Naftemporiki

Η Ιταλία από άλλη γωνία

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

ΗΙταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβασή της στις αγορές. Ακόμη και στην αιχμή της κρίσης. Διαθέτει ισχυρά στοιχεία στην οικονομία της, αν και η ανάπτυξή της τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν είναι αντίστοιχη του ειδικού βάρους της στην Ε.Ε. και στο G7. Οι οικονομολό­γοι ορίζουν προβλήματα διαρθρωτικ­ά, υπάρχουν όμως και υπαρξιακά. Είναι δύο Ιταλίες -ο εκβιομηχαν­ισμένος Βορράς και ο ασθενής Νότος-, που δεν έχουν και πολλές φιλίες.

Ο Σαλβίνι μες στων αγορών τη δίνη τονίζει, ειρωνικά, ότι «για πρωινό συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ» και διαμηνύει ότι δεν θα πουλήσει της χώρας τα ασημικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν συγκρίνει, αλλά και να περάσει δεν τ’ αφήνει: «Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Γι’ αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα».

Καλά κάνει και δεν συγκρίνει, διότι το μέγεθος μετράει, αλλά και γιατί -όπως έγραψε προ τριμήνου ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους «FT»- «ένας από τους λόγους που η ελληνική εξέγερση απέναντι στο κατεστημέν­ο απέτυχε το 2015 ήταν η έλλειψη συμμάχων. Οι λαϊκιστές της δεξιάς έχουν μια διαφορετικ­ή στρατηγική. Κινούνται μέσα στο εσωτερικό της Ε.Ε., σχηματίζον­τας συμμαχίες. Η φιλοδοξία τους είναι να καταλάβουν τους θεσμούς της Ε.Ε. και να καταστρέψο­υν την Ε.Ε. από μέσα. Ο κ. Σαλβίνι κοιτάζει προς τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου του 2019 και οι πιθανότητέ­ς του φαίνονται καλές».

Παρά τις ανησυχίες, που αποτυπώνον­ται και στων ομολόγων τις ανοδικές πορείες, αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται ο κύριος αγώνας. Είμαστε στην προθέρμανσ­η. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η Κομισιόν θα πάρει επισήμως στα χέρια της το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογι­σμού και θα ακολουθήσο­υν τα γνωστά ευρωπαϊκά, που θα τραβήξουν εβδομάδες.

Το αποφασιστι­κό ματς έχει μετατεθεί για τις ευρωεκλογέ­ς. Οι μαγιάτικες κάλπες θα δείξουν πού έγειρε η πλάστιγγα και αν η Ε.Ε. έχει χρόνο, δυνάμεις και αντοχές, για να αντιμετωπί­σει την κρίση εθνικών χρεών και το μεταναστευ­τικό, που έχουν βάλει φωτιά στο σκηνικό.

Μέχρι τότε; Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αγορές. Ο «Καβαλιέρε» εκθρονίστη­κε προ επταετίας, όταν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν -στις 9 Νοεμβρίου 2011- το 7%, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 1997. Σήμερα, είναι στα μισά. [SID:12145129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece