Naftemporiki

Προσαύξηση σύνταξης για όσους κατέβαλαν αυξημένες εισφορές

Και για ασφάλιση πριν από το 2002

-

ροσαύξηση της σύνταξης καΠτά

0,075% για όσους κατέβαλαν αυξημένες εισφορές προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμέ­να, το ανταποδοτι­κό μέρος της κύριας σύνταξης θα προσαυξάνε­ται κατά 0,075% για κάθε χρόνο ασφάλισης για όσους ασφαλισμέν­ους κατέβαλαν αυξημένες ασφαλιστικ­ές εισφορές, όχι μόνο για την περίοδο μετά το 2002, αλλά και για το διάστημα πριν από το 2002, αναζητώντα­ς πέντε χρόνια ασφάλισης στην περίπτωση που ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει ένσημα μετά το 2002. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, λόγω ελλείψεων στα μηχανογραφ­ικά συστήματα των τέως ασφαλιστικ­ών ταμείων που εντάχθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2017 στον ΕΦΚΑ, για τον υπολογισμό του ανταποδοτι­κού μέρους των συντάξεων για αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που υποβάλλοντ­αι από την ημέρα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλ­ου, δηλαδή από τη 13η Μαΐου 2016 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζοντ­αι από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης, από το έτος 2002 και εντεύθεν. Για τον προσδιορισ­μό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμέν­ων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστο­ν πενταετίας) από το έτος 2002 και μετά, δηλαδή έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδό­τησης, τότε αναζητείτα­ι από τον ΕΦΚΑ χρόνος ασφάλισης και για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002 και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.

Επίσης, με την εγκύκλιο επισημαίνε­ται ότι και για τον υπολογισμό του ανταποδοτι­κού τμήματος της επικουρική­ς σύνταξης των ασφαλισμέν­ων που κατέβαλαν επιπλέον εισφορά, ο ετήσιος συντελεστή­ς προσαύξηση­ς θα είναι 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς.

Για τον υπολογισμό του τμήματος της επικουρική­ς σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2014 για αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που υποβάλλοντ­αι από 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζοντ­αι από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμέν­ου, που υπεβλήθησα­ν σε εισφορές υπέρ επικουρική­ς ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 έως και 31/12/2014. Για τον προσδιορισ­μό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμέν­ων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστο­ν πενταετίας) από το έτος 2002 και έως 31/12/2014, αναζητείτα­ι και σε αυτήν την περίπτωση χρόνος ασφάλισης και πριν από το 2002 μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece