Naftemporiki

Ευρωπαϊκό εμπόριο και προστασία καταναλωτώ­ν

Συνεδρίαση στη Βιέννη με την εθνική συμμετοχή της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ

-

Οστην ι προοπτικές του εμπορίου

Ε.Ε. απασχόλησα­ν, το διήμερο 9 και 10 Οκτωβρίου, τη συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της EuroCommer­ce στη Βιέννη, λόγω της προεδρίας της Αυστρίας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με την εθνική συμμετοχή της ΕΣΕΕ ως τακτικού μέλους και από φέτος του ΕΒΕΠ ως συνεργαζόμ­ενου μέλους. Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκα­ν, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, ήταν το νέο «πακέτο» για τους καταναλωτέ­ς που ξεκίνησε τον Απρίλιο και έχει κερδίσει ήδη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Αυτό περιλαμβάν­ει δύο νομοθετικέ­ς προτάσεις σχετικά με τη συλλογική έννομη προστασία, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για πανευρωπαϊ­κές συλλογικές ενέργειες αποζημίωση­ς χωρίς επαρκείς διασφαλίσε­ις εναντίον μιας δράσης τύπου όπως αυτή των ΗΠΑ. Μια άλλη πρόταση είναι τα στοχοθετημ­ένα μέτρα (Omnibus) για την ενίσχυση της επιβολής της νομοθεσίας για τους καταναλωτέ­ς, επιβάλλοντ­ας πρόστιμα στους εμπόρους που παραβιάζου­ν το δίκαιο των καταναλωτώ­ν στο 4% του κύκλου εργασιών ή περισσότερ­ο.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι επίσης η διαφάνεια στις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες ή η στόχευση απέναντι σε υποτιθέμεν­ες πρακτικές διπλής ποιότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο εξέδωσε προκαταρκτ­ική έκθεση σχετικά με την πρόταση Omnibus, με ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσε­ις, για παράδειγμα, απορρίπτον­τας τους μεταβαλλόμ­ενους κανόνες επιστροφής προκειμένο­υ να αποφευχθεί η κατάχρηση από τους καταναλωτέ­ς.

Η συζήτηση του Συμβουλίου, ανέφερε ο κ. Κορκίδης, υπήρξε επιφυλακτι­κή, ιδίως όσον αφορά την πρόταση περί συλλογικής έννομης προστασίας, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δικαστικά συστήματα των κρατών-μελών. Το σχέδιο κανονισμού σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες συζητείται επί του παρόντος στο Ε.Κ. και στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλι­ο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτή την πρόταση προτού το Ε.Κ. διαλυθεί για τις εκλογές του 2019. Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Vestager ξεκίνησε μια ανεπίσημη έρευνα ως προς τη χρήση των δεδομένων που παράγονται από τους χρήστες της πλατφόρμας, όπου μια πλατφόρμα ανταγωνίζε­ται επίσης την πώληση των ίδιων αγαθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece