Ευρωπαϊκό εμπόριο και προστασία καταναλωτών

Συνεδρίαση στη Βιέννη με την εθνική συμμετοχή της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ

Naftemporiki - - Κλαδοι /φορεισ -

Οστην ι προοπτικές του εμπορίου

Ε.Ε. απασχόλησαν, το διήμερο 9 και 10 Οκτωβρίου, τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της EuroCommerce στη Βιέννη, λόγω της προεδρίας της Αυστρίας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με την εθνική συμμετοχή της ΕΣΕΕ ως τακτικού μέλους και από φέτος του ΕΒΕΠ ως συνεργαζόμενου μέλους. Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, ήταν το νέο «πακέτο» για τους καταναλωτές που ξεκίνησε τον Απρίλιο και έχει κερδίσει ήδη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό περιλαμβάνει δύο νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τη συλλογική έννομη προστασία, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για πανευρωπαϊκές συλλογικές ενέργειες αποζημίωσης χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις εναντίον μιας δράσης τύπου όπως αυτή των ΗΠΑ. Μια άλλη πρόταση είναι τα στοχοθετημένα μέτρα (Omnibus) για την ενίσχυση της επιβολής της νομοθεσίας για τους καταναλωτές, επιβάλλοντας πρόστιμα στους εμπόρους που παραβιάζουν το δίκαιο των καταναλωτών στο 4% του κύκλου εργασιών ή περισσότερο.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι επίσης η διαφάνεια στις διαδικτυακές πλατφόρμες ή η στόχευση απέναντι σε υποτιθέμενες πρακτικές διπλής ποιότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε προκαταρκτική έκθεση σχετικά με την πρόταση Omnibus, με ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα, απορρίπτοντας τους μεταβαλλόμενους κανόνες επιστροφής προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση από τους καταναλωτές.

Η συζήτηση του Συμβουλίου, ανέφερε ο κ. Κορκίδης, υπήρξε επιφυλακτική, ιδίως όσον αφορά την πρόταση περί συλλογικής έννομης προστασίας, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δικαστικά συστήματα των κρατών-μελών. Το σχέδιο κανονισμού σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συζητείται επί του παρόντος στο Ε.Κ. και στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτή την πρόταση προτού το Ε.Κ. διαλυθεί για τις εκλογές του 2019. Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Vestager ξεκίνησε μια ανεπίσημη έρευνα ως προς τη χρήση των δεδομένων που παράγονται από τους χρήστες της πλατφόρμας, όπου μια πλατφόρμα ανταγωνίζεται επίσης την πώληση των ίδιων αγαθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.