Νέοι δασικοί χάρτες για τέσσερις περιοχές

Αναρτήσεις για Ανατ. - Δυτ. Αττική, Δράμα και Κυκλάδες

Naftemporiki - - Κλαδοι - Φορεισ -

Με περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, καθώς επίσης της Δράμας και των Κυκλάδων συνεχίζονται οι αναρτήσεις δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα περιλαμβάνουν και την πράξη αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές του φετινού Ιουλίου, όπως είχε δεσμευτεί το ΥΠΕΝ. Η ενσωμάτωση στον δασικό χάρτη της περιοχής που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, πέρα από συνταγματική υποχρέωση, συμβάλλει στη διάφανη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της οικονομίας, αλλά και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο, όταν και το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε ταχύτερο χρόνο

Οι αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέων των εκτάσεων που κάηκαν στις πυρκαγιές του Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, έγκαιρα, σε χρόνο πολύ μικρότερο του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία, σε εφαρμογή και της περσινής εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι:

Με τον δασικό χάρτη Μεγαρέων κλείνει η ανάρτηση για όλη τη Δυτική Αττική, όπως και με τον δασικό χάρτη της Δράμας.

Οι δασικοί χάρτες της Δράμας και των Κυκλάδων είναι χάρτες που υλοποιήθηκαν άμεσα από τις ίδιες δασικές υπηρεσίες με δικά τους μέσα και προσωπικό και περιλαμβάνονται στο τελευταίο κύμα καταρτίσεων χαρτών που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο από μελετητές ή συγκεκριμένες δασικές υπηρεσίες (Δράμας, Κυκλάδων, Καβάλας).

Στην Κοζάνη γίνεται χρήση πρόβλεψης του νόμου 4389/2016 των δασικών χαρτών περί συμπληρωματικής ανάρτησης σε μετέπειτα χρόνο των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Σε επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπάρξει ενημέρωση για τις υπόλοιπες αναρτήσεις στην Ανατολική Αττική και λοιπές περιοχές που εκκρεμούν (π.χ. Καρδίτσα, Μαγνησία κ.ά.).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα περιλαμβάνουν και την πράξη αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές του φετινού Ιουλίου, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.