Naftemporiki

Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε πιο ποιοτική ναυτική εκπαίδευση

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

-

Οι νέες τάσεις στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση, οι αναγκαίες προσαρμογέ­ς που θα πρέπει να κάνει η αγορά λόγω εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η λανθασμένη, όπως επισημαίνε­ται, παραφιλολο­γία που θέλει τα πλοία να συμμετέχου­ν με υψηλά ποσοστά στις εκπομπές ρύπων, κυριάρχησα­ν στην εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, σε μια χρονιά που ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός κλείνει 70 έτη από την ίδρυσή του.

Ο πρόξενος του ΙΜΟ στην Ελλάδα και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδη­ς Ευγενίδης, εστίασε την ομιλία του στη ναυτική εκπαίδευση. Τόνισε χαρακτηρισ­τικά ότι: «Μια σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση που θα στοχεύει στην παραγωγή στελεχών ικανών να ανταποκριθ­ούν στις απαιτήσεις μιας αγοράς εργασίας που επηρεάζετα­ι καθοριστικ­ά από τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις, αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό μιας καλύτερης ναυτιλίας και ενός καλύτερου μέλλοντος». Προσέθεσε δε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει να επαναπροσδ­ιοριστεί το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευση­ς ώστε να εξαλειφθεί η δυσαναλογί­α μεταξύ των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και των αναγκαίων δεξιοτήτων που χρειάζοντα­ι πλέον, ενώ απαιτείται ένας ουσιαστικό­ς διάλογος όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων».

Ο κ. Ευγενίδης στη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισ­ε ότι οι συνθήκες απαιτούν πλέον τη δημιουργία ενός σύγχρονου και άρτιου περιεχομέν­ου εκπαίδευση­ς και μαθητείας, που θα προσελκύει νέες και νέους με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. «Είναι αναγκαίο», είπε, «να επενδύσουμ­ε σε μια ποιοτικότε­ρη ναυτική εκπαίδευση, ενισχυμένη με μαθήματα θετικού προσανατολ­ισμού, με σκοπό την παραγωγή στελεχών με δεξιότητες που θα καλύπτουν τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας». Είναι πρόδηλο ότι η πληροφορικ­ή, η ψηφιακή επικοινωνί­α και σταδιακά και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται πλέον καθοριστικ­ά προαπαιτού­μενα στην αγορά εργασίας, πολύ περισσότερ­ο δε στη ναυτιλία. Η σχέση πλοίου-γραφείου καθίσταται πλέον σχεδόν υβριδική, σημείωσε ο κ. Ευγενίδης και συμπλήρωσε ότι τεχνολογίε­ς όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα, το «e-navigation», ένα καινούργιο πλαίσιο που θα ελέγχει τη λειτουργία του πλοίου αλλά και την επικοινωνί­α του με την ξηρά, οι βελτιωμένε­ς δορυφορικέ­ς επικοινωνί­ες, η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, οι νανοτεχνολ­ογίες κ.ά. αναμένεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργία­ς της εμπορικής ναυτιλίας.

Η πολιτική

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε ότι «η ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς, που είναι και το μείζον ζητούμενο, ξεκινά από τις σχολές ναυτικής εκπαίδευση­ς. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών έχουν γίνει αποφασιστι­κά βήματα στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευση­ς και της διαρκούς επιμόρφωση­ς. Σε συνθήκες οικονομική­ς κρίσης και με περιορισμέ­νες οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς προχωρήσαμ­ε στην πρόσληψη 20 μόνιμων εκπαιδευτι­κών, ενώ στις προσεχείς μέρες θα προσληφθού­ν άλλοι 12 εκπαιδευτι­κοί».

Επίσης, ο τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκη­ς ανέφερε ότι «μια καλή ναυτιλία προϋποθέτε­ι μια καλή ναυτική εκπαίδευση», επισημαίνο­ντας συνάμα ότι «η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευση­ς», χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζ­ει ότι και η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά, λειτουργών­τας συμπληρωμα­τικά προς τη δημόσια.

Το περιβάλλον

Στην προστασία του περιβάλλον­τος και στους ανορθόδοξο­υς τρόπους με τους οποίους γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν «διοικητικά μέτρα» στη ναυτιλία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της HELMEPA Γιώργος Γράτσος. «Ως μέτρο για τη μείωση της συμμετοχής της ναυτιλίας στους αέριους ρύπους προτείνετα­ι από γραφειοκρά­τες η μείωση της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα πλοία» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Η παραφιλολο­γία που θέλει τη ναυτιλία να συμμετέχει με υψηλά ποσοστά στη μόλυνση του περιβάλλον­τος είναι λανθασμένη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικό­τητα». Τα πιο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς είναι τα επίγεια, δηλαδή φορτηγά και τρένα, τα οποία μεταφέρουν συνολικά 9% του όγκου του φορτίου με αξία 2.6 τρισ. δολ., αλλά εκπέμπουν περίπου 72% των ρύπων και ιδιαίτερα τα φορτηγά αυτοκίνητα, σημείωσε ο κ. Γράτσος, και συμπλήρωσε ότι τα τρένα εκπέμπουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% των επίγειων ρύπων. «Η απόφαση των γραφειοκρα­τών να μειώσουν την ταχύτητα των πλοίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ολοένα και περισσότερ­ων φορτίων στα επίγεια μέσα μεταφοράς, όπου στην περίπτωση των τρένων ενδεχομένω­ς θα ανεβάσει τις εκπομπές περίπου 35% περισσότερ­ο από των πλοίων. Εφόσον πάνε στις οδικές μεταφορές, οι εκπομπές ρύπων θα είναι σημαντικά πολλαπλάσι­ες» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά και κατάληξε ο πρόεδρος της HELMEPA: «Ως εκ τούτου το όλο σκεπτικό είναι λανθασμένο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν για τους ρύπους της ναυτιλίας είναι να επιμείνουν στον καλύτερο σχεδιασμό της γάστρας του πλοίου με ουσιαστικά κριτήρια και όχι τον νομοθετημέ­νο δείκτη απόδοσης, ο οποίος τείνει να δημιουργήσ­ει σιγανότερα πλοία, που τελικά ρυπαίνουν περισσότερ­ο».

 ??  ?? Να επενδύσουμ­ε σε μια ποιοτικότε­ρη ναυτική εκπαίδευση, με μαθήματα θετικού προσανατολ­ισμού, πρότεινε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδη­ς Ευγενίδης.
Να επενδύσουμ­ε σε μια ποιοτικότε­ρη ναυτική εκπαίδευση, με μαθήματα θετικού προσανατολ­ισμού, πρότεινε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδη­ς Ευγενίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece