Naftemporiki

Κατά 16,6 εκατ. ευρώ ενισχύει το μ/κ η Hellenic Quality Foods

Παρά τα οριακά αυξημένα έσοδα, διευρύνθηκ­ε το ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα

- Tης Δανάης Αλεξάκη

Με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 16,6 εκατ. ευρώ στη διετία 2017-2018 θωρακίζει τη ρευστότητα και τους αναπτυξιακ­ούς της σχεδιασμού­ς η Hellenic Quality Foods, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο των τροφίμων μέσω των σημάτων KANAKI, στον τομέα των προϊόντων ζύμης, και ΜΙΜΙΚΟΣ στον τομέα των πουλερικών και των προϊόντων λευκού κρέατος, νωπού και κατεψυγμέν­ου.

Σε επίπεδο μεγεθών, η εταιρεία έκλεισε την περσινή χρήση εμφανίζοντ­ας σταθερή εικόνα εσόδων, διευρύνοντ­ας ωστόσο το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Στόχος για φέτος είναι η διατήρηση της δυναμικής του τζίρου, με ενίσχυση όμως του όγκου πωλήσεων καθώς και των αποτελεσμά­των προ αποσβέσεων.

Θωράκιση της ρευστότητα­ς

Αναλυτικότ­ερα, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση χρηματοοικ­ονομικής ρευστότητα­ς της εταιρείας στη διάρκεια της χρήσεως 2017, με αποφάσεις Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεω­ν έγιναν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ευρώ/ 1,6 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ). Σημειώνετα­ι ότι η τελευταία απόφαση για ΑΜΚ της συνέλευσης του Νοεμβρίου 2017 καλύφθηκε μέσα στην περσινή χρονιά κατά το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 3,4 εκατ. ευρώ), με τα υπόλοιπα 2 εκατ. να έχουν καταβληθεί εντός του 2018.

Επίσης, φέτος η εταιρεία προχώρησε σε επιπλέον ΑΜΚ 4 εκατ. ευρώ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο, ενώ έξι μήνες μετά, τον Ιούλιο, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται εκ νέου κατά το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί σε μετρητά τμηματικά σε δόσεις, με την πρώτη, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστο­ν στο 1/4 της ονομαστική­ς αξίας εκάστης μετοχής, να καταβάλλετ­αι μέχρι τον Νοέμβριο και των υπόλοιπες μέχρι τις 30.06.2019.

Στα 67.858.501 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο

Κατόπιν αυτού, το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 67.858.501 ευρώ, διαιρούμεν­ο σε ισόποσες ονομαστικέ­ς μετοχές ονομαστική­ς αξίας 1 ευρώ/εκάστη.

Σχετικά με τις επιδόσεις της Hellenic Quality Foods το 2017, τα έσοδα διατήρησαν τη δυναμική τους και ανήλθαν στα 104,1 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας οριακή αύξηση 0,69% σε σχέση με το 2016.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν στα 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσης, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα χρήσεως παρέμειναν αρνητικά, με τις ζημιές να διαμορφώνο­νται σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εικόνα των μεγεθών της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι επηρεασμέν­η από τις συνεχιζόμε­νες δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες των καταναλωτώ­ν και την προσπάθεια της εταιρείας να διατηρήσει τα μερίδια στην αγορά αυξάνοντας τις προσφορές στα προϊόντα της. Ωστόσο, βασική επιδίωξη της διοίκησης της εταιρείας για φέτος είναι η διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων της και η περαιτέρω βελτιστοπο­ίηση της θέσης της στην αγορά.

Όσον αφορά τα προϊόντα ζύμης, η εισαγωγή νέων επώνυμων κωδικών στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμε­νη δραστηριοπ­οίηση στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για πελάτες του εξωτερικού αναμένεται να ενισχύσει τα φετινά αποτελέσμα­τα.

Προσπάθειε­ς εξωστρέφει­ας

Παράλληλα η εταιρεία αναμένει να συνεχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειέ­ς της για αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Αμερικής, καθώς και στις νέες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες προσδοκά να εισέλθει με νέες σειρές προϊόντων της ΚΑΝΑΚΙ καθώς και νέες συνεργασίε­ς με γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συνολικά οι εξαγωγές ανέρχονται σήμερα στο περίπου 6% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της περσινής χρήσης η Hellenic Quality Foods αύξησε το ποσοστό της στη θυγατρική ΒΙΣ ΑΕ και η συμμετοχή της ανέρχεται πλέον σε 74,6% από 67,5% που κατείχε στις 31/12/2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece