Κατά 16,6 εκατ. ευρώ ενισχύει το μ/κ η Hellenic Quality Foods

Παρά τα οριακά αυξημένα έσοδα, διευρύνθηκε το ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα

Naftemporiki - - Eπιχειρησεισ - Tης Δανάης Αλεξάκη

Με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 16,6 εκατ. ευρώ στη διετία 2017-2018 θωρακίζει τη ρευστότητα και τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς η Hellenic Quality Foods, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων μέσω των σημάτων KANAKI, στον τομέα των προϊόντων ζύμης, και ΜΙΜΙΚΟΣ στον τομέα των πουλερικών και των προϊόντων λευκού κρέατος, νωπού και κατεψυγμένου.

Σε επίπεδο μεγεθών, η εταιρεία έκλεισε την περσινή χρήση εμφανίζοντας σταθερή εικόνα εσόδων, διευρύνοντας ωστόσο το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Στόχος για φέτος είναι η διατήρηση της δυναμικής του τζίρου, με ενίσχυση όμως του όγκου πωλήσεων καθώς και των αποτελεσμάτων προ αποσβέσεων.

Θωράκιση της ρευστότητας

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση χρηματοοικονομικής ρευστότητας της εταιρείας στη διάρκεια της χρήσεως 2017, με αποφάσεις Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων έγιναν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ευρώ/ 1,6 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η τελευταία απόφαση για ΑΜΚ της συνέλευσης του Νοεμβρίου 2017 καλύφθηκε μέσα στην περσινή χρονιά κατά το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 3,4 εκατ. ευρώ), με τα υπόλοιπα 2 εκατ. να έχουν καταβληθεί εντός του 2018.

Επίσης, φέτος η εταιρεία προχώρησε σε επιπλέον ΑΜΚ 4 εκατ. ευρώ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο, ενώ έξι μήνες μετά, τον Ιούλιο, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται εκ νέου κατά το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί σε μετρητά τμηματικά σε δόσεις, με την πρώτη, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/4 της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής, να καταβάλλεται μέχρι τον Νοέμβριο και των υπόλοιπες μέχρι τις 30.06.2019.

Στα 67.858.501 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο

Κατόπιν αυτού, το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 67.858.501 ευρώ, διαιρούμενο σε ισόποσες ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ/εκάστη.

Σχετικά με τις επιδόσεις της Hellenic Quality Foods το 2017, τα έσοδα διατήρησαν τη δυναμική τους και ανήλθαν στα 104,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή αύξηση 0,69% σε σχέση με το 2016.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν στα 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως παρέμειναν αρνητικά, με τις ζημιές να διαμορφώνονται σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εικόνα των μεγεθών της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι επηρεασμένη από τις συνεχιζόμενες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των καταναλωτών και την προσπάθεια της εταιρείας να διατηρήσει τα μερίδια στην αγορά αυξάνοντας τις προσφορές στα προϊόντα της. Ωστόσο, βασική επιδίωξη της διοίκησης της εταιρείας για φέτος είναι η διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων της και η περαιτέρω βελτιστοποίηση της θέσης της στην αγορά.

Όσον αφορά τα προϊόντα ζύμης, η εισαγωγή νέων επώνυμων κωδικών στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για πελάτες του εξωτερικού αναμένεται να ενισχύσει τα φετινά αποτελέσματα.

Προσπάθειες εξωστρέφειας

Παράλληλα η εταιρεία αναμένει να συνεχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειές της για αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Αμερικής, καθώς και στις νέες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες προσδοκά να εισέλθει με νέες σειρές προϊόντων της ΚΑΝΑΚΙ καθώς και νέες συνεργασίες με γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συνολικά οι εξαγωγές ανέρχονται σήμερα στο περίπου 6% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της περσινής χρήσης η Hellenic Quality Foods αύξησε το ποσοστό της στη θυγατρική ΒΙΣ ΑΕ και η συμμετοχή της ανέρχεται πλέον σε 74,6% από 67,5% που κατείχε στις 31/12/2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.