Επιμένει σε παράταση λειτουργίας το ΥΠΕΝ

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Κ.Δ.

πιμένει στη θέση του το υπουρΕγείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για διεκδίκηση της παράτασης λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς στις 32.000 ώρες, όπως προέκυψε από χθεσινή συνάντηση του υπουργού Γ. Σταθάκη με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Γ. Θεοφύλακτο, Γ. Ντζιμάνη, Κ. Σέλτσα), τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, τον πρόεδρο της ΔEH Μ. Παναγιωτάκη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη. Όπως τόνισε στη συνάντηση ο κ. Σταθάκης, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, έπειτα και από νέα στοιχεία που προσκόμισε η ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί στο παρελθόν από τις Βρυξέλλες. Επίσης, από κύκλους του ΥΠΕΝ διέρρεε την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική πλευρά δεν εμμένει στη διεκδίκηση της παράτασης λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού στην Καρδιά Κοζάνης, απόφαση που φέρεται να είχε καταθέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και σε συνάντηση με το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος», σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου. Ωστόσο, η χθεσινή επίσημη τοποθέτηση του κ. Σταθάκη υποδεικνύει πως το ΥΠΕΝ επανήλθε στην αρχική του θέση.

Στη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε πως εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπουργική απόφαση του 2016, για τις 32.000 ώρες λειτουργίας των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων στην Καρδιά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε ο ΑΗΣ Αμυνταίου να τεθεί, εν λευκώ, εκτός της συμφωνίας με τους θεσμούς για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση των δύο συγκεκριμένων μονάδων. Μια δήλωση που δείχνει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως, στην περίπτωση του ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αμυνταίου, το αίτημα επέκτασης της λειτουργίας στις 32.000 ώρες γίνεται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, αφού οι ώρες αυτές διεκδικούνται ώστε να αποτελέσουν «γέφυρα» για την υλοποίηση της αναβάθμισης των μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.