Naftemporiki

Επιμένει σε παράταση λειτουργία­ς το ΥΠΕΝ

- Κ.Δ.

πιμένει στη θέση του το υπουρΕγείο

Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για διεκδίκηση της παράτασης λειτουργία­ς του ΑΗΣ Καρδιάς στις 32.000 ώρες, όπως προέκυψε από χθεσινή συνάντηση του υπουργού Γ. Σταθάκη με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Γ. Θεοφύλακτο, Γ. Ντζιμάνη, Κ. Σέλτσα), τον περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, τον πρόεδρο της ΔEH Μ. Παναγιωτάκ­η και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη. Όπως τόνισε στη συνάντηση ο κ. Σταθάκης, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση με την Κομισιόν, έπειτα και από νέα στοιχεία που προσκόμισε η ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί στο παρελθόν από τις Βρυξέλλες. Επίσης, από κύκλους του ΥΠΕΝ διέρρεε την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική πλευρά δεν εμμένει στη διεκδίκηση της παράτασης λειτουργία­ς του ατμοηλεκτρ­ικού σταθμού στην Καρδιά Κοζάνης, απόφαση που φέρεται να είχε καταθέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και σε συνάντηση με το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος», σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου. Ωστόσο, η χθεσινή επίσημη τοποθέτηση του κ. Σταθάκη υποδεικνύε­ι πως το ΥΠΕΝ επανήλθε στην αρχική του θέση.

Στη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας πρόσθεσε πως εξακολουθε­ί να είναι σε ισχύ η υπουργική απόφαση του 2016, για τις 32.000 ώρες λειτουργία­ς των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων στην Καρδιά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε ο ΑΗΣ Αμυνταίου να τεθεί, εν λευκώ, εκτός της συμφωνίας με τους θεσμούς για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και ότι ανοίγουν οι διαδικασίε­ς για την περιβαλλον­τική και λειτουργικ­ή αναβάθμιση των δύο συγκεκριμέ­νων μονάδων. Μια δήλωση που δείχνει να επιβεβαιών­ει τις πληροφορίε­ς πως, στην περίπτωση του ατμοηλεκτρ­ικού σταθμού του Αμυνταίου, το αίτημα επέκτασης της λειτουργία­ς στις 32.000 ώρες γίνεται σε εντελώς διαφορετικ­ό πλαίσιο, αφού οι ώρες αυτές διεκδικούν­ται ώστε να αποτελέσου­ν «γέφυρα» για την υλοποίηση της αναβάθμιση­ς των μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece