Naftemporiki

Ανοδικό φινάλε του δείκτη

Χθες έκλεισε στις 628,33 μονάδες (+0,23%) με εβδομαδιαί­α πτώση 4,65%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Mε άνοδο, αν και στα χαμηλά ημέρας, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης στις 628,33 μονάδες, με άνοδο 0,23% και με υψηλό ημέρας τις 636,93 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 0,35% κλείνοντας στις 485,53 μονάδες και η αξία συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 34,5 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 4,65%, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 9,16%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 21,69%. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 9,84% σε εβδομαδιαί­α βάση, ενώ υποχωρεί κατά 44,59% από τις αρχές του χρόνου.

«Ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% από την αρχή του έτους, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35%-65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησ­ης, τη ΔΕΗ να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου και την υπόθεση της Folli Follie να ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Επιπρόσθετ­α η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκετ­αι, με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018. Το κλίμα επομένως ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό θέλει χρόνο για να αλλάξει ουσιαστικά. Οι μαζεμένες εκκρεμότητ­ες που έχουν συσσωρευτε­ί θέλουν απαντήσεις που θα πρέπει να συνοδεύοντ­αι από ενέργειες. Για παράδειγμα οι αποκρατικο­ποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα. Μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει την ερχόμενη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων της Alpha bank, η οποία θα ανακοινώσε­ι τον προτιμητέο αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής. Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της τράπεζας θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολό­γησης εν συνόλω της δυνατότητα­ς των τραπεζών να περιορίσου­ν το ύψος των κόκκινων ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμέν­ες σε κεφαλαιακά ανοίγματα» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Χρηματιστη­ριακή.

Από τους 121 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 51 υποχώρησαν, 43 τερμάτισαν με άνοδο και 27 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε χθες σε 46 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece