Ανοδικό φινάλε του δείκτη

Χθες έκλεισε στις 628,33 μονάδες (+0,23%) με εβδομαδιαία πτώση 4,65%

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Ιουλίας Ζαφόλια

Mε άνοδο, αν και στα χαμηλά ημέρας, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης στις 628,33 μονάδες, με άνοδο 0,23% και με υψηλό ημέρας τις 636,93 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 0,35% κλείνοντας στις 485,53 μονάδες και η αξία συναλλαγών υπολογίσθηκε σε 34,5 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 4,65%, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 9,16%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 21,69%. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 9,84% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ υποχωρεί κατά 44,59% από τις αρχές του χρόνου.

«Ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% από την αρχή του έτους, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35%-65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης, τη ΔΕΗ να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου και την υπόθεση της Folli Follie να ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται, με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018. Το κλίμα επομένως ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό θέλει χρόνο για να αλλάξει ουσιαστικά. Οι μαζεμένες εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί θέλουν απαντήσεις που θα πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες. Για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα. Μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει την ερχόμενη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων της Alpha bank, η οποία θα ανακοινώσει τον προτιμητέο αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής. Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της τράπεζας θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολόγησης εν συνόλω της δυνατότητας των τραπεζών να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένες σε κεφαλαιακά ανοίγματα» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Χρηματιστηριακή.

Από τους 121 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 51 υποχώρησαν, 43 τερμάτισαν με άνοδο και 27 παρέμειναν αμετάβλητοι. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υπολογίσθηκε χθες σε 46 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.