Naftemporiki

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη

Επέστρεψε το θετικό κλίμα στη Wall Street και την Ασία

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Μκαι ετά τις μαζικές πωλήσεις

τις βαριές απώλειες του διημέρου, χθες επέστρεψε η ηρεμία, κι έτσι οι αγορές σε ΗΠΑ και Ασία κινήθηκαν ανοδικά, με τα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης να συνεχίζουν τα αρνητικό σερί, καταγράφον­τας όμως μικρές απώλειες.

Στη Wall Street, τα καλύτερα των αναμενομέν­ων οικονομικά αποτελέσμα­τα των JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επανήλθε η αισιοδοξία στους επενδυτές κι έτσι η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε σε θετικό έδαφος, με τον τεχνολογικ­ό κλάδο να ανακάμπτει μερικώς μετά το γκρέμισμα των δύο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων.

Στην Ευρώπη οι αγορές δεν ακολούθησα­ν το γενικότερο κλίμα κι ενώ κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς σημείωναν κέρδη, τελικά έκλεισαν με ήπιες απώλειες, με τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας και το Brexit στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 οπισθοχώρη­σε 0,19%, με τις συνολικές εβδομαδιαί­ες απώλειες να ανέρχονται στο 4,6%. Συνολικά τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια κατέγραψαν εβδομαδιαί­ες απώλειες άνω του 4%, με εξαίρεση αυτό της Μαδρίτης, με τη συνολική εβδομαδιαί­α αρνητική μεταβολή του να ανέρχεται στο 3,80%.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές η εβδομάδα που πέρασε ήταν η χειρότερη από τον Φεβρουάριο, όταν και συντελέστη­κε ένα επίσης μαζικό sell-off παγκοσμίως. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX υποχώρησε 0,13%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40 0,20%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,52% ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με πτώση 1,18%.

Στην Ασία, με κέρδη έκλεισαν οι αγορές διαγράφοντ­ας ένα μέρος από τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν την Πέμπτη, ωστόσο η χθεσινή άνοδος δεν αντιστάθμι­σε τις πρόσφατες απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο 2,12% σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κι απομακρύνθ­ηκε από τα χαμηλά 17 μηνών στα οποία βρέθηκε την Πέμπτη, με τη μετοχή της Tencent να καταγράφει ράλι ανόδου 7,57% μετά από δέκα συνεχόμενε­ς αρνητικές συνεδριάσε­ις, στη Σεούλ ο KOPSI έκλεισε με κέρδη 1,51%, στη Σαγκάη ο Shanghai ενισχύθηκε 0,91%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei πρόσθεσε 0,46%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece