Naftemporiki

Δυναμική ανάκαμψη του δολαρίου

Κάμψη του ευρώ στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για τον πληθωρισμό

- Της Έφης Τριήρη

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας απομάκρυνα­ν μέρος των ανησυχιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκα­ν 14,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη, σε ετήσια βάση, αύξηση σε διάρκεια επτά μηνών, ενώ την ίδια στιγμή το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ με τις ΗΠΑ, εξέλιξη ωστόσο που θα μπορούσε να κλιμακώσει την εμπορική διένεξη με την Ουάσιγκτον. Εάν εξαιρέσουμ­ε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο καθησυχάζο­υν τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν τον τελευταίο καιρό για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη. Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης και το εξασθενημέ­νο γιουάν, το οποίο δημιουργεί ανησυχίες εκ μέρους της Ουάσιγκτον για πιθανή χειραγώγησ­η του νομίσματος έτσι ώστε η Κίνα να διατηρεί ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν διαμήνυσε χθες στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι τα νομισματικ­ά θέματα θα πρέπει να συμπεριλαμ­βάνονται στις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ενισχυόταν 0,29%, στις 95,291 μονάδες. Την Τρίτη είχε αγγίξει υψηλό επτά εβδομάδων, στις 96,15, καθώς η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε ξεφύγει σε υψηλό επταετίας εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ αλλά και νέων επικείμενω­ν ομολογιακώ­ν εκδόσεων.

Αντίστοιχα, το ευρώ και η στερλίνα υπαναχώρησ­αν από τα υψηλά δύο και τριών εβδομάδων αντίστοιχα έναντι του δολαρίου, μετά τα σχόλια του διαπραγματ­ευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, πριν από δύο ημέρες, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε 0,35%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,1553, ενώ η στερλίνα κατέγραφε απώλειες 0,52%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,3166. Το ευρώ επηρεάστηκ­ε και από τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους όσον αφορά τις δηλώσεις του για την άνοδο του πληθωρισμο­ύ, κάνοντας στροφή από «σχετικά δυναμική» σε «σταδιακή» αύξηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece