Δυναμική ανάκαμψη του δολαρίου

Κάμψη του ευρώ στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για τον πληθωρισμό

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Έφης Τριήρη

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας απομάκρυναν μέρος των ανησυχιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 14,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη, σε ετήσια βάση, αύξηση σε διάρκεια επτά μηνών, ενώ την ίδια στιγμή το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ με τις ΗΠΑ, εξέλιξη ωστόσο που θα μπορούσε να κλιμακώσει την εμπορική διένεξη με την Ουάσιγκτον. Εάν εξαιρέσουμε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο καθησυχάζουν τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν τον τελευταίο καιρό για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης και το εξασθενημένο γιουάν, το οποίο δημιουργεί ανησυχίες εκ μέρους της Ουάσιγκτον για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος έτσι ώστε η Κίνα να διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαμήνυσε χθες στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι τα νομισματικά θέματα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ενισχυόταν 0,29%, στις 95,291 μονάδες. Την Τρίτη είχε αγγίξει υψηλό επτά εβδομάδων, στις 96,15, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε ξεφύγει σε υψηλό επταετίας εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και νέων επικείμενων ομολογιακών εκδόσεων.

Αντίστοιχα, το ευρώ και η στερλίνα υπαναχώρησαν από τα υψηλά δύο και τριών εβδομάδων αντίστοιχα έναντι του δολαρίου, μετά τα σχόλια του διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, πριν από δύο ημέρες, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε 0,35%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,1553, ενώ η στερλίνα κατέγραφε απώλειες 0,52%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,3166. Το ευρώ επηρεάστηκε και από τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους όσον αφορά τις δηλώσεις του για την άνοδο του πληθωρισμού, κάνοντας στροφή από «σχετικά δυναμική» σε «σταδιακή» αύξηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.