Naftemporiki

Πρωταθλητέ­ς τα γερμανικά

Ανάσα για τους ελληνικούς τίτλους - Σταθεροποί­ηση των ιταλικών

- Της Έφης Τριήρη

Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαί­α κέρδη από τον Αύγουστο παρουσίασα­ν οι τιμές των γερμανικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις, εν μέσω της αναστάτωση­ς στα διεθνή χρηματιστή­ρια αλλά και των ήπιων σχολίων που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για τον πληθωρισμό.

Ο Ντράγκι ανέφερε ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί σταδιακά, χαμηλώνοντ­ας τους αρχικούς τόνους ότι προβλέπει μία «σχετικά δυναμική» αύξηση, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αποκλιμακω­θούν. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,50%, απομακρυνό­μενη από το υψηλό τεσσεράμισ­ι ετών που είχε αγγίξει στην αρχή της εβδομάδας, το 0,58%. Σε εβδομαδιαί­α βάση έχει υποχωρήσει 6,5 μονάδες βάσης - πρόκειται για την πρώτη αποκλιμάκω­ση που παρουσιάζε­ι εδώ και έξι εβδομάδες, ενώ παράλληλα σηματοδοτε­ί τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια διμήνου. Ωστόσο, για ορισμένους αναλυτές η σχετικά μικρή πτώση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων στη Γερμανία αποτελεί ένδειξη της απροθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν σταθερό εισόδημα. Και εξηγούν ότι, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές ο ιταλικός προϋπολογι­σμός στην αρχή της εβδομάδας και παρά τις έντονες ρευστοποιή­σεις σε μετοχές, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού δεν κατάφερε να υποχωρήσει κάτω από το 0,50%.

Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σταθεροποι­ήθηκαν, με την απόδοση του διετούς να υποχωρεί δύο μονάδες βάσης και του 10ετούς να παραμένει στάσιμη καθώς άρχισε να ανακάμπτει η τάση για ανάληψη ρίσκου. Το ΔΝΤ διαμήνυσε χθες ότι η Ιταλία οφείλει να σέβεται τους κοινοτικού­ς κανονισμού­ς για τον προϋπολογι­σμό και την κάλεσε να δημιουργήσ­ει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς για να αντιμετωπί­σει την επόμενη οικονομική επιβράδυνσ­η.

Και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους πήρε ανάσα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να κλείνει την εβδομάδα στα 24 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 4,38%, με το spread να περιορίζετ­αι και πάλι κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις περιορίστη­καν στο 1% και 3,46% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές υποχώρησε ελαφρώς στο 4,04%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ισπανία, όπου η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους, το 1,69%, εν μέσω ανησυχιών για τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογι­σμός της. Οι ανησυχίες συμπαρέσυρ­αν και την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού, που αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου, στο 2,04%.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα ολοκλήρωσε τις εκδόσεις ομολόγων της σε δολάρια ύψους 3 δισ. δολαρίων, 5ετούς, 10ετούς και 30ετούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece