Naftemporiki

Η ακριβή ενέργεια απειλεί την ανάπτυξη

Αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα

-

Ηενέργειας, ανάκαμψη των τιμών της

με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα να διαπραγματ­εύονται επί του παρόντος σε πολυετή υψηλά, έχει προκαλέσει προβληματι­σμό στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), όπως αναφέρει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

«Η θέση μας είναι ότι η ακριβή ενέργεια έχει επιστρέψει... Και αποτελεί απειλή για την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποί­ησε χθες ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου περισσότερ­ο από 25%, φέτος, έχει δημιουργήσ­ει έντονες ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές σχετικά με την πιθανότητα επιστροφής των τιμών σε τριψήφιους αριθμούς πριν από το τέλος του έτους. Η έκθεση του IEA έρχεται πριν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, με τις τιμές του μπρεντ πλέον να ξεπερνούν τα 80 δολάρια το βαρέλι. Χθες περί τις 20:00 ώρα Ελλάδος το μπρεντ σημείωνε απώλειες 0,70% με την τιμή να πέφτει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 79,56 δολάρια, ενώ το αργό υποχωρούσε 0,23%, στα 70,81 δολάρια το βαρέλι.

Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενω­ν τιμών της ενέργειας, η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της ζήτησης για τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένοντα­ς ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθ­εί κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,3 εκατομμύρι­ο βαρέλια την ημέρα το 2018 και 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2018 και το 2019 κατά 0,2% στο 3,7%, εκφράζοντα­ς παράλληλα ανησυχίες ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Καταλήγοντ­ας, η έκθεση στέλνει άλλο ένα προειδοποι­ητικό μήνυμα: «Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία να μπορεί να ανταποκρίν­εται στις ανάγκες μιας αγοράς 100 εκατομμυρί­ων βαρελιών ημερησίως, όμως προς το παρόν... Έχουμε φθάσει σε νέα υψηλά τόσο για την ζήτηση όσο και για την προσφορά, ωθώντας μεγάλα τμήματα του συστήματος στα όρια».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece