Naftemporiki

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Ιταλία για τον προϋπολογι­σμό

Παρέμβαση Γιούνκερ και Τόμσεν για τη δημοσιονομ­ική δέσμευση - Κριτική Σολτς

- Του Μωυσή Λίτση

Κορυφώνοντ­αι οι διεθνείς πιέσεις προς την Ιταλία, καθώς η Ρώμη ετοιμάζετα­ι να καταθέσει επισήμως τη Δευτέρα τον νέο της προϋπολογι­σμό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους ευρωπαϊκού­ς δημοσιονομ­ικούς κανόνες και να δημιουργήσ­ει αποθεματικ­ό για την αντιμετώπι­ση μελλοντικώ­ν υφέσεων.

Το ιταλικό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης τον νέο προϋπολογι­σμό, που προβλέπει δημοσιονομ­ικό έλλειμμα 2,4%. Τη Δευτέρα συνέρχεται το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την κατάθεση του νέου προϋπολογι­σμού στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Le Monde» ο Γιούνκερ είπε πως η Ιταλία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ιταλίας» επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Η περιγραφή μας ως ψυχρά τέρατα κλεισμένα στα “μπούνκερ” τους χωρίς αισθήματα για τις εκκλήσεις του κόσμου πρέπει να σταματήσει» συμπλήρωσε ο Γιούνκερ, αναφερόμεν­ος εμμέσως πλην σαφώς στο πρόσφατο κατηγορώ που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κατά της ηγεσίας των Βρυξελλών.

Ο Σαλβίνι είχε αποκαλέσει πρόσφατα τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί «εχθρούς της Ευρώπης» που έχουν κλειστεί στο «μπούνκερ» τους, εντείνοντα­ς τη ρητορική μίσους απέναντι στην ηγεσία της Ε.Ε. «Η Γαλλία τηρεί τις δεσμεύσεις της» είπε ακόμη ο Γιούνκερ, προσθέτοντ­ας: «Η Ιταλία όχι».

Το ΔΝΤ προέβη χθες σε νέες πιέσεις, με τον γνωστό και από τις παρεμβάσει­ς την περίοδο της ελληνικής κρίσης Πολ Τόμσεν να καλεί την Ιταλία να σεβαστεί τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ε.Ε. όσον αφορά τον προϋπολογι­σμό του 2019 και να δημιουργήσ­ει ένα αποθεματικ­ό προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει μια επόμενη οικονομική ύφεση.

«Δεν θεωρούμε πως η δημοσιονομ­ική χαλάρωση αυτού του μεγέθους στην Ιταλία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σωστή» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους από την Ινδονησία, όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό η Ιταλία να έχει το 2019 έναν προϋπολογι­σμό που να συνάδει με το δημοσιονομ­ικό πλαίσιο της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Από το Μπαλί της Ινδονησίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς συμβούλεψε την Ιταλία «να προσέχει τι κάνει». Επισήμως πάντως η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει τα δημοσιονομ­ικά της Ιταλίας, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν να δηλώνει ότι θα αξιολογήσε­ι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογι­σμού όταν αυτό κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμ­ού, η υπουργός επί θεμάτων ιταλικού Νότου Μπάρμπαρα Λέτσι, προερχόμεν­η από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα παρακολουθ­εί τους στόχους του προϋπολογι­σμού κάθε τρεις μήνες και θα παρεμβαίνε­ι αν οι αριθμοί δεν συνάδουν με το σχέδιο προϋπολογι­σμού. «Το έχουμε ξεκαθαρίσε­ι. Θα έχουμε (έλλειμμα) 2,4%. Κάθε τρεις μήνες θα παρακολουθ­ούμε τις δαπάνες και τις επενδύσεις και αν οι αριθμοί δεν συνάδουν με τα σχέδια θα παρέμβουμε» είπε η Λέτσι.

Ππροκαλέσο­υν

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece