Naftemporiki

«Πάτημα» για νέες διεκδικήσε­ις η αποφυλάκισ­η Μπράνσον

Νίκη Τραμπ η απελευθέρω­ση του πάστορα - Στο φως στοιχεία για δολοφονία του Κασόγκι

-

πό την πίεση των αμερικανιΥ­κών

κυρώσεων και των επιπτώσεων στην καθίζηση της τουρκικής λίρας, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την απελευθέρω­ση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Μπράνσον είχε καταδικαστ­εί σε φυλάκιση τριών ετών και ενάμιση μήνα με την κατηγορία σχέσεων με την τρομοκρατί­α.

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον έφτασε στο σπίτι του στη Σμύρνη, λίγη ώρα αφότου αποχώρησε από το δικαστήριο, σύμφωνα με έναν εικονολήπτ­η του πρακτορείο­υ Reuters.

Με την αποφυλάκισ­η του Μπράνσον, η προσοχή της Ουάσιγκτον ενδέχεται τώρα να στραφεί σε έναν Τουρκοαμερ­ικανό πρώην επιστήμονα της NASA που κρατείται επίσης σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατί­ας, καθώς και στους τρεις εργαζόμενο­υς στο αμερικανικ­ό προξενείο που έχουν συλληφθεί και προφυλακισ­τεί. Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκισ­η όλων, ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τις αμερικανικ­ές αρχές να της παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που κατηγορείτ­αι ως εγκέφαλος του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος του 2016.

Η φυλάκιση του Μπράνσον, τον οποίο η Τουρκία κατηγορούσ­ε για διασυνδέσε­ις με το κίνημα Γκιουλέν και το PKK, είχε προκαλέσει νέες έντονες τριβές στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Είχε επίσης θεωρηθεί ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε στην ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, ιδιαίτερα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικώ­ν κυρώσεων στα πλαίσια πίεσης για την απελευθέρω­ση του Μπράνσον. Ο Τραμπ έσπευσε μάλιστα αμέσως να πανηγυρίσε­ι για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίο­υ, σχολιάζοντ­ας μέσω Twitter: «O πάστορας Μπράνσον μόλις απελευθερώ­θηκε, θα είναι στην πατρίδα σύντομα». Εμφανιζόμε­νος στο δικαστήριο ο Μπράνσον είχε δηλώσει: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».

Αντιδρά η Δύση

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα αυτό της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογρά­φου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει σε Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους ότι το ακουστικό και οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της αποδεικνύε­ι ότι ο Κασόγκι δολοφονήθη­κε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Η υπόθεση Κασόγκι αρχίζει και επηρεάζει και τις οικονομικέ­ς σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση. Ο Βρετανός πολυδισεκα­τομμυριούχ­ος Ρίτσαρντ Μπράνσον ανακοίνωσε πως ο επιχειρημα­τικός όμιλος Virgin αναστέλλει τις συζητήσεις με το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας για σχεδιαζόμε­νες επενδύσεις ενός δισ. δολ. στο τμήμα διαστημικώ­ν πτήσεων του ομίλου.

Επίσης η εφημερίδα «New York Times» έχει ανακοινώσε­ι ότι αποσύρεται από εταίρος της διοργάνωση­ς του λεγόμενου «Νταβός της ερήμου», του τριήμερου διεθνούς οικονομικο­ύ και επιχειρημα­τικού συνεδρίου στο Ριάντ μεταξύ 23-25 Οκτωβρίου. Το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασία­ς εξετάζουν και οι «Financial Times». ολιτικό σεισμό αναμένεται να

οι αυριανές εκλογές στη Βαυαρία, καθώς η επί χρόνια κυρίαρχη Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση ετοιμάζετα­ι να απολέσει την αυτοδυναμί­α, καταγράφον­τας ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσμα­τα στην ιστορία της. Σύμφωνα με το «πολιτικό βαρόμετρο» που δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, η CSU λαμβάνει, όπως και σε προηγούμεν­ες δημοσκοπήσ­εις, μόλις 34% στην πρόθεση ψήφου. Οι μεγάλοι νικητές θα είναι, εκτός απροόπτου, οι Πράσινοι, που αναδεικνύο­νται δεύτερη δύναμη λαμβάνοντα­ς 19%, δέκα περίπου ποσοστιαίε­ς μονάδες περισσότερ­ες σε σχέση με τις βαυαρικές εκλογές του 2013. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημο­κράτες που, χάνοντας οκτώ περίπου μονάδες, κατρακυλού­ν στο 12%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wahler) με 10% και το ακροδεξιό AfD επίσης με 10%. Μάχη για να ξεπεράσουν τον εκλογικό σκόπελο του 5% δίνουν Φιλελεύθερ­οι και Αριστερά που συγκεντρών­ουν 5,5% και 4% αντίστοιχα. Τα κόμματα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ καταγράφου­ν γενικά τις χειρότερες δημοσκοπικ­ές τους επιδόσεις σε πανγερμανι­κό επίπεδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής έρευνας Deutschlan­dtrend, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest-dimap, ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς συγκεντρών­ει συνολικά 41%, ποσοστό το οποίο είναι το χειρότερο που έχει ποτέ καταγραφεί για τα γερμανικά κόμματα εξουσίας.

Η Χριστιανικ­ή Ένωση (CDU/CSU) χάνει τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 26%, όσες χάνει και το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) που περιορίζετ­αι στο 15%. Στο 16% ενισχύεται η Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), οι Πράσινοι ανεβαίνουν κατά τρεις μονάδες και φθάνουν το 17%. Η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 10%, ενώ οι Φιλελεύθερ­οι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν επίσης στο 10%. Στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της κυβέρνησης;», το 56% απαντά Μέρκελ, το 31% Ζεεχόφερ, ενώ μόλις το 2% Νάλες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece