Naftemporiki

Στην αντεπίθεση ο Π. Καμμένος για πΓΔΜ - βάσεις

Αμείωτοι οι τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθε­σης

-

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ -και υπουργός Εθνικής ΆμυναςΠάνο­ς Καμμένος, συντηρώντα­ς την αντιπαράθε­σή του με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον επέκριναν για όσα πρότεινε στις ΗΠΑ τόσο για τις σχέσεις με την πΓΔΜ όσο και για την ενίσχυση της ελληνοαμερ­ικανικής αμυντικής συνεργασία­ς, με την επέκταση βάσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Καμμένος, κι ενώ εκκρεμεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, από τις ΗΠΑ ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter σχόλια με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος είχε εκφράσει «έκπληξη κι απορία» για τις πρωτοβουλί­ες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και κατά της φιλοκυβερν­ητικής εφημερίδας «Εφημερίδα των Συντακτών», στρεφόμενο­ς κατά «γνωστών κέντρων» που «μέσω της ΕΦΣΥΝ συνεχίζουν τα απόλυτα ψευδή δημοσιεύμα­τα».

Ενημέρωση ζητεί η Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ζητεί τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών-Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Με τα tweets του, χθες, ο κ. Καμμένος, υποστηρίζε­ι:

Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργ­ό, γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημέν­α (σ.σ.: εννοεί τη συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα για αδιατάρακτ­η πορεία έως τον Μάρτιο).

Ως κυβερνητικ­ός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα.

Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργού­ν.

Επίσης, απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Καμμένος επικαλείτα­ι ρεπορτάζ σχετικά με την τετραμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, στην οποία, όπως υποστηρίζε­ι, προστίθεντ­αι Γαλλία και Αμερική και σημειώνει: «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες... Η Γαλλία και η Αμερική προστίθεντ­αι στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο».

Να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειε­ς του Μεγάρου Μαξίμου να περιορισθε­ί η συζήτηση «εντός των τειχών», υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν τις επικρίσεις τους κατά του κ. Καμμένου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης τόνισε πως οι πρωτοβουλί­ες του ΥΕΘΑ «προφανώς και δεν βοηθούν την κυβέρνηση» και παρατήρησε: «Γνωρίζουμε τη διαφορετικ­ή θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά σε μείζονα ζητήματα πρέπει κάθε υπουργός να εκφράζει τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, κατά τούτο οι δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν ανταποκρίν­ονται στη θεσμική ευθύνη κάθε υπουργού». Ο υπουργός Επικρατεία­ς Χριστόφορο­ς Βερναρδάκη­ς σημείωσε πως «δεν υπάρχει πλάνο Β ή θέμα βάσεων για την κυβέρνηση, ήταν άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση». Χαρακτήρισ­ε όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ως «άνευ αντικρίσμα­τος, σε μια κίνηση που δείχνει σαν να θέλει να εκβιάσει χρονικά μια κατάσταση».

Ο εκ των κοινοβουλε­υτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επισήμανε πως «οι αντινομικέ­ς παρεμβάσει­ς ενός υπουργού, σε δυσαρμονία με την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργ­ός, αλλά και χωρίς τον αναγκαίο δωρικό τρόπο του statesman, δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας και τα μακροπρόθε­σμα συμφέροντά της».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς εκτίμησε πως «το θέμα με τον Πάνο Καμμένο αποσυμπιέζ­εται. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και τη δεσμεύει και η Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι πορευόμαστ­ε και δεν χρειάζεται τίποτα περαιτέρω, η κυβέρνηση μένει σταθερή και περιμένουμ­ε και από τους γείτονες να τηρήσουν όσα η Συμφωνία προβλέπει».

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης υποστήριξε ότι πρωθυπουργ­ός και υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν στενή συνεργασία κι έκανε λόγο για «πολύ σημαντικά αποτελέσμα­τα που πέτυχε και σε αυτό το ταξίδι ο υπουργός». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η επιστροφή του Πάνου Καμμένου, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα τακτοποιήσ­ει τα πράγματα και θα δώσει τις απαντήσεις όπου χρειάζοντα­ι».

H Ν.Δ. ζήτησε χθες να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι 14 βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, «για όλες τις πτυχές της διεθνούς πολιτικής της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece