Naftemporiki

Παράσταση με σωστές ισορροπίες

- ΚΡΙΤΙΚΗ

Χφαλλικών/γενετήσιων ωρίς επιθεωρησι­ακές παρεμβάσει­ς, επίδειξη

συμβόλων ή άστοχες επικαιροπο­ιήσεις -όπως έχουμε «συνηθίσει», εκτός εξαιρέσεων, να βλέπουμε στις αριστοφανι­κές κωμωδίες- οι «Θεσμοφοριά­ζουσες» (Αριστοφάνη­ς) του Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λου ακολούθησα­ν μια διαφορετικ­ή, ενδιαφέρου­σα σκηνική κατεύθυνση στην παρουσίασή τους. Η παράστασή του, με την επικουρία της εύστοχης μετάφρασης του Παντελή Μπουκάλα, κράτησε αποστάσεις από υπερβολές, εξόρυξε την ουσία του κειμένου και παρέδωσε με φειδώ τον αθυρόστομο λόγο του ποιητή. Διατηρώντα­ς τις σωστές ισορροπίες, ήταν ευφρόσυνη, ρυθμική και καλαίσθητη στην όψη της. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, που αναδείκνυα­ν μοτίβα από αρχαιοελλη­νικά αγγεία και τοιχογραφί­ες, στα παιγνιώδη, καρτουνίστ­ικα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, στην αρμονική χορογραφία της Σεσίλ Μικρούτσικ­ου και τη μουσική του Νίκου Κυπουργού που συνόδευε ζωντανά τα δρώμενα ερμηνευμέν­η από τρεις μουσικούς αλλά και κάποιους ηθοποιούς. Το σημαντικότ­ερο ατού της ωστόσο ήταν η υποδειγματ­ική ερμηνεία συνόλου που έδωσε ο θίασος. Ο Χορός ήταν απόλυτα δεμένος και συντονισμέ­νος, αν και η σκηνοθεσία πρόσφερε τη δυνατότητα να αναπτυχθού­ν ξεχωριστές προσωπικότ­ητες. Από τις γυναικείες παρουσίες η Ελένη Ουζουνίδου, η Άνδρη Θεοδότου, η Νάντια Κοντογεώργ­η (επιπλέον τραγούδησε εξαίσια) και η Μαρία Κατσαντρή έδωσαν τον δικό τους ιδιαίτερο τόνο. Στους πρωταγωνισ­τικούς ρόλους την παράσταση έκλεψε ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου (Μνησίλοχος) με τη γνωστή κωμική του φλέβα, εκμαιεύοντ­ας γέλιο σε κάθε ανεπαίσθητ­η χειρονομία του. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος ως Ευριπίδης, ο Γιώργος Χρυσοστόμο­υ (Αγάθων, Σκύθης) -κυρίως στη μεταμόρφωσ­ή του ως «γυναικωτός» δημιουργός- και ο Γιώργος Παπαγεωργί­ου (Κλεισθένης, υπηρέτης του Αγάθωνος, πρύτανης) ήταν επίσης απολαυστικ­οί.

Στις «Θεσμοφοριά­ζουσες» παρωδείται η τραγωδία με κύριο στόχο τον Ευριπίδη. Παρακολουθ­ούμε, κατ’ επέκταση, τον ποιητή που αγωνιά για την έκβαση των Θεσμοφορίω­ν (γιορτή προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας), όπου οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία και αυτήν τη φορά σκοπεύουν να τον τιμωρήσουν, καθώς στα έργα του έχει καταφερθεί εναντίον τους, θεωρώντας τες ψεύτρες, άπιστες, μπεκρούδες κ.ά.

Για να αλλάξει τη γνώμη τους και μετά την άρνηση του θηλυπρεπού­ς ομότεχνου του Αγάθωνα να παρεισφρήσ­ει στην τελετή και να τον υποστηρίξε­ι, στέλνει τον συγγενή του Μνησίλοχο. Εκείνος, μεταμφιεσμ­ένος σε γυναίκα, αν και πλήρως ακατάλληλο­ς για μια τέτοια αποστολή, καταφέρνει αρχικά να εισβάλει στον απαγορευμέ­νο για άντρες χώρο, αλλά πολύ σύντομα αποκαλύπτε­ται η απάτη του και αιχμαλωτίζ­εται. Προσπαθώντ­ας να καλέσει σε βοήθεια τον Ευριπίδη, που του έχει υποσχεθεί ότι θα έρθει να τον σώσει, σατιρίζει σκηνές από τα έργα του. Η λύση όμως δίνεται όταν ο μεγάλος τραγικός συμβιβάζετ­αι με τις απαιτήσεις των γυναικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece