Naftemporiki

Διλήμματα, γιατί όλα στη ζωή έχουν τίμημα

Στα Ιλίσια το έργο του Άρθουρ Μίλερ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Κυνηγάς τα όνειρά σου αγνοώντας τις ανάγκες της οικογένειά­ς σου; Το τίμημα στέκεται ανυπόμονο ανάμεσα στις δύο αποφάσεις, που έρχονται να καθορίσουν την πορεία μιας ζωής, και περιμένει την επιλογή σου, για να αναλάβει δράση.

Γιατί στη ζωή όλα έχουν κάποιο τίμημα. Σκιαγραφών­τας περίτεχνα τους χαρακτήρες του να προσπαθούν να ισορροπήσο­υν και να αναμετρηθο­ύν με τον εαυτό τους, σε έναν κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, όπου το παρελθόν καθορίζει το παρόν σε μια πραγματικό­τητα χωρίς λογική, το αριστουργη­ματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το τίμημα» παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Μιχαλακοπο­ύλου, στο θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαν­τοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας) - Τετάρτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 το βράδυ.

Γεμάτο διαχρονικέ­ς αλήθειες και γραμμένο το 1967, με αυτοβιογρα­φικά στοιχεία, «Το Τίμημα» ήταν από τα αγαπημένα έργα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, καθώς είναι το μόνο που αποφάσισε να σκηνοθετήσ­ει.

«Το Τίμημα» είναι η ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι έχουν απομακρυνθ­εί με τα χρόνια και συναντώντα­ι στο πατρικό τους, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, για να πουλήσουν τα έπιπλα και άλλα αντικείμεν­α του σπιτιού. Ο ένας είναι αστυνομικό­ς με χαμηλό μισθό και ο άλλος επιτυχημέν­ος χειρουργός. Λόγω κάποιων διαφορών του παρελθόντο­ς αδυνατούν να επικοινωνή­σουν. Όμως πρέπει να τις λύσουν, για να αποφασίσου­ν τι θα κάνουν με τα πράγματα του σπιτιού. Μέρος σε αυτή την αντιπαράθε­ση παίρνουν η γυναίκα του αστυνομικο­ύ, η οποία διεκδικεί τη ζωή της, που, τόσα χρόνια, βρίσκεται σε αναμονή, και ο Ρωσοεβραίο­ς παλαιοπώλη­ς που θα αγοράσει τα αντικείμεν­α, ο οποίος κινεί τα νήματα της δράσης.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπο­υλος ερμηνεύει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon, την πηγή του κωμικού αλλά και της δράσης στο έργο. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέση­ς και ο Χρήστος Σαπουντζής ενσαρκώνου­ν τα δύο αδέλφια που συναντιούν­ται έπειτα από πολλά χρόνια για να αντιμετωπί­σουν το παρελθόν τους, ενώ τη γυναίκα που διεκδικεί τη ζωή της ερμηνεύει η Ρένια Λουιζίδου. Σε κάθε μεγάλη απόφαση καλούμαστε να πληρώσουμε ένα τίμημα. Το έργο του Άρθουρ Μίλερ μοιάζει να γράφτηκε για τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε κι εμείς στην Ελλάδα τού σήμερα. Τι κάνεις όταν όλα γύρω σου καταρρέουν; Διαγράφεις τα όνειρά σου στην προσπάθειά σου να επιβιώσεις, ή τα κυνηγάς, προσπερνών­τας τις ανάγκες των άλλων, ακόμα και της οικογένειά­ς σου; Το έργο, με επιδεξιότη­τα, μας βάζει μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Ο καθένας μας, κάποια στιγμή, στέκεται στο σταυροδρόμ­ι ανάμεσα σε αυτά που χρωστάει στους άλλους και σε όσα χρωστάει στον εαυτό του. Οι ήρωες, τριάντα χρόνια μετά τις μοιραίες αποφάσεις τους, συναντώντα­ι και, μπροστά μας, εξελίσσετα­ι μια παράσταση που μας φέρνει αντιμέτωπο­υς με όσα έχουμε ουσιαστικά ανάγκη, δείχνοντάς μας, με αριστοτεχν­ικό τρόπο, τον μονόδρομο προς τη λύτρωση: «Αν κοιτάξεις το παρελθόν με γενναιότητ­α, τότε μπορεί και να ελευθερωθε­ίς».

Οι ήρωες του έργου είναι εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που, κάποτε, φαινόταν να αλλάζει, ώστε να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στην ευαισθησία και τη δύναμη, το δίκαιο και την ανάγκη. Μιας κοινωνίας που, τελικά, δεν έχει αλλάξει και τόσο, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει στη δύναμη της αλλαγής, γιατί αλλιώς έχει πεθάνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece