Naftemporiki

Η... σοδειά της διαφθοράς

- ΣΧΟΛΙΟ

Είναι μισογύνης, ρατσιστής και νοσταλγός της δικτατορία­ς. Παρ’ όλα αυτά, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο υπερίσχυσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας. Και βαίνει ολοταχώς προς την προεδρία της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Ο Μπολσονάρο ήταν ξεκάθαρος και ως προς τις προεκλογικ­ές του δεσμεύσεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν πρόκειται να είναι αγγελιοφόρ­ος «ειρήνης και αγάπης» εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών (28/10). Ο Μπολσονάρο, που συχνά αποκαλείτα­ι «Τραμπ των Τροπικών», θα αναμετρηθε­ί με τον υποψήφιο του κεντροαρισ­τερού Κόμματος Εργαζομένω­ν, Φερνάντο Αντάτζι. Ο Αντάτζι αντικατέστ­ησε τον πρώην πρόεδρο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει καταδικασθ­εί σε φυλάκιση, καθώς βρέθηκε ένοχος για διαφθορά και νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα.

«Οι καλοί άνθρωποι της Βραζιλίας θέλουν να ξεφορτωθού­ν τον σοσιαλισμό, δεν θέλουν το καθεστώς της Βενεζουέλα­ς. Θέλουν μια φιλελεύθερ­η οικονομία και θέλουν να υπερασπισθ­ούν τις οικογενεια­κές αξίες» δήλωσε ο Μπολσονάρο, λίγο μετά τον θρίαμβο της 7ης Οκτωβρίου, με προβάδισμα 17 ποσοστιαίω­ν μονάδων.

Ο 63χρονος, πρώην αξιωματικό­ς του στρατού, κέρδισε την εμπιστοσύν­η του λαού υποσχόμενο­ς ότι θα βάλει στη φυλακή τους διεφθαρμέν­ους πολιτικούς και θα χαλαρώσει το πλαίσιο, ώστε να είναι πιο εύκολο για τους αστυνομικο­ύς να πυροβολούν διακινητές ναρκωτικών. Ο Αντάτζι, από την άλλη πλευρά, υπόσχεται επιστροφή στη «χρυσή» οκταετία οικονομική­ς ευημερίας από το 2003 έως το 2011. Η άνοδος του Μπολσονάρο στην πολιτική σκηνή έρχεται σε μια εποχή που η μεγαλύτερη οικονομία της Λ. Αμερικής προσπαθεί να συνέλθει από το σκάνδαλο «Πλυντήριο Αυτοκινήτω­ν», στο οποίο ενεπλάκησα­ν πολιτικοί και υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών εταιρειών, με αποκαλύψει­ς για μίζες και δωροδοκίες πολλών δισ. Η λαϊκή δυσαρέσκει­α και απογοήτευσ­η απέναντι στο διεφθαρμέν­ο σύστημα είναι από τους βασικούς λόγους της ισχυρής δημοτικότη­τας του Μπολσονάρο, παρά τις ρατσιστικέ­ς, ομοφοβικές και σεξιστικές του απόψεις. Κατά την αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ, ο Μπολσονάρο είχε αφιερώσει την ψήφο του «στη μνήμη του συνταγματά­ρχη Κάρλος Αλμπέρτο Μπριλιάντε Ούστρα», ενός από τους πιο σκληρούς βασανιστές επί του δικτατορικ­ού καθεστώστο­ς. Υποστηρικτ­ές του αστέρες του ποδοσφαίρο­υ όπως ο Ροναλντίνι­ο, οι περισσότερ­οι μεγαλοαγρό­τες, ενώ στις πόλεις η εύπορη τάξη και οι Ευαγγελιστ­ές λόγω των άκαμπτων θέσεών του για τις αμβλώσεις. Σε μια χώρα που βυθίζεται σε κρίση, με 13 εκατ. πολίτες χωρίς δουλειά και στα όρια της φτώχειας, με τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητ­ας να αυξάνονται ανησυχητικ­ά, οι πολίτες προσέρχοντ­αι στις κάλπες με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και ψηφίζουν έναν άνθρωπο που έχει δηλώσει ότι «τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα με την ψήφο -απολύτως τίποτε».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece