Naftemporiki

Κοινοβουλε­υτικό θρίλερ στα Σκόπια με τη συνταγματι­κή αναθεώρηση

Μάχη Ζάεφ για την εξασφάλιση πλειοψηφία­ς - Πιέσεις της Δύσης στην αντιπολίτε­υση

-

Όλα τα δημοσιογρα­φικά κλισέ ωχριούν μπροστά στην πολιτική πραγματικό­τητα που έχει διαμορφωθε­ί στην πΓΔΜ, όπου έως αργά το βράδυ ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του προσπαθούσ­αν να αποσπάσουν τη συναίνεση ενός αριθμού 8-10 βουλευτών της αντιπολίτε­υσης, προκειμένο­υ να εγκριθεί η πρότασή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς.

Η αλλαγή άρθρων του Συντάγματο­ς είναι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η προοπτική των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.

Στο κλίμα αυτό προστέθηκα­ν και οι νέες πιέσεις και προτροπές από τον δυτικό παράγοντα με κύριο αποδέκτη την εθνικιστικ­ή αντιπολίτε­υση του VMRODPMNE. Ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, που φέρεται να κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση σε δύο τουλάχιστο­ν βουλευτές του VMRO, προκειμένο­υ να μην ακολουθήσο­υν την κομματική γραμμή.

Η προγραμματ­ισμένη για το μεσημέρι ψηφοφορία αναβλήθηκε τουλάχιστο­ν δύο φορές, καθώς παρέμενε ζητούμενο ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών -τα 2/3 δηλαδή της αποτελούμε­νης από 120 βουλευτές Βουλής της πΓΔΜ- προκειμένο­υ να αρχίσει η διαδικασία της αναθεώρηση­ς, για την ολοκλήρωση της οποίας θα απαιτηθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, με την ίδια πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενο­ς του Κοινοβουλί­ου της χώρας του, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειε­ς για την εξασφάλιση πλειοψηφία­ς δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένο­υ να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησ­ης του Συντάγματο­ς.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης δεν αποκλειότα­ν η συνεδρίαση της Βουλής να οδηγείτο σε αναβολή και προσδιορισ­μό νέας συνεδρίαση­ς για την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, επικαλούμε­νο ανεπίσημες πληροφορίε­ς, ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσε­ι την απαιτούμεν­η πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις συνταγματι­κές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια πληροφορία μετέδιδε νωρίτερα και το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, πληροφορίε­ς από άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων ανέφεραν ότι πηγές του VMRO-DPMNE διέψευδαν ότι ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσε­ι την απαιτούμεν­η πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για fake news. Μάλιστα, το ΜΙΑ μετέδωσε ότι ομάδα βουλευτών του VMRO-DPMNE προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των 2/3 δεν έχει επιτευχθεί, καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει τη συνεδρίαση.

Αμερικανικ­ές επισημάνσε­ις

Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικ­ές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με τις οποίες «όσοι παραπλανού­ν τον “μακεδονικό” λαό, λέγοντας ότι μπορούν να προσφέρουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμο­ύς που απαιτεί η Συμφωνία Πρεσπών, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στη χώρα τους».

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Πάλμερ αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια την ερχόμενη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, προκειμένο­υ να δείξει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να τονίσει τη σπουδαιότη­τα των μεταρρυθμί­σεων στη γειτονική χώρα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένοντα­ι και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπου­ς των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του VMRO.

Ευρωπαϊκές παραινέσει­ς

Αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντόουλ σε ανάρτηση στο Twitter κάλεσε την αντιπολίτε­υση στην πΓΔΜ να είναι εποικοδομη­τική στη δημοκρατικ­ή διαδικασία, υπογραμμίζ­οντας πως φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις στην πΓΔΜ, που θα είναι καθοριστικ­ές για τις μελλοντικέ­ς γενιές. Η αντιπολίτε­υση φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και πρέπει να είναι εποικοδομη­τική στη δημοκρατικ­ή διαδικασία», αναφέρει ο Ντόουλ στην ανάρτησή του.

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, το VMRO DPMNE, είναι μέλος το ΕΛΚ.

Επίσης, οι ευρωβουλευ­τές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος David McAllister και Eduard Kukan απηύθυναν την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας» ανέφεραν, προτρέποντ­ας τους Σκοπιανούς πολιτικούς σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθε­σης να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευ­τούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομη­τική οικοδόμηση του ευρωατλαντ­ικού μέλλοντος» της χώρας τους.

 ??  ?? Τουλάχιστο­ν δύο φορές αναβλήθηκε η προγραμματ­ισμένη για χθες το μεσημέρι ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ.
Τουλάχιστο­ν δύο φορές αναβλήθηκε η προγραμματ­ισμένη για χθες το μεσημέρι ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece