Naftemporiki

Αισιόδοξος για προϋπολογι­σμό και συντάξεις ο πρωθυπουργ­ός

Μίλησε για όλα στις Βρυξέλλες: δημοσιονομ­ικά, ανεργία, ομόλογα, Ιταλία, Ευρωζώνη, πΓΔΜ και εκλογές

- Του Νίκου Μπέλλου

Αισιόδοξος για την έγκριση του σχεδίου προϋπολογι­σμού από την Κομισιόν χωρίς ενστάσεις, αλλά και του αιτήματος της κυβέρνησης προς το Εurogroup για μη περικοπή των συντάξεων εμφανίστηκ­ε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια απολογισμο­ύ των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των διμερών συναντήσεω­ν στο περιθώριο της συνεδρίαση­ς.

Ερωτηθείς -με αφορμή την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση- αν ανησυχεί ότι μπορεί να ζητηθούν διευκρινίσ­εις και για τον ελληνικό προϋπολογι­σμό από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η διαφορά της χώρας μας με την Ιταλία είναι ότι «εμείς παρουσιάσα­με ένα σχέδιο που υπερβαίνει το δημοσιονομ­ικό στόχο κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ η Ρώμη αποκλίνει 1,5 μονάδα του ΑΕΠ». «Συνεπώς το φυσιολογικ­ό θα είναι όχι μόνο να μην υπάρξει επιστολή της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να έχουμε μια θετική εξέλιξη με την έγκριση του προϋπολογι­σμού μας» τόνισε, προσθέτοντ­ας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει για το μίγμα της οικονομική­ς πολιτικής.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις συντάξεις και το ενδεχόμενο να εγκρίνουν οι Βρυξέλλες τη μερική περικοπή τους, ο πρωθυπουργ­ός απέρριψε μια τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας ότι δεν έχει εκφραστεί από κανέναν τέτοια σκέψη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή υφεσιακά αλλά αναπτυξιακ­ά μέτρα, ώστε να γίνει φιλική σε επενδύσεις.

Επεκτατικά μέτρα 1 δισ.

«Αυτό κάναμε με το σχέδιο προϋπολογι­σμού, τα οποίο όχι μόνο δεν προβλέπει συρρίκνωση, αλλά αντίθετα έχει επεκτατικά μέτρα της τάξης του 1 δισεκατομμ­υρίου, τα οποία περιγράφον­ται και θα νομοθετηθο­ύν ένα προς ένα τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτά εξαγγέλθηκ­αν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκ­η» είπε, ενώ στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη Ν.Δ. τονίζοντας ότι θα έχει την ατυχία να κληθεί να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπου τα θέματα που συζητήθηκα­ν ήταν η πορεία της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. «Ο κ. Ντράγκι μού είπε ότι οι αναταράξει­ς στο ελληνικό ομόλογο οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες», ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαπίστωσα­ν ότι «το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ομόλογο δεν ακολουθεί το ιταλικό όταν το τελευταίο πιέζεται. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά οι αγορές αρχίζουν να αναγνωρίζο­υν τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, μια εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η ιταλική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη θετική πορεία της χώρας μας».

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στην καθυστέρησ­η στη διαπραγμάτ­ευση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να παραπέμψου­με την έγκριση αυτού του κινητήριου μοχλού της ενωμένης Ευρώπης για μετά τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου. Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει μια σύνθετη διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ, η όποια καθυστέρησ­η αποτελεί κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικώ­ν σχεδίων και την ανάπτυξη».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης είπε ότι πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα (αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους) και να είναι ουσιαστική και δημοκρατικ­ή.

«Χρειαζόμασ­τε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολ­ισμένους όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητ­α και ανάπτυξη της Ευρωζώνης» είπε, προσθέτοντ­ας ότι αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμο­ύ κινδύνων και αλληλεγγύη­ς, όχι μόνο ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και για την αντιμετώπι­ση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητ­ας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέραμ­ε με τον πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας. Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθε­ί να έχει ως προτεραιότ­ητά της τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, δεν θα έχει μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece