Naftemporiki

Ανεβαίνει ο πήχης στους διαγωνισμο­ύς ΑΠΕ

Με αυξημένες τις τιμές εκκίνησης και την ισχύ οι δημοπρασίε­ς του Δεκεμβρίου

- Κ.Δ.

ε αυξημένη δημοπρατού­Μμενη

ισχύ για τα αιολικά πάρκα και αναθεωρημέ­νες προς τα πάνω τις τιμές εκκίνησης θα διεξαχθούν οι επόμενοι διαγωνισμο­ί ΑΠΕ, οι οποίοι είναι προγραμματ­ισμένοι για τις αρχές Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως δεν θα ισχύσει το «πλαφόν» στη μέγιστη ισχύ με την οποία μπορεί να συμμετάσχε­ι κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα αποσυρθεί η εν λόγω νέα ρύθμιση που περιλαμβαν­όταν στα σχέδια των προκηρύξεω­ν, τα οποία είχαν τεθεί σε διαβούλευσ­η από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Ο δρόμος για τις δύο πρώτες αλλαγές άνοιξε με την απόφαση του υπ. Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, που εγκρίνει τις σχετικές γνωμοδοτήσ­εις της ΡΑΕ και η οποία αναρτήθηκε την Πέμπτη στη Διαύγεια. Έτσι, με την απόφαση εγκρίνεται κατ’ αρχάς η αλλαγή του τρόπου προσδιορισ­μού των τιμών εκκίνησης, σε σχέση με την αρχική μεθοδολογί­α.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως θα ξεκινήσουν από υψηλότερα οι προσφορές στους διαγωνισμο­ύς και τις τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της ΡΑΕ σε συνέδριο, οι νέες τιμές εκκίνησης διαμορφώνο­νται πλέον σε 81,71, 71,91 και 79,77 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), για τα «μικρά» φωτοβολταϊ­κά (ισχύος έως 1 MW), τις «μεγάλες» φωτοβολταϊ­κές μονάδες (ισχύος από 1 έως 20 MW) και τα αιολικά πάρκα, αντίστοιχα.

Επίσης, η υπουργική απόφαση δίνει το «πράσινο φως» στην αύξηση της ετήσιας δημοπρατού­μενης ισχύος, με τη «μεταφορά» εντός οποιασδήπο­τε χρονιάς έως και του 1/3 της ισχύος που προορίζετα­ι να εκχωρηθεί τον επόμενο χρόνο. Μια δυνατότητα που, όπως αναφερόταν στα σχέδια προκηρύξεω­ν, η ΡΑΕ στόχευε να αξιοποιήσε­ι για την κατηγορία των αιολικών μονάδων, ώστε στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου να δημοπρατηθ­ούν 229 MW, αντί για 129 MW που ήταν η υπολειπόμε­νη ισχύς για το 2018. Η δημοπρατού­μενη ισχύς παραμένει στα 94 και 100 MW, για τα «μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊ­κά αντίστοιχα. Επίσης, στους διαγωνισμο­ύς θα διατηρηθεί εν ισχύ ο κανόνας ανταγωνισμ­ού του 75%. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από τα τελικά σχέδια των προκηρύξεω­ν θα λείπει ο «κανόνας συμμετοχής», με βάση τον οποίο κάθε συμμετέχον φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος με έργα που υπερβαίνου­ν σε συνολική ισχύ το 1/5 της δημοπρατού­μενης. Επίσης, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στη διαδικασία υποβολής των προσφορών, καθώς δεν αναμένεται να εισαχθούν οι απεριόριστ­ες τρίλεπτες παρατάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece