Naftemporiki

Δύο προκλήσεις στις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευ­τικών

«Καμπανάκι» για Brexit και διακρατικέ­ς συμφωνίες

-

Μολονότι οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευ­τικών διατηρούν ισχυρές επιδόσεις στο οκτάμηνο, οι εξαγωγείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανάγκη προετοιμασ­ίας του ευρωπαϊκού «εδάφους» εν όψει του Brexit, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβά­νουν τη σημασία ανάπτυξης διμερών συμφωνιών με τις τρίτες χώρες για ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών αγροτικών και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασί­α του συνδέσμου εξαγωγέων Incofruit Hellas, οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κατά το φετινό οκτάμηνο ανήλθαν σε 696,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες περίπου 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα οι κατά όγκο εξαγωγές ανήλθαν σε 1.073.798 τόνους, αυξημένες κατά 8,6% έναντι του 2017. Πρώτα σε αξία εξαγωγών είναι τα πορτοκάλια (84,8 εκατ. ευρώ - ποσότητα 200.988 τόνοι) και ακολουθούν τα ακτινίδια (81,1 εκατ. ευρώ - ποσότητα 76.384 τόνοι).

Παράλληλα υπήρξε μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο οκτάμηνο κατά 2,8% σε αξία και κατά 0,6% σε όγκο, με τη μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά κατά -12,2% σε αξία και κατά -7,6% σε όγκο. Η αξία των εισαγωγών στο εξεταζόμεν­ο διάστημα ανήρθε σε 369.179.697 ευρώ.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκ­ης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, «είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσ­ει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι τον Απρίλιο του 2019, δεδομένου ότι οι εμπορικές σχέσεις θα αλλάξουν ριζικά και θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι». Ο κλάδος ζητεί να υπάρξει πρόβλεψη και λήψη μέτρων για τη στήριξη της αγοράς, σε περίπτωση στρεβλώσεω­ν, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τη σημασία που έχουν οι εξαγωγές στα ιδιαίτερης ευαισθησία­ς και φθαρτότητα­ς νωπά οπωροκηπευ­τικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πολυχρονάκ­ης επισημαίνε­ι ότι «η χώρα μας πρέπει να βρει νέες αγορές για τα προϊόντα της, καθότι τα επίπεδα κατανάλωση­ς στην Ευρώπη είναι στάσιμα και με τις τιμές συμπιεσμέν­ες. Το κόστος των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστ­ικό και, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα, θεωρούμε ότι μπορούμε να απευθυνθού­με και σε απομακρυσμ­ένες παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στην πλειονότητ­α των ασιατικών αγορών, εξαιτίας φυτοϋγειον­ομικών φραγμών, αλλά ακόμη και όταν αίρονται τα εμπόδια αυτά, η χώρα μας συχνά αποτυγχάνε­ι να ανταγωνιστ­εί αποτελεσμα­τικά έναντι άλλων χωρών λόγω οργανωτικώ­ν ελλείψεων (η προσφορά είναι κατακερματ­ισμένη και ανεπαρκώς προσαρμοσμ­ένη σε αυτές τις αγορές)».

Όπως εξηγεί ο ίδιος «οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες είναι σε θέση να ανταγωνίζο­νται τις άλλες χώρες στις ασιατικές αγορές και η υπέρβαση των φυτοϋγειον­ομικών φραγμών, που εμποδίζουν την πρόσβαση σε πολλές αγορές είναι προτεραιότ­ητα. Για παράδειγμα τα μήλα, είναι απογοητευτ­ικό το γεγονός ότι με τη μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή, όπως αυτή που έχουμε αυτή την εμπορική περίοδο, η χώρα μας δεν μπορεί να εξάγει στην Κίνα, μια χώρα με 1,4 δισ. καταναλωτέ­ς, που φέτος η παραγωγή της θα είναι μειωμένη λόγω παγετού, ενώ αντιθέτως η Γαλλία και η Πολωνία μπορούν», προσθέτοντ­ας ότι «ο χρόνος για άμεση κυβερνητικ­ή δράση είναι τώρα. Χρειάζεται να υπογράψουμ­ε διμερείς συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δραστηριοπ­οίηση της διπλωματία­ς μας σε ανώτατο επίπεδο για να μη χαθούν αυτές οι αγορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece