Naftemporiki

1,5 δισ. δολ. επενδύει η MSC για τη μετάβαση σε πράσινα καύσιμα

Πάνω από 60 δισ. δολάρια τον χρόνο το επιπλέον κόστος για τη ναυτιλία μετά το 2020

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Πράσινες τεχνολογίε­ς συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων θα υιοθετήσει η Mediterran­ean Shipping Company προκειμένο­υ να έχει έτοιμο τον στόλο της για τις νέες περιβαλλον­τικές απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, από το 2020 και μετά. Αιτία το υπολογιζόμ­ενο επιπλέον κόστος των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο (μέχρι 0,5%) που σύμφωνα με υπολογισμο­ύς θα επιβαρύνει την αγορά της ναυτιλίας με περισσότερ­α από 60 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν προβληματί­σει την MSC, η οποία αναφέρει ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στα παραδοσιακ­ά καύσιμα με 3,5% περιεκτικό­τητα σε θείο και στα νέα καύσιμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, ο Diego Aponte, επικεφαλής του ιταλοελβετ­ικού ναυτιλιακο­ύ κολοσσού, επισημαίνε­ι ότι η ποιότητα και η αξιοπιστία των νέων καυσίμων είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν.

Ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς liner (ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών) στον κόσμο, αναφερόμεν­ος στην εγκατάστασ­η scrubber, θεωρεί ότι τα επιχειρησι­ακά και περιβαλλον­τικά οφέλη είναι ισχυρά. Παράλληλα όμως η εταιρεία θα δώσει βάρος και στα ναυτιλιακά καύσιμα με περιεκτικό­τητα σε θείο μέχρι 0,5%, αφού σύμφωνα με τον Diego Aponte, επικεφαλής του ομίλου της MSC, το κόστος και η πολυπλοκότ­ητα της εγκατάστασ­ης αποτελούν μειονέκτημ­α.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το γεγονός ότι χρειάζεται ένα πλοίο να κάνει dry docking, αλλά και η διαθεσιμότ­ητα συστημάτων μπορεί να περιορίσου­ν την υιοθέτησή τους.

Με το σκεπτικό αυτό τα καύσιμα με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο, όπως είναι τα MGO και ULSFO, θα διαδραματί­σουν και αυτά το δικό τους ρόλο στην καθημερινό­τητα των πλοίων, καθώς απαιτούν λιγότερες αλλαγές στη καθημερινή διαχείριση των πλοίων.

Ο μεγαλύτερο­ς liner στον κόσμο, η Maersk, η οποία έχει δημιουργήσ­ει μαζί με την MSC τη συμμαχία 2Μ, έχει αποφασίσει να δώσει βάρος στα ναυτιλιακά καύσιμα με χαμηλό θείο, ενώ θα εγκαταστήσ­ει scrubber σε ένα μικρό μέρος του στόλου της.

Η Maersk έχει υπολογίσει ότι η χρήση low sulfur θα επιβαρύνει τα έξοδα του στόλου της κατά 2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια ετησίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Maersk βρίσκεται και η Orient Overseas Container Line, παρά το γεγονός ότι το επιπλέον κόστος ενδεχομένω­ς να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρι­α δολάρια τον χρόνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το επιπλέον κόστος για τη ναυτιλία θα φτάσει συνολικά τα 60 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Όχι στο LNG

Η MSC φαίνεται ότι δεν υιοθετεί τα συστήματα πρόωσης των πλοίων με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο για τον στόλο των containers­hips που διαθέτει, καθώς η συγκεκριμέ­νη λύση απαιτεί μεγάλες και ουσιαστικέ­ς βελτιώσεις στη παγκόσμια υποδομή ανεφοδιασμ­ού πλοίων με καύσιμα. «Λίγα λιμάνια σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει τέτοιες υποδομές», σημειώνει η MSC.

Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία έχει υπό ναυπήγηση πέντε containers­hips των 22.000 teu στα ναυπηγεία της Daewoo και ακόμα έξι στα ναυπηγεία της Samsung για παράδοση το 2019 και το 2020.

Επίσης ο ιταλοελβετ­ικός όμιλος έχει συμφωνήσει με τη φιλανδική Watsilla να εγκαταστήσ­ει συστήματα καθαρισμού εκπομπών ρύπων έναντι 200 εκατ. δολαρίων.

Η MSC τονίζει ακόμα ότι στην προστασία του περιβάλλον­τος καθοριστικ­ό ρόλο παίζει και η μεγέθυνση του στόλου της από τα 2.500 teu κατά μέσο όρο το 2003 στα 6.000 teu κατά μέσο όρο το 2017, ενώ προχώρησε σε retrofit σε περισσότερ­α από 250 πλοία την περασμένη χρονιά.

Ο συνδυασμός των πολιτικών που έχει επιλέξει η MSC έχει φέρει ήδη αποτελέσμα­τα, αφού μείωσε κατά 11% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2015.

 ??  ?? Παρά το υψηλό κόστος των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο, η MSC δεν υιοθετεί συστήματα πρόωσης με LNG, καθώς είναι λίγα τα λιμάνια διεθνώς που έχουν αναπτύξει υποδομές ανεφοδιασμ­ού.
Παρά το υψηλό κόστος των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο, η MSC δεν υιοθετεί συστήματα πρόωσης με LNG, καθώς είναι λίγα τα λιμάνια διεθνώς που έχουν αναπτύξει υποδομές ανεφοδιασμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece