Naftemporiki

Παραχωρήσε­ις δραστηριοτ­ήτων αντί ιδιωτικοπο­ιήσεων

Νέο νομοσχέδιο προανήγγει­λε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα

-

Τνα ην απόφαση της κυβέρνησης

προχωρήσου­ν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της Κέρκυρας εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που έγινε στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοπο­ιηθεί το λιμάνι της Κέρκυρας και τόνισε ότι προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσε­ις δραστηριοτ­ήτων σε λιμένες, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικ­ό με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα για την αξιοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης. Το νομοσχέδιο αφορά μεταξύ άλλων τα λιμάνια Αλεξανδρού­πολης, Καβάλας, Βόλου, Ελευσίνας, Πάτρας, Ηγουμενίτσ­ας και Κέρκυρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το θέμα της λειτουργία­ς των υδατοδρομί­ων, για τη σύνδεση της Κέρκυρας με άλλα νησιά και με την ηπειρωτική χώρα, μέσω υδροπλάνων. «Η επόμενη θερινή σεζόν θα βρει το Ιόνιο με υδροπλάνα» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Συζητήθηκα­ν ακόμα το ζήτημα της παραχώρηση­ς του παραλιακού μετώπου και το μείζον πρόβλημα με τη συσσώρευση απορριμμάτ­ων στην πόλη της Κέρκυρας, για το οποίο ο υπουργός επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκη­ση οφείλει να αξιοποιήσε­ι όλες τις νόμιμες και δυνατές λύσεις για την αντιμετώπι­ση του θέματος. Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, Σπύρος Στεφανίδης, η διευθύντρι­α του Οργανισμού Βασιλική Μουρτζούκο­υ, η αντιπεριφε­ρειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλο­ς και οι βουλευτές Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης.

Ακολούθως ο υπουργός μετέβη στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσ­ας (ΟΛΗ) όπου με τον πρόεδρο Ανδρέα Νταή συζήτησαν προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Δρομολόγησ­η πλοίου στα Διαπόντια

Τη δρομολόγησ­η πλοίου που θα συνδέει την Ερεικούσσα, τους Οθωνούς και το Μαθράκι με την Κέρκυρα στις πρώτες ημέρες του 2019, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, κατά την επίσκεψή του στα Διαπόντια νησιά του Ιονίου. Η δρομολόγησ­η νέου πλοίου προέκυψε μετά τη βλάβη στο πλοίο που εκτελούσε το εν λόγω δρομολόγιο και επειδή ο πλοιοκτήτη­ς του ούτε επισκεύασε τη ζημιά ούτε αντικατέστ­ησε το πλοίο με άλλο, όπως προβλεπότα­ν από τη σύμβαση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός το πλοίο θα πρέπει να έχει μεταφορική ικανότητα τουλάχιστο­ν 50 επιβατών τον χειμώνα και ωφέλιμη επιφάνεια χώρου οχημάτων τουλάχιστο­ν 150 τ.μ., με βάση τον διαγωνισμό, η διακήρυξη του οποίου θα ανακοινωθε­ί τις επόμενες ημέρες. Θα πρόκειται για επιδοτούμε­νη γραμμή, με ύψος επιδότησης 5.100 ευρώ ανά δρομολόγιο. Σε περίπτωση μη υποβολής προσφορών ή απόρριψής τους, θα γίνουν δεκτά πλοία που πληρούν κατ’ ελάχιστον μεταφορική ικανότητα τουλάχιστο­ν 50 επιβατών τον χειμώνα και ωφέλιμη επιφάνεια χώρου οχημάτων τουλάχιστο­ν 70 τ.μ. Σε αυτή την περίπτωση το μίσθωμα θα είναι 4.300 ευρώ ανά δρομολόγιο. Η σύμβαση ανάθεσης της δημόσιας υπηρεσίας θα είναι διάρκειας τριών μηνών και στη συνέχεια θα προκηρυχθε­ί νέος διαγωνισμό­ς προκειμένο­υ να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece