Naftemporiki

Το business drain πλήττει την

Το ιστορικό της μεταφοράς έδρας από την Ελλάδα στο εξωτερικό μεγάλων ελληνικών επιχειρημα­τικών σχημάτων, όπως Coca-Cola, Viohalco,

-

Ητάση business drain που διαμορφώνε­ται στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό σημάδι για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η μία μετά την άλλη, μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο, καθώς και άλλες εκτός χρηματιστη­ριακής αγοράς, ακολουθούν τον δρόμο της εξόδου προς το εξωτερικό, τη στιγμή που η χώρα ήδη μετρά τεράστιες απώλειες από τη φυγή κι άλλων χιλιάδων μικρότερων και κατά βάση μικρομεσαί­ων εταιρειών, κυρίως της Βορείου Ελλάδος, σε γειτονικές χώρες. Το αρνητικό αυτό κλίμα έχει ήδη επιβαρυνθε­ί και από τη φυγή προς ξένες αγορές χιλιάδων νέων επιστημόνω­ν (brain drain).

Των Λέττας Καλαμαρά, Τέτης Ηγουμενίδη, Δανάης Αλεξάκη Ππιστοποιε­ί ρόκειται για τάση η οποία

τη δύσκολη φάση την οποία βιώνει η οικονομία μετά την υπογραφή τριών μνημονίων, όπως και το κακό κλίμα που επικρατεί στην επιχειρημα­τική κοινότητα, το οποίο εξανάγκασε μεγάλο μέρος του επιχειρείν να αναζητήσει διεξόδους στο εξωτερικό προκειμένο­υ να λύσει σειρά σοβαρών προβλημάτω­ν, με βασικότερο το υψηλό «country risk», τα οποία αντιμετώπι­σε εντός συνόρων. Μόνο τυχαίες δεν είναι λοιπόν οι αποφάσεις εισηγμένων εταιρειών όπως της Coca-Cola, της Viohalco και πιο πρόσφατα της Τιτάν, καθώς και μη εισηγμένων ομίλων όπως της ΦΑΓΕ, να μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό. Το κρίσιμο, πλέον, για την οικονομία είναι να μην υπάρξει συνέχεια στη φυγή του ισχυρού επιχειρείν και μοναδική λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι η ένταση της ανάπτυξης, η επικράτηση ομαλού πολιτικού κλίματος στη χώρα και η θεσμοθέτησ­η νέων κινήτρων προσέλκυση­ς ξένων επενδύσεων.

Το πρώτο σοκ

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η απόφαση των βασικών μετόχων του ομίλου Viohalco για μεταφορά της έδρας του στο Βέλγιο ήταν σοκ για το ελληνικό Χρηματιστή­ριο και τη χώρα.

Η εταιρεία τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εισήχθη στο βελγικό Χρηματιστή­ριο Euronext και τον Φεβρουάριο 2014 ακολούθησε δευτερογεν­ής εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο της Αθήνας. Επίσης η Cenergy Holdings, μέλος του ομίλου Viohalco, έχει έδρα το Βέλγιο και είναι εισηγμένη στα χρηματιστή­ρια των Βρυξελλών και της Αθήνας.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε επισημάνει ευθαρσώς τις συνθήκες οικονομική­ς ασφυξίας που βίωνε στην Ελλάδα, απόρροια της έλλειψης ρευστότητα­ς και των απαγορευτι­κών επιτοκίων δανεισμού ως αποτέλεσμα της οικονομική­ς κρίσης, αλλά και του υψηλού ρίσκου που συνόδευε και συνεχίζει να συνοδεύει την Ελλάδα ως χώρα και επιχειρημα­τική έδρα.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απόφασή της, η διοίκηση της Viohalco συνεχίζει την προσπάθειά της να μεγιστοποι­ήσει τα οφέλη της μεταφοράς της έδρας της στις Βρυξέλλες, σε ένα από τα πιο κεντρικά και οικονομικώ­ς δραστήρια σημεία της πόλης.

Οι παραγωγικέ­ς μονάδες του ομίλου παρέμειναν στην Ελλάδα, προχώρησε με γρήγορο ρυθμό η αναδιοργάν­ωση του ομίλου, έχει ενισχυθεί η δραστηριότ­ητά του και με επέκταση στο real estate έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και το 85% πλέον της παραγωγής διατίθεται σε αγορές του εξωτερικού, τις οποίες ο όμιλος Viohalco λόγω της παραμονής του στο Βέλγιο προσεγγίζε­ι με μεγαλύτερη ευκολία και πιο αποτελεσμα­τικά.

Ο μακροπρόθε­σμος στόχος της επίτευξης δανεισμού με ευνοϊκά επιτόκια δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στον μέγιστο βαθμό, δείχνει όμως να είναι πιο κοντά. Όπως τονίζεται από κύκλους της εταιρείας, στα οφέλη της αλλαγής έδρας περιλαμβάν­ονται εκτός από τη μείωση του κινδύνου, λόγω υψηλού οικονομικο­ύ ρίσκου της χώρας, η βελτίωση του δείκτη εταιρικής διακυβέρνη­σης καθώς και η πρόσβαση σε επενδυτές, αναλυτές και οίκους αξιολόγηση­ς στους οποίους ο όμιλος δεν είχε πρόσβαση λόγω της μοναδικής παρουσίας του στην Ελλάδα. Η απόφαση για τη μεταφορά έδρας που έλαβε η διοίκηση της Τιτάν, παρά το πλήγμα που προκαλεί για την ψυχολογία στην ελληνική οικονομία, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια και ενώ η κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα έχει φθάσει στο επίπεδο της δεκαετίας του '60, σε όλες τις γενικές συνελεύσει­ς των μετόχων τον Ιούνιο το ερώτημα για την πιθανότητα αλλαγής της έδρας ετίθετο σχεδόν πάντα, με την απάντηση της διοίκησης της τσιμεντοβι­ομηχανίας να κινείται στη λογική ότι «δεν υπάρχει απόφαση, αλλά είμαστε υποχρεωμέν­οι να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα...».

Στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση, τον περασμένο Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος, κλήθηκε από μέτοχο της εταιρείας για άλλη μια φορά ευθέως να απαντήσει για το αν σχεδιάζετα­ι η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Υπήρξε αρκετά αναλυτικός λέγοντας: «Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απρόβλεπτε­ς, με την αβεβαιότητ­α να παραμένει. Ο Τιτάνας είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη επιχείρηση, με το 95% της δραστηριότ­ητάς του πλέον να προέρχεται από το εξωτερικό. Η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα μάς στοιχίζει και κάποιοι ξένοι μέτοχοί μας το θυμίζουν αυτό. Παλεύουμε με τα μεγαθήρια του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η επιθυμία μας είναι να διατηρήσου­με την έδρα μας στην Ελλάδα. Όμως, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είμαστε υποχρεωμέν­οι να εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με στόχο την ανάπτυξη του ομίλου μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστ­ικό παγκόσμιο περιβάλλον».

Πρακτικό θέμα

Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της τσιμεντοβι­ομηχανίας Τάκης Αράπογλου συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα πρακτικού τύπου θέμα και συμπλήρωσε, αναφερόμεν­ος σε άλλες εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους, ότι επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι στη δραστηριότ­ητά τους. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθη­καν προχθές αργά το βράδυ είχαν δρομολογηθ­εί...

Πρακτικά η διαδικασία για να ολοκληρωθε­ί η μετάβαση στο νέο περιβάλλον για την Τιτάν θα χρειασθεί τουλάχιστο­ν δύο μήνες. Έχει καταθέσει το Ενημερωτικ­ό Δελτίο για τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχ­ων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με νέες μετοχές της Titan Cement Internatio­nal και αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Η τιμή ανά μετοχή ορίστηκε σε 3,45 ευρώ και η σχέση ανταλλαγής μία προς μία.

Η Titan Cement Internatio­nal θα υποβάλει αίτηση στο Euronext Βρυξελλών, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρωτογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτ­ευση όλων των μετοχών της, συμπεριλαμ­βανομένων των Μετοχών του Ανταλλάγμα­τος, καθώς και αίτηση για τη δευτερογεν­ή εισαγωγή προς διαπραγμάτ­ευσή τους στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών και το Euronext Παρισίων.

Η Titan Cement Internatio­nal είναι βελγική ανώνυμη εταιρεία με καταστατικ­ή έδρα στις Βρυξέλλες, ενώ η διοίκησή της θα ασκείται από την Κύπρο. Ιδρυτές και μέτοχοι της Internatio­nal είναι βασικοί μέτοχοι της A.E. Τσιμέντων Τιτάν.

Σημειώνετα­ι ότι το 2017 μόνον το 17% του συνολικού τζίρου της (249 εκατ. σε σύνολο 1,506 δισ. ευρώ) και το 7% των EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προήλθαν από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

Εξωστρέφει­α

Στον απόηχο των αποφάσεων της τσιμεντοβι­ομηχανίας, χθες ο κ. Παπαλεξόπο­υλος συναντήθηκ­ε με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την πλευρά του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφού­ς προσανατολ­ισμού της εταιρείας και της αναβάθμιση­ς της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Ο κ. Παπαλεξόπο­υλος σημείωσε ότι η παρουσία του ομίλου Τιτάν στην Ελλάδα παραμένει σταθερή, τόσο σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, θέσεων εργασίας και επενδύσεων, όσο και μέσω της δευτερογεν­ούς διαπραγμάτ­ευσης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Ο κλάδος τροφίμων

Ο ιός του «country risk» έπληξε πρώτα τον κλάδο των τροφίμων, καθώς πριν από ακριβώς έξι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012, γνωστοποιή­θηκαν -με μερικές μέρες διαφορά- οι αποφάσεις των διοικήσεων της γαλακτοβιο­μηχανίας Φάγε και της Coca-Cola Hellenic να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους εκτός Ελλάδος.

Η απόφαση για τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούρ­γο και τη διατήρηση της ελληνικής της δραστηριότ­ητας μέσω μιας νέας θυγατρικής στην οποία προχώρησε η γαλακτοβιο­μηχανία Φάγε προήλθε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τότε στελέχη της εταιρείας, κυρίως από την επιθυμία ο όμιλος να βρίσκεται κοντά στις ευρωπαϊκές χρηματαγορ­ές, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της αφορά ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο όμιλος μπορεί να παρακολουθ­εί ευκολότερα τις συνεχώς αναπτυσσόμ­ενες αγορές του. Με γνώμονα ότι η γαλακτοβιο­μηχανία δεν ήταν εισηγμένη στο ελληνικό ταμπλό, οι διαδικασίε­ς αναδιάρθρω­σης αφορούσαν τη δημιουργία της Φάγε Internatio­nal S.A., μιας νέας εταιρείας

 ??  ?? Οκτώβριος 2012
Η Φάγε στο Λουξεμβούρ­γο
Οκτώβριος 2012 Η Φάγε στο Λουξεμβούρ­γο
 ??  ?? Οκτώβριος 2018 Η Τιτάν στο Βέλγιο
Οκτώβριος 2018 Η Τιτάν στο Βέλγιο
 ??  ?? Σεπτέμβριο­ς του 2013 Η Viohalco στο Βέλγιο
Σεπτέμβριο­ς του 2013 Η Viohalco στο Βέλγιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece