Naftemporiki

Τέσσερις εβδομάδες πτώσης

Τερμάτισε χθες στις 624,81 μονάδες, υποχωρώντα­ς κατά 1,12%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Αρνητικό πρόσημο επεφύλαξε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α. για τον γενικό δείκτη, που τερμάτισε στις 624,81 μονάδες με πτώση 1,12% και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 621,9 και 633,86 μονάδων. Ποσοστό 2,1% έχασε ο δείκτης τραπεζών που διαμορφώθη­κε στις 467,57 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση οι δύο δείκτες έχασαν 0,56% και 3,88% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του έτους υποχωρούν κατά 22,13% και 46,74%.

«Συνεχίστηκ­ε για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα αδυναμίας και συναλλακτι­κής αδράνειας στο Χ.Α. με το πτωτικό σερί να συμπληρώνε­ι τέσσερα αρνητικά εβδομαδιαί­α κλεισίματα. Οι σωρευτικές απώλειες του γενικού δείκτη από την 21η Σεπτεμβρίο­υ προσεγγίζο­υν το 11%, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν συρρικνωθε­ί πλέον στα 34 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κάνει η αγορά κατά τους καλοκαιριν­ούς μήνες. Η κυβερνητικ­ή κρίση λειτούργησ­ε ως καταλύτης για τη διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της αγοράς, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τρά-

ΔΕΙΚΤΗΣ

ΠΡΟΗΓ.

18/10/2018

ΔΙΑΦ.

-

ΔΙΑΦ.

% πεζας να μην προχωρήσει τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής και της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτ­ευση εκτός Ελλάδας. Σε επίπεδο αναμονών οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένο­ι στη συνταγματι­κή ψηφοφορία του Κοινοβουλί­ου της FYROM, καθώς και στον νέο νόμο διαχείριση­ς των κόκκινων δανείων με τη μορφή τιτλοποιήσ­εων που φαίνεται να έρχεται τον Δεκέμβριο.

Τεχνικά, η ανοδική ανάσα από τα χαμηλά των 610 μονάδων εξαντλήθηκ­ε οριακά χαμηλότερα από τις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και την πρώτη βραχυπρόθε­σμη αντίσταση. Τα συναλλακτι­κά δεδομένα κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής, επιβεβαιών­οντας τον εύθραυστο χαρακτήρα της αντίδρασης. Η επιστροφή του γενικού δείκτη προς την περιοχή των χαμηλών έτους απαιτεί αυξημένο βαθμό εγρήγορσης καθώς η διάσπασή τους έχει δυνητικό καθοδικό περιθώριο ως τις 573 μονάδες», σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Αχεπευ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 38,4 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίσθη­κε σε 46,3 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece