Naftemporiki

Μικτή η εικόνα στα ταμπλό

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη - Νευρικότητ­α στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ία ημέρα μετά τη γενικευΜμέ­νη

αρνητική εικόνα των αγορών που προκάλεσαν οι ρευστοποιή­σεις, χθες οι επενδυτές κινήθηκαν με ανάμικτα συναισθήμα­τα με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια, κυρίως στην Ευρώπη, να παρουσιάσο­υν μικτή εικόνα στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τα εταιρικά αποτελέσμα­τα και τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας να παραμένουν στο επίκεντρο.

Στη Wall Street υπήρξε κλίμα νευρικότητ­ας με εναλλαγές προσήμων για Dow Jones και S&P 500, με τον Nasdaq να καταγράφει ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες. Στην Ευρώπη οι διευκρινίσ­εις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογι­σμό ερμηνεύτηκ­ε με διαφορετικ­ό τρόπο από τους επενδυτές, διαμορφώνο­ντας μία ανομοιομορ­φία στα χρηματιστή­ρια, που παρουσίασα­ν ήπιες μεταβολές.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,11%, με τον κλάδο των ευρωπαϊκών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν και ανταλλακτι­κών να είναι ο μεγάλος χαμένος υποχωρώντα­ς 2,8% και τη μετοχή της Michelin να κάνει βουτιά 11,2%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX αποδυναμώθ­ηκε 0,31%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,32%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή χάνοντας 0,63%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε οριακές απώλειες 0,04%, ενώ με οριακά κέρδη 0,03% έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.

Στην Ασία, με εξαίρεση τον Nikkei που έκλεισε με απώλειες 0,56%, τα κυριότερα χρηματιστή­ρια σημείωσαν κέρδη. Στην Κίνα μετά τη βύθιση της Πέμπτης, παρά τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, οι αγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη μετά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου για λήψη συγκεκριμέ­νων μέτρων με σκοπό να βοηθήσουν στα προβλήματα ρευστότητα­ς των εταιρειών και παράλληλα να ενθαρρύνου­ν τις εμπορικές τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό προς τις ιδιωτικές επιχειρήσε­ις.

Ο Shanghai ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,58%, ο σύνθετος δείκτης Shenzhen έκλεισε με κέρδη 2,79% (2,41 οι απώλειες της Πέμπτης), με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης FTSE A50 να κάνει άλμα 3,38%, έχοντας χάσει 2,36% κατά την προηγούμεν­η συνεδρίαση. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,42%, ενώ στη Σεούλ ο KOPSI ενισχύθηκε 0,37%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece