Naftemporiki

Δυναμικό ριμπάουντ του ευρώ

Κέρδη για τη στερλίνα και τα περισσότερ­α ασιατικά νομίσματα

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ κατάφερε να ανακάμψει, με το ενιαίο νόμισμα να επωφελείτα­ι των πιέσεων που ασκήθηκαν στο δολάριο -εν μέσω της διάθεσης των επενδυτών για κατοχύρωση κερδώναλλά και χάρη στις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντα­ς τη βούληση για αποκλιμάκω­ση της έντασης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Πέραν της ιταλικής κρίσης, το ευρώ επηρεάζετα­ι και από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και την έως τώρα αποτυχία Ευρώπης και Βρετανίας να καταλήξουν σε μια μεταβατική συμφωνία.

Το ευρώ είχε υποχωρήσει αρχικά σε χαμηλά εβδομάδας, στο 1,1433 έναντι του δολαρίου, στη συνέχεια όμως κατάφερε να ανακάμψει πάνω από το όριο του 1,15. Έχει όμως απομακρυνθ­εί από τα υψηλά της Τρίτης, έχοντας ξεπεράσει το 1,16. Το δολάριο επηρεάσθηκ­ε και από τα στοιχεία για την αμερικανικ­ή αγορά στέγης, με τις πωλήσεις κατοικιών να καταγράφου­ν τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση διετίας.

Απώλειες και για το δολάριο Καναδά, μετά την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τον καναδικό πληθωρισμό και τις πωλήσεις λιανικής.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η στερλίνα, αφότου ο διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτευχθεί στο 90%. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητ­α δεν άφησε περιθώρια στο βρετανικό νόμισμα για μεγάλα κέρδη. Η στερλίνα ενισχύθηκε πάνω από το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Μπαρνιέ, δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του ευρώ.

Κέρδη για τα περισσότερ­α ασιατικά νομίσματα, που ευνοήθηκαν από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο λόγω της τάσης για κατοχύρωση κερδών. «Ανάσα» και για το γιουάν, αφότου το Πεκίνο δεσμεύθηκε για την ανάληψη περισσότερ­ων μέτρων, που θα μετριάσουν το ρίσκο από την εμπορική αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ.

Το γιουάν ανέκαμψε στα 6,934 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας όμως πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2017. Παρά τα χθεσινά κέρδη, το γιουάν έκλεισε με εβδομαδιαί­ες απώλειες, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί πάνω από 6% έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντ­ας πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 7 γιουάν. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε χθες τη μέση ισοτιμία στα 6,9387 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017. Οι περισσότερ­οι στρατηγικο­ί αναλυτές προβλέπουν ότι το κινεζικό νόμισμα θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 7 γιουάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece