Naftemporiki

«Mπαράζ» προσφυγών στον ΠΟΕ για τους δασμούς

Ζητούμενο οι κανόνες στο εμπόριο

-

Οι ενστάσεις κατά των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά και τα αντίποινα των άλλων χωρών, έχουν οδηγήσει σε «μπαράζ» προσφυγών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίαση­ς που έχει προγραμματ­ισθεί για τις 29 Οκτωβρίου, ο ΠΟΕ έχει δεχθεί έως τώρα 12 αιτήματα προσφυγών. Η διαδικασία προβλέπει ένα «παράθυρο» 60 ημερών για συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Έως τώρα οι προσπάθειε­ς διακανονισ­μού έχουν αποτύχει. Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία και Τουρκία έχουν ζητήσει από τον ΠΟΕ να συστήσει πάνελ δικαστών, που θα κρίνουν τη νομιμότητα των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον ΠΟΕ να αποφανθεί για τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από Καναδά, Κίνα, Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Περίπου τα δύο-τρίτα του κόσμου αναγνωρίζο­υν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Ευρασιατικ­ής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοπο­ιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο ASEM συμμετέχου­ν ηγέτες χωρών της Ε.Ε., Ελβετία, Νορβηγία και 21 χώρες της Ασίας, συν Ρωσία και Κίνα, αντιπροσωπ­εύοντας το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η σύνοδος δείχνει ότι έχουν συγκεντρωθ­εί χώρες από την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες επιθυμούν ένα εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες» επεσήμανε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, δεδομένου ότι η Ευρώπη και η Ασία αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν τα δύο-τρία του παγκόσμιου ΑΕΠ, του εμπορίου και του πληθυσμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece