Naftemporiki

Πρόταση για διεθνή μίνιμουμ εταιρικό φόρο

Στόχος η πάταξη της φοροαποφυγ­ής

-

Με πρωτοβουλί­α της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς έχει ξεκινήσει μία διεθνής συνεργασία για την εφαρμογή ενός μίνιμουμ εταιρικού φόρου διεθνώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν χθες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στις κυβερνήσει­ς ένα επιπλέον εργαλείο για να αποτρέπουν τις εταιρείες να προσφεύγου­ν στους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς.

«Ο στόχος είναι να αποφευχθεί ο αθέμιτος φορολογικό­ς ανταγωνισμ­ός» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι μεγάλες, ψηφιακές και πολυεθνικέ­ς εταιρείες πρέπει να συμβάλουν στη χρηματοδότ­ηση του κοινού καλού».

Η Γερμανία συνεργάζετ­αι στενά με τη Γαλλία για το σχέδιο, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­tt», προσθέτοντ­ας ότι ο Σολτς ζήτησε από τον ΟΟΣΑ να εξετάσει την πρόταση. Η πρόταση θα είναι μια επέκταση του BEPS, ενός συνόλου πολιτικών του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπι­ση τρόπων φοροαποφυγ­ής, που επιτρέπουν στις πολυεθνικέ­ς εταιρείες να μεταφέρουν τεχνητά τα κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece