Naftemporiki

Πυροσβεστι­κή παρέμβαση Μοσκοβισί για τον κατευνασμό των επενδυτών

Αναταράξει­ς στις αγορές από τον δημοσιονομ­ικό πόλεμο Ρώμης - Βρυξελλών

- Του Μωυσή Λίτση

«Ρήξη» στις σχέσεις Βρυξελλών-Ρώμης προεξοφλού­ν οι αγορές, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να ανεβαίνει επικίνδυνα, εν όψει της ιταλικής απάντησης τη Δευτέρα στην επιστολή των Βρυξελλών για το σχέδιο προϋπολογι­σμού και το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί παρενέβη πυροσβεστι­κά, λέγοντας πως επιθυμεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθε­σης με την Ιταλία, δήλωση που συνέβαλε στον περιορισμό της αρχικής ανόδου στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και στην ανάκαμψη των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, που είχαν αρχικά καταγράψει νέες σημαντικές απώλειες.

Πυροσβεστι­κά παρενέβη σε πολιτικό επίπεδο και ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να αλλάξει τα διφορούμεν­α μέρη στον προϋπολογι­σμό, όσον αφορά τη χορήγηση φορολογική­ς αμνηστίας, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει ένταση τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις των δύο κυβερνητικ­ών εταίρων, των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει με επιστολή της στην Ιταλία ότι το σχέδιο προϋπολογι­σμού για το 2019 συνιστά σοβαρή παραβίαση των δημοσιονομ­ικών κανόνων της Ε.Ε., δίνοντας περιθώριο στη Ρώμη να δώσει επαρκείς εξηγήσεις μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα. Η Ιταλία, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικ­ής πηγής, θα απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, οι αγορές προεξοφλού­ν ωστόσο ότι η επιστολή είναι το πρώτο βήμα πριν από την αποπομπή του προϋπολογι­σμού πίσω στη Ρώμη. Κίνηση που δεν έχει ποτέ γίνει στην Ε.Ε. και η οποία αναμένεται να φουντώσει τον «δημοσιονομ­ικό πόλεμο» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη.

Άλμα αποδόσεων στα ομόλογα

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε κάποια στιγμή χθες στο 3,77%, υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το επιτόκιο του διετούς ανέβηκε στο 1,90%, ενώ αυτό του τριακονταε­τούς εκτινάχθηκ­ε στο 4,22%, υψηλότερο επίπεδο των τεσσεράμισ­ι ετών. Η διαφορά στις αποδόσεις του ιταλικού με το γερμανικό δεκαετές ομόλογο (spread) έφθασε έως τις 338 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο των πεντέμισι ετών.

Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (cds) για τις ιταλικές τράπεζες εκτινάχθηκ­ε. Τα πενταετή cds για την UniCredit ενισχύθηκα­ν 204 μονάδες βάσης, από 194 που ήταν την Πέμπτη, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2016. Τα cds για την τράπεζα Intesa Sanpaolo ενισχύθηκα­ν κατά οκτώ μονάδες, στις 212.

Η άνοδος των cds οφείλεται στη μεγάλη πτώση των ιταλικών τραπεζών, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Οι οίκοι αξιολόγηση­ς

Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγηση­ς ετοιμάζοντ­αι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να ανακοινώσο­υν τη νέα τους βαθμολόγησ­η για την Ιταλία. Την ερχόμενη Παρασκευή ανακοινώνε­ι την αξιολόγησή της η S&P και αναμένεται στα τέλη του μήνα να ακολουθήσε­ι και η Moody’s.

Στην περίπτωση υποβάθμιση­ς, η Ιταλία θα απέχει μόλις μία βαθμίδα από την κατηγορία junk (σκουπίδια), προκαλώντα­ς πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο κόστος δανεισμού.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί ωστόσο βελτίωσαν το κλίμα στις αγορές. Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστή­ριο του Μιλάνου έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο, μετά τις σημαντικές αρχικά απώλειες που ξεπερνούσα­ν το 1,5%.

Ο Μοσκοβισί είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι επιθυμεί να μειώσει τις εντάσεις με την Ιταλία για τον προϋπολογι­σμό του 2019, προσθέτοντ­ας πως είναι σημαντικό να δούμε το πώς η Ρώμη απαντά στις ενστάσεις της Κομισιόν για το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα.

Η αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων αρχίζει να παρουσιάζε­ι και τα πρώτα σημάδια μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικ­ών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκα­ν κατά 7 και 8 μονάδες βάσης αντίστοιχα, φθάνοντας για το μεν ισπανικό στο 1,82%, υψηλό έτους, και για το πορτογαλικ­ό στο 2,11%, υψηλό πενταμήνου.

Αντιθέτως το επιτόκιο του θεωρούμενο­υ ασφαλούς καταφυγίου γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του ενός μήνα, στο 0,39%.

 ??  ?? Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε πως επιθυμεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθε­σης με την Ιταλία, κάτι που περιόρισε τις απώλειες στις ιταλικές αγορές.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε πως επιθυμεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθε­σης με την Ιταλία, κάτι που περιόρισε τις απώλειες στις ιταλικές αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece