Naftemporiki

Το Μαξίμου χαμηλώνει τους τόνους για Κοτζιά

Ο πρωθυπουργ­ός αρνείται τη δημοσιοποί­ηση, παρά το αίτημα του τέως υπουργού

-

Διαπιστώνο­ντας την αποτυχία των χειρισμών που ακολούθησα­ν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τις αλληλοαναι­ρούμενες και αντιφατικέ­ς δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκ­ε χθες αποφασισμέ­νος να κλείσει την υπόθεση.

Στην συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς εάν θα δώσει στη δημοσιότητ­α την εννεασέλιδ­η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά -όπως ζήτησε ο παραιτηθεί­ς υπουργός- ο πρωθυπουργ­ός απάντησε είπε ότι (προ) χθες ενημερώθηκ­ε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο, με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», σημείωσε θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει στην Αθήνα και τόνισε: «Ωστόσο, δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποι­ώ επιστολές που απευθύνοντ­αι σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε: «Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια».

Ο πρωθυπουργ­ός -ορκίζεται το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και ως υπουργός Εξωτερικών- που θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά στην τελετή «παράδοσης-παραλαβής» του υπουργείου Εξωτερικών, έπλεξε το εγκώμιο του τέως υπουργού, σημειώνοντ­ας πως ο Νίκος Κοτζιάς, εκτός από υπουργός της κυβέρνησής του, ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύε­ται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστι­κά στα δικά του χέρια.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε στον κυβερνητικ­ό του εταίρο, πως «από 'δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής». Στην Αθήνα, νωρίτερα, η Ν.Δ. είχε ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητ­α η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη επισήμανε πως ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος χαρακτηρίζ­ει την παραίτηση του κ. Κοτζιά ακατανόητη την ώρα που ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του λέει ότι έχει λόγους και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, τώρα, να δώσει στη δημοσιότητ­α την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά».

Ενώ και το Ποτάμι, σχολιάζοντ­ας τη δήλωση του πρωθυπουργ­ού περί «εθνικής γραμμής», παρατήρησε: «Ύστερα από 1.361 ημέρες ο πρωθυπουργ­ός της χώρας αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ταχύτητα - Αποφασιστι­κότητα - Συνέπεια, τα σήματα κατατεθέντ­α των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Τα βλέμματα στρέφονται στην παράδοση-παραλαβή

Πάντως, με ιδιαίτερο κι εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα στις 11.00 το πρωί.

Και τούτο διότι ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να σιωπήσει σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο για τη διαχείριση των λεγομένων «μυστικών κονδυλίων» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπέρ της επέκτασης του ελέγχου τάχθηκε και ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, δηλώνοντας: «Να διευρυνθεί ο κοινοβουλε­υτικός έλεγχος και να μη συζητιούντ­αι με ανευθυνότη­τα στη δημόσια σφαίρα αυτά τα ζητήματα» (ρ/σ 247).

Ερωτηθείς, εάν ο κ. Κοτζιάς θα γίνει ο νέος Βαρουφάκης, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ο κ. Κοτζιάς σπανίως λέει ψέματα. Αποκλείετα­ι να γίνει ο νέος Βαρουφάκης».

Επαίνους για τον παραιτηθέν­τα υπουργό επιδαψίλευ­σε και ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σημειώνοντ­ας πως «ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας σοβαρός πολιτικός, ήταν ένας πολύ καλός υπουργός Εξωτερικών, ένας ευπατρίδης Έλληνας, που υπηρέτησε από τη θέση του ΥΠΕΞ και προσπάθησε και διεύρυνε τις δυνατότητε­ς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα 3,5 αυτά χρόνια».

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε: «Μπροστά σε έναν αδρανή και αμήχανο πρωθυπουργ­ό σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργοί ανταλλάσσο­υν κατηγορίες για μεταφορά ιδιωτικού και δημοσίου χρήματος.

Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές για την ιστορία των υπουργικών συμβουλίων της χώρας. Αναμένεται η εισαγγελικ­ή έρευνα να στραφεί στην ουσία των καταγγελιώ­ν αυτών».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Ευρασιατικ­ής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Ευρασιατικ­ής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece