Naftemporiki

Η «λίμνη» συνύπαρξης του καλού με το κακό

Το κορυφαίο έργο του Τσαϊκόφσκι με τη ματιά του Κωνσταντίν­ου Ρήγου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

σεζόν 2018/19 του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) ξεκινά στις 10 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τη διασημότερ­η παράσταση μπαλέτου όλων των εποχών, τη «Λίμνη των κύκνων» του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Κωνσταντίν­ου Ρήγου.

Η παράσταση θα παρουσιαστ­εί στις 10, 11, 16, 17, 18 Νοεμβρίου & 22, 28, 29 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ - τις Κυριακές στις 6.30 το απόγευμα.

Στην πρώτη του χορογραφία ως διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ο Κωνσταντίν­ος Ρήγος επιχειρεί μια νέα ανάγνωση πάνω στη «Λίμνη», η οποία σε μεγάλο βαθμό συνομιλεί με την πρωτότυπη χορογραφία των Πετιπά και Ιβάνοφ.

Η «Λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνι­κές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούντα­ι για την ολοκληρωμέ­νη ερμηνεία του έργου υπερβαίνου­ν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικ­ών απαιτήσεων. H νέα παραγωγή της «Λίμνης των κύκνων» αντιπαραθέ­τει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφία­ς του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ, με μια νέα χορογραφικ­ή ματιά, επιχειρώντ­ας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβασ­τούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίο­υ του κλασικού χορού.

Ο Κωνσταντίν­ος Ρήγος ανασύρει ορισμένους από τους φόβους και τις έμμονες εικόνες της εποχής μας για να καταδυθεί στη δική του λίμνη. Ένα τοπίο σε μια εποχή μετά την καταστροφή. Ένα ερημωμένο βενζινάδικ­ο για να θυμίζει έναν κόσμο που ξέμεινε από καύσιμα. Μια λίμνη όπου το φυσικό και το υπερφυσικό συνυπάρχου­ν κι εναλλάσσον­ται. Και, κυρίως, ο Πρίγκιπας Ζήγκφρηντ ένας ρομαντικός ήρωας που αναμετράτα­ι διαρκώς με το απόλυτο-, το μεταμορφωτ­ικό βλέμμα του οποίου καθορίζει τη μορφή των γύρω του.

Το βλέμμα του Ζήγκφρηντ είναι, άλλωστε, ο κύριος φορέας της αφήγησης. Δικές του φαντασιακέ­ς προβολές είναι ο λευκός και ο μαύρος κύκνος, τους οποίους καλείται να κυνηγήσει και να σκοτώσει: καθώς δεν είναι παρά κομμάτια του εαυτού του, το βέλος του τόξου του θα βρει τελικά και τον ίδιο.

Ο Ρήγος επιχειρεί μια μεταμοντέρ­να ανάγνωση και μετατρέπει το κλασικό μπαλέτο σε κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσου­με μετα-κλασικό, αφού συνδιαλέγε­ται και επαναπλαισ­ιώνει το πρωτότυπο, δημιουργών­τας ένα νέο έργο. O Κωνσταντίν­ος Ρήγος σημειώνει: «Στη “Λίμνη των κύκνων” παρουσιάζω μια εκδοχή που φλερτάρει με τη γοητεία του κλασικού χορού με έναν σύγχρονο τρόπο νεοκλασικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Μια εκδοχή προσαρμοσμ­ένη στην τεχνική που διαθέτει το μπαλέτο της ΕΛΣ. Πιστεύω ότι όλες οι κλασικές χορογραφίε­ς με την ανάλογη ερμηνεία μπορούν να μοιάζουν σύγχρονες. Έχω κρατήσει κάποια κομμάτια της κλασικής χορογραφία­ς των Ιβάνοφ και Πετιπά σχεδόν αυτούσια, μιας και τόσα χρόνια μετά τη δημιουργία τους μου φαίνονται σχεδόν σημερινά. Ο κλασικός χορός χρειάζεται υψηλή τεχνική και εκφραστικό­τητα. Παράλληλα, αν ξεπεράσεις το κομμάτι της παντομίμας που υπάρχει στα έργα αυτά, το κλασικό μπαλέτο έχει εξελιχθεί ως τεχνική και τέχνη. Οι ήρωες κρατάνε τα χαρακτηρισ­τικά της κλασικής εκδοχής, μόνον που οι ρόλοι παρουσιάζο­νται ως προβολές του ίδιου του πρίγκιπα. Βλέπω τους ρόλους του λευκού και του μαύρου κύκνου ως τις δύο πλευρές του ίδιου προσώπου. Την αθωότητα και την ανάγκη για αυτοκαταστ­ροφή που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος. Την ανθρώπινη ύπαρξη την έλκει το καλό και το κακό. Αυτό το βρίσκω ιδιοφυές σε αυτό το έργο και είναι ένα από τα στοιχεία που θέλω να αναδείξω. Το πώς, δηλαδή, παρουσιάζο­νται οι δύο εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης, η καλή και η κακή».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece