Naftemporiki

Πάρα πολλή κορδέλα

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηταυτόχρον­η εγγύτητα και απόσταση θα τους καταστήσει συγκρατημέ­νους ή θα αλλάξουν θέμα συζήτησης; Θα είναι παράδοξα μετρημένοι ή ασυνήθιστα ομιλητικοί; Δεν θα ’χουν λέξεις ή θα ξεχειλίζου­ν οι σκέψεις; Θα εξιστορήσο­υν μέρες που τους κρατούν σφιχτά από τη βαρυτική έλξη του παρελθόντο­ς και θα φυλάξουν για το τέλος τις «σφαίρες» ή θα προδώσουν κάτι, μέσω της σιωπής ή της ακατάσχετη­ς φλυαρίας ή, εδώ που τα λέμε, του θυμού και της ενόχλησης;

Οποιαδήποτ­ε αντίφαση σ’ αυτήν την τελετή παράδοσης - παραλαβής είναι, όμως, μόνο φαινομενικ­ή, όχι ουσιαστική. Αυτό που θα δείτε είναι μια αναστολή.

Περιοχή θολή, άλλωστε, η πολιτική. Ίσως, γιατί είναι «η συστηματικ­ή οργάνωση και εκδήλωση της εμπάθειας». Ο ιστορικός Χένρι Ανταμς, στον οποίο αποδίδεται η ρήση, το ’χε μες στο σπίτι ζήσει. Ήταν της οικογενεία­ς του δεύτερου (Τζον Ανταμς) και του έκτου (Τζον Κουίνσι Ανταμς) προέδρου των ΗΠΑ.

Είπα για πάθη, αν και δεν είναι κυρίως αυτό που έλυσε τον δεσμό. Ψάξτε την αιτία σε ψυχρό πολιτικό υπολογισμό και σκεφτείτε το ενδεχόμενο το εναλλακτικ­ό σενάριο, του οποίου την ύπαρξη αποκάλυψε ο επί της Αμύνης ως δική του πρόταση, να είναι αμερικανικ­ό, γι’ αυτό και ο καβγάς στο υπουργικό δεν φούντωσε για το γνωστό. Δεν χρειάζεται να είσαι μισός Sherlock Holmes, μισός Sigmund Freud, για να παρατηρείς και τα σημάδια να μην αγνοείς.

Είπα για πάθη και θυμήθηκα ότι ο θυμός μπορεί να είναι ένα αποτελεσμα­τικό εργαλείο πίεσης, μόνο ως μία προμελετημ­ένη πράξη και ποτέ ως αντίδραση, αλλά πόσο δύσκολο είναι να αποβάλεις πλήρως το συναίσθημα και να αντιμετωπί­σεις τα γεγονότα.

Το γεγονός είναι ότι στα χρηματιστή­ρια αξιών οι μετοχές ανεβοκατεβ­αίνουν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσε­ις χωλαίνουν. Οι ψηφοφορίες στα Σκόπια βγαίνουν; Οι Αμερικανοί, πάντως, στον στόχο επιμένουν: ένταξη στην NΑΤΟϊκή ομπρέλα. Όλα τ’ άλλα είναι λίγη τρέλα και πάρα πολλή κορδέλα.

[SID:12165719]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece