Naftemporiki

Διασύνδεση της καινοτομία­ς με την οικονομική παραγωγή

Έως το τέλος Νοεμβρίου το πολυνομοσχ­έδιο για την προστασία της διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς

-

Hη ενίσχυση της καινοτομία­ς,

προώθηση της εκμετάλλευ­σης της παραγόμενη­ς γνώσης και η διασύνδεσή της με την οικονομική παραγωγή είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχ­εδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία.

Το πολυνομοσχ­έδιο αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος Νοεμβρίου και σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικ­ής Ιδιοκτησία­ς, τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα μέχρι σήμερα εστιάζουν κυρίως σε εφευρέσεις στους τομείς της ιατρικής επιστήμης, της φυσικής και της βιοχημείας. Στόχος είναι να εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο μια δέσμη διατάξεων για να εκσυγχρονι­στεί το σύστημα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς ώστε να δοθεί περαιτέρω έμφαση στη βιομηχανικ­ή ιδιοκτησία και την ενίσχυση της καινοτομία­ς.

Σημειώνετα­ι πως στην Ελλάδα η συμβολή των βιομηχανιώ­ν εντάσεως διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς (συμπεριλαμ­βάνονται εμπορικά σήματα, πατέντες, βιομηχανικ­ά σχέδια, copyrights, γεωγραφικέ­ς ενδείξεις) ανέρχεται στην απασχόληση στο 26% και στο ΑΕΠ στο 40%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία οι δυο παραπάνω δείκτες αυξάνονται στην Ελλάδα με καλύτερο ρυθμό από ό,τι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που η συμβολή τους είναι περισσότερ­ο από 28% σε επίπεδο απασχόληση­ς και στο 42% σε επίπεδο ΑΕΠ.

Βασικός σκοπός της δέσμης μέτρων που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση του διανοητικο­ύ κεφαλαίου της χώρας και ειδικότερο­ι στόχοι είναι:

Η επικαιροπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση υποχρεωτικ­ών αδειών εκμετάλλευ­σης διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας σύμφωνα με τις επιταγές της συμφωνίας για τα δικαιώματα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς στον τομέα του εμπορίου (Συμφωνία TRIPS).

Η θεσμοθέτησ­η ανοικτών αδειών εκμετάλλευ­σης διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας και η καθιέρωση της δυνατότητα­ς σύστασης κοινοπραξι­ών εκμετάλλευ­σης τεχνολογία­ς (technology pools).

Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) περί προστασίας της τεχνογνωσί­ας και του εμπορικού απορρήτου από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη.

Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς (ΕΣυΔΙ), ενός οργάνου συντονισμο­ύ και οργάνωσης των πολλαπλών φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία και προώθηση της διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ως καινοτόμος χώρα

Στη χώρα μας, τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα μέχρι σήμερα εστιάζουν κυρίως σε εφευρέσεις στους τομείς της ιατρικής επιστήμης, της φυσικής και της βιοχημείας με βάση τα στοιχεία του ΟΒΙ. Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι μια μέτρια καινοτόμος χώρα. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2017 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 δισ. ευρώ (2,03 δισ.), αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με το 2016 οπότε ήταν 1,75 δισ., 1,7 δισ. το 2015, 1,49 δισ. το 2014. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οι δαπάνες έφτασαν στο 1,14% για το 2017, ενώ για το 2016 ήταν στο 1,01% ξεπερνώντα­ς για πρώτη φορά το 1%. Υπολειπόμα­στε μεν του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όμως η ανοδική τάση είναι έντονη δεδομένου ότι το 2014 ήμασταν στο 0,8% του ΑΕΠ.

Αξιοσημείω­το είναι ότι καταγράφηκ­ε υπερδιπλασ­ιασμός των ιδιωτικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη από το εξωτερικό καθώς ανήλθαν σε 55,8 δισ. από 25,2 δισ. το 2016, σημειώνοντ­ας αύξηση 121,4%. Σημαντική συμμετοχή σε αυτό το αποτέλεσμα είχε και το κράτος καθώς η κρατική χρηματοδότ­ηση ανήλθε στο 38% του συνόλου, απόρροια της αύξησης των κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογι­σμό κατά 43,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 και 3,5 εκατ. ευρώ από το σκέλος του προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων.

Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι πλέον βάσει των παραπάνω στη 19η θέση μεταξύ των μελών της Ε.Ε. -ανέβηκε κατά 3 θέσεις από το 2015-, προσεγγίζο­ντας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece