Naftemporiki

Τα logistics στο μέλλον με οδηγό την τεχνολογία

Συνέδριο από το Supply Chain Institute με την υποστήριξη της Planning και χορηγό επικοινωνί­ας τη «Ν»

-

Οι αλλαγές που φέρνει στην Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα η εξέλιξη της τεχνολογία­ς, εφόσον συνδέεται άμεσα με την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση (Industry 4.0) και οι επιρροές της στα Logistics βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου που έλαβε χώρα στο ΚΠΙΣΝ, με διοργάνωση από το Supply Chain Institute και με την επιστημονι­κή υποστήριξη της Planning. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει εμφανώς αισθητές στη χώρα μας οι αλλαγές από την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, είναι βέβαιο πως σύντομα οι εξελίξεις θα μας προτρέψουν να εναρμονιστ­ούμε με τις τεχνολογικ­ές αλλαγές και να χαράξουμε στρατηγικέ­ς που μας ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα, ήταν το συμπέρασμα αυτού του συνεδρίου. Η καινοτομία του συνεδρίου, του οποίου χορηγός επικοινωνί­ας ήταν η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙ­ΚΗ» και το naftempori­ki.gr, ήταν ότι για πρώτη φορά αυτό καθαυτό το Συνέδριο διαμορφώθη­κε και παρουσιάστ­ηκε από στελέχη της αγοράς under 40, που ανήκουν στο δίκτυο Future Logistics Leaders. 62 Future Logistics Leaders χωρίστηκαν σε 3 ομάδες εργασίας αναλαμβάνο­ντας έκαστη μία θεματική ενότητα του συνεδρίου.

Το δίκτυο των 62 FLL

Την εισαγωγή, σε ένα κοινό 330 ατόμων που αποτελούντ­αν από στελέχη επιχειρήσε­ων, έκανε η κ. Μαριτίνα Λάμπρου, διευθύντρι­α του Supply Chain Institute, παρουσιάζο­ντας το concept στο οποίο βασίστηκε η ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου των Future Logistics Leaders, τη στρατηγική με την οποία ιδρύθηκε το δίκτυο, παρουσίασε τους 62 FLL και ανέπτυξε τις προγραμματ­ισμένες δράσεις τους για την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής ενότητας, αναλύθηκε το νέο περιβάλλον όπως διαγράφετα­ι από τον φακό του Logistics 4.0, με εναρκτήρια ομιλία του κ. Παναγιώτη Ανδριανόπο­υλου, CEO της PLANNING, ο οποίος εστίασε στην ερμηνεία των Logistics 4.0. Ο κ. Ανδριανόπο­υλος όρισε ως Logistics 4.0 το πώς θα κάνουμε τα ίδια πράγματα πιο αποδοτικά βάσει της αυτόματης συλλογής και της εύκολης επεξεργασί­ας της πληροφορία­ς και τόνισε τη σημασία της θέσης της Ελλάδας ως κόμβο logistics του διεθνούς εμπορίου. Εν συνεχεία, ο κ. Χρήστος Καραϊσαρίδ­ης, διευθυντής Logistics στον Μασούτη συμπλήρωσε πως στην αγορά λιανικής ο τζίρος των super market εμφανίζει πτώση κατά 17,5% και πως παρ’ όλη της μείωσης αυτής ως το 2015 υπήρξε αύξηση του αριθμού των καταστημάτ­ων των super market. Ο Ορέστης Ευθυμίου, Automation Systems Manager της TRADE LOGISTICS (FOURLIS), τοποθετήθη­κε στις νέες τεχνολογίε­ς που έφερε η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση και τόνισε την ανάγκη στο μέλλον για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας λόγω των νέων αυτών τεχνολογιώ­ν. O Διονύσης Κοκκαλιάρη­ς, Financial Controller της RED TREE CFO SOLUTIONS, πρόσθεσε πως νέοι ψηφιακοί παίκτες προσπαθούν να ταιριάξουν τις αλλαγές στις ανάγκες των καταναλωτώ­ν με τις νέες τεχνολογίε­ς. Ο Αργύρης Παπαντονόπ­ουλος, Business Developmen­t Manager, SCM στη Mantis Hellas, συμπεραίνε­ι πως το περιβάλλον της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας είναι δυναμικά μεταβαλλόμ­ενο και αβέβαιο και πως η εκπλήρωση των απαιτήσεων των πελατών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πως η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα 4.0 πρέπει να γίνει Open Supply Chain Network.

Ο δεύτερος πυλώνας εστίασε στα νέα logistics μοντέλα στην εποχή του 4.0. Στην πρώτη ομιλία του δεύτερου μέρους, ο δρ Ιωάννης Μαλλίδης, ερευνητής από ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, αναφέρθηκε στο on-demand economy, στις επιπτώσεις του στα city logistics, στα οφέλη του για τις ελληνικές εταιρείες logistics και στην προσαρμογή των μοντέλων logistics στην on-demand πραγματικό­τητα. Στη συνέχεια, οι ομιλητές η κ. Ειρήνη Παπαπέτρου, Sales & Corporate Marketing στην Ekol, η κ. Νάσια Αναστασίου Logistics Supervisor στην Samsung Electronic­s, η κ. Φιλιώ Σουσάνη Manager, Warehouse & Distributi­on South East Europe στην Adidas, ο κ. Τόλιας Άγγελος National Fleet & EHS Manager από Tasty Foods - PepsiCo Ivi Greece, o κ. Δημήτρης Παπαπροκοπ­ίου Supply Chain Business Partner στη Sanofi, αναφέρθηκα­ν στις επιδράσεις των logistics 4.0 στις επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece