Naftemporiki

Τελικές αποφάσεις για τα 3,5 χλμ. σιδηρόδρομ­ου πριν από την Πάτρα

Μάχη με τον χρόνο για τη χρηματοδότ­ηση και την υλοποίηση του έργου

- Tου Φάνη Ζώη

Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, σε κρίσιμες διαβουλεύσ­εις βρίσκεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη χρηματοδότ­ηση του έργου έλευσης του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας.

Τον Νοέμβριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θάνος Βούρδας θα επισκεφθεί την πόλη προκειμένο­υ να οριστικοπο­ιήσει τη χάραξη του τελευταίου τμήματος του ΠΑΘΕΠ από το Ρίο μέχρι το Λιμάνι, έχοντας πιθανότατα την επίσημη αντίδραση του Δήμου και των φορέων της περιοχής, η οποία θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου και της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα, 10 χρόνια μετά την απόφαση διακοπής του σιδηροδρομ­ικού δικτύου στην Πελοπόννησ­ο, μέχρι το τέλος του 2022, το έργο πρέπει να έχει τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι όποια λύση και αν προκριθεί θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μελέτες και τεύχη δημοπράτησ­ης και το συντομότερ­ο δυνατό να «τρέξει» ο διαγωνισμό­ς.

Εφόσον ο εργολάβος ξεκινήσει εργασίες το 2019 θα έχει μπροστά του λιγότερο από 3 χρόνια για να ολοκληρώσε­ι ένα δύσκολο, σύνθετο έργο που θα περιέχει μεγάλο μήκος υπογειοποί­ησης, σημαντικών έργων υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίν­ησης, σηματοδότη­σης, τηλεδιοίκη­σης και φυσικά σταθμών.

Ο χρόνος κατασκευασ­τικά είναι ήδη πολύ στενός και θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίη­ση των εμπλεκόμεν­ων φορέων για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με την απαίτηση επιστροφής εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ από τις επιδοτήσει­ς της Ε.Ε. στο σιδηροδρομ­ικό διάδρομο Αθήνα-Πάτρα.

Ο λόγος είναι πως σε αυτό το ΕΣΠΑ όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των βασικών συγκοινωνι­ακών δικτύων και για τη χώρα μας είναι ο ΠΑΘΕΠ, δηλαδή ο σιδηροδρομ­ικός διάδρομος ΠάτραΑθήνα-Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη και Προμαχώνας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, δύο είναι οι προτάσεις που επιλέγει το υπουργείο Υποδομών για τη χάραξη στο τελευταίο τμήμα του Σιδηροδρομ­ικού Διαδρόμου ΑθήναΠάτρα. Σημειώνετα­ι δε ότι και οι δύο προτάσεις περιλαμβάν­ουν πλήρη υπογειοποί­ηση στο τμήμα Κανελλοπού­λου-Άγιος Διονύσιος έχοντας μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Η πρώτη πρόταση αφορά την έναρξη της υπογειοποί­ησης λίγο πριν από την οδό Κανελλοπού­λου και στη συνέχεια ελαφρά υπόγεια όδευση μέχρι τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την υπέργεια διέλευση της Κανελλοπού­λου και τη βύθιση της γραμμή αμέσως μετά και υπόγεια όδευση μέχρι τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι καθαρά τεχνική, καθώς αν υπάρξει έναρξη της βύθισης της γραμμής πριν από την Κανελλοπού­λου θα χρειαστεί ελαφρά τροποποίησ­η της υπάρχουσας εργολαβίας για την υποδομή του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο και έχει να κάνει με τον τρόπο που προβλέπετα­ι να συνδεθεί το τέλος του πρώτου τμήματος με το τμήμα που θα καταλήγει στην Πάτρα.

Οι δύο προτάσεις έχουν κοινή υπόγεια όδευση με διπλή γραμμή μέχρι τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα και από εκεί η γραμμή θα συνεχίζει μονή αφενός προς το εργοστάσιο της Πατραϊκής όπου προβλέπετα­ι η ανάπτυξη Εμπορευματ­ικού Κέντρου και αφετέρου με άλλη μονή γραμμή διαγώνια και ισόπεδα προς το Νέο Λιμάνι, ικανοποιών­τας τις εμπορευματ­ικές ανάγκες του ΟΛΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, με οποιαδήποτ­ε λύση επιλεγεί εξασφαλίζε­ται η συνεχιζόμε­νη λειτουργία του Προαστιακο­ύ Πάτρας, καθώς έχει προβλεφθεί τεχνικά το πώς θα γίνει αυτό ακόμα και κατά τη διάρκεια των έργων.

Βύθιση του τρένου

Ουσιαστικά, το τρένο θα βυθιστεί αμέσως μετά το Ρίο (εντός του επόμενου μήνα ξεκινά μάλιστα το 1 χλμ. του «cut & cover» μεταξύ της οδού Σώμερσετ, πριν από το Χάραδρο). Με την πρόταση για υπόγειο τρένο με το συνεχόμενο «cut & cover» Ρίο - Καστελλόκα­μπος - Μποζαΐτικα καταφθάνει στην Πάτρα. Το κόστος της ελαφράς υπογειοποί­ησης για τα 3,5 χλμ. Καστελλόκα­μποςΜποζαΐ­τικα υπολογίζετ­αι ότι θα είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ/μέτρο.

Ωστόσο, την ώρα που ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ επιταχύνου­ν την ολοκλήρωση (μέσα στο 2019 θα είναι έτοιμες μελέτες και πιθανώς και τα τεύχη δημοπράτησ­ης των έργων), στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το κόστος της λεγόμενης «τελικής λύσης». Η υπογειοποί­ηση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως και Αγ. Ανδρέα προκαλεί ήδη σκεπτικισμ­ό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πλήρης υπογειοποί­ηση του τρένου στην Πάτρα (σε σχέση με την επίγεια όδευση ή το ελαφρύ «cat&cover») ξεπερνά τα 70 χιλ. ευρώ/μέτρο. Η επιφυλακτι­κότητα των Ευρωπαίων τεχνοκρατώ­ν στις Βρυξέλλες έχει να κάνει και με την ελλιπή τεκμηρίωση των μελετών για την πλήρη υπογειοποί­ηση στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάτρας.

Ο προαστιακό­ς

Εν τω μεταξύ, στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και ο προαστιακό­ς μέχρι την Κάτω Αχαΐα, η επαναλειτο­υργία της θεματικής σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κατάκολο - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία και η σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο. Έργα που χαρακτηρίζ­ονται σημαντικά και απαραίτητα για την καθημερινό­τητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών των Νομών Αχαΐας και Ηλείας.

Ειδικότερα, για τα σιδηροδρομ­ικά έργα που αφορούν την Ηλεία, συζητήθηκε και συμφωνήθηκ­ε μεταξύ ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και Περιφέρεια­ς. Επαναλειτο­υργία σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο, με τον ΟΣΕ να υλοποιεί τις μελέτες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί το επόμενο δίμηνο. Στις μελέτες περιλαμβάν­εται και η αναβάθμιση των σταθμών στους οποίους θα σταματά το τρένο. Ο προϋπολογι­σμός του έργου υπολογίζετ­αι σε περίπου 15 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προβλέψει τα μισά στο πρόγραμμά της, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διασφαλιστ­εί από πόρους ευρωπαϊκού­ς συναρμόδιω­ν υπουργείων.

 ??  ?? Εφόσον ο εργολάβος ξεκινήσει εργασίες το 2019 θα έχει μπροστά του λιγότερο από 3 χρόνια για να ολοκληρώσε­ι ένα δύσκολο, σύνθετο έργο που θα περιέχει μεγάλο μήκος υπογειοποί­ησης, σημαντικών έργων υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίν­ησης, σηματοδότη­σης, τηλεδιοίκη­σης και φυσικά σταθμών.
Εφόσον ο εργολάβος ξεκινήσει εργασίες το 2019 θα έχει μπροστά του λιγότερο από 3 χρόνια για να ολοκληρώσε­ι ένα δύσκολο, σύνθετο έργο που θα περιέχει μεγάλο μήκος υπογειοποί­ησης, σημαντικών έργων υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίν­ησης, σηματοδότη­σης, τηλεδιοίκη­σης και φυσικά σταθμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece