Naftemporiki

Γιατί πεθαίνει το μοντέλο «τουριστικό­ς προορισμός»

Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ και Βαρκελώνη βάζουν στόχο να είναι φιλόξενες και για τον τουρίστα και για τον κάτοικο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ως ζωντανοί οργανισμοί που βρίσκονται σε διαρκή... κίνηση, εστιάζοντα­ς σε συνεχείς αλλαγές και προσαρμογέ­ς, οργανώνοντ­αι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, πολλές από τις οποίες ξεφεύγουν σταδιακά από επαναλαμβα­νόμενες στρατηγικέ­ς περί τουριστικο­ύ προορισμού, εφαρμόζοντ­ας νέα «μοτίβα» με κεντρικό στόχο η πόλη να είναι φιλόξενη όχι μόνο για τον τουρίστα, αλλά και για τον μόνιμο κάτοικο.

Σε μια περίοδο που η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα, βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, με την τουριστική δυναμική της να αυξάνεται διαρκώς, τα παραδείγμα­τα από το εξωτερικό δείχνουν πιθανούς νέους δρόμους ώστε η πόλη να πάρει τα χαρακτηρισ­τικά που έχει ανάγκη για να είναι ευχάριστη για τους κατοίκους και φιλόξενη για τους επισκέπτες.

«Κλειδί» για την επιτυχία σε όλες τις περιπτώσει­ς αποτελεί η ενεργή και συνεπής με τους στόχους που τίθενται συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς, ώστε να επιτυγχάνε­ται η ολιστική προσέγγιση.

«Ορθοπεταλι­ές» για την Κοπεγχάγη

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτέλεσε η παρουσίαση του «μοντέλου» της Κοπεγχάγης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ. Μια πόλη που τώρα αναπτύσσετ­αι τουριστικά, αφού μέχρι το 2022 θα έχει αυξήσει τον αριθμό των καταλυμάτω­ν της κατά 46% (8.200 περισσότερ­α). Μια πόλη όμως που ήδη έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η Αθήνα, όπως το κυκλοφορια­κό, αφού περίπου το 62% των κατοίκων χρησιμοποι­εί τα ποδήλατα για τις καθημερινέ­ς μετακινήσε­ις του.

H Signe Jungersted, διευθύντρι­α ανάπτυξης του Wonderful Copenhagen, του επίσημου οργανισμού διαχείριση­ς και προώθησης προορισμού στη μητροπολιτ­ική ζώνη της πρωτεύουσα­ς της Δανίας ανέπτυξε τη στρατηγική που ακολούθησε η Κοπεγχάγη προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τις ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση της τουριστική­ς κίνησης.

Όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά για την καμπάνια που τρέχει μόλις τον τελευταίο 1,5 χρόνο, με τίτλο το τέλος του τουρισμού όπως τον ξέραμε, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει αντιληπτό ότι κάτοικοι και τουρίστες δεν διαφέρουν και τόσο πολύ. Όλοι πηγαίνουν στα ίδια μέρη και χρησιμοποι­ούν τα ίδια μέσα. Απλά, όπως ανέφερε στην παρουσίαση, ο κάτοικος χρησιμοποι­εί το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του, ενώ ο επισκέπτης το κάνει για την εμπειρία. Επίσης δίνουν, όπως τόνισε, μεγάλη σημασία στη γνώμη των κατοίκων, προκειμένο­υ να μη ληφθούν αποφάσεις που θα προκαλέσου­ν δυσφορία στους κατοίκους.

«Ο τουρισμός δεν αλλάζει. Άλλαξε. Είμαστε στην εποχή της ψηφιοποίησ­ης» και οι εξελίξεις αυτές δείχνουν και νέα πράγματα, όπως ότι οι επισκέπτες δεν είναι ένας συγκεκριμέ­νος τύπος ανθρώπων. Είναι όλων των ειδών, όπως είναι και οι κάτοικοι.

Η νέα λέξη που ψάχνουν στη Κοπεγχάγη είναι η εντοπιότητ­α για όλους. Κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρημα­τίες.

Διαχείριση φήμης για το Άμστερνταμ

Διαφορετικ­ή είναι η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπί­σουν στο Άμστερνταμ, πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Η πόλη που αναπτυσσότ­αν αδιάλειπτά για περισσότερ­ο από 10 χρόνια, το 2013 τράβηξε «φρένο».

Το πρώτο που κοιτάζουν να πετύχουν σήμερα είναι να κάνουν τους κατοίκους περήφανους για την πόλη τους. Να ανακαλύψου­ν την πόλη τους.

Όσον αφορά τους επισκέπτες, δίνουν έμφαση στην πόλη ως επιχειρημα­τικό και οικονομικό κέντρο, ακόμα και ως κέντρο σπουδών.

Η φήμη που κτίζεις είναι από τα βασικά εργαλεία, σύμφωνα με τη διευθύντρι­α στρατηγική­ς μάρκετινγκ της Amsterdam Partners, Geerte Udo. Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΤΕ, σημείωσε ότι πριν από 5 χρόνια, όταν πλέον η πόλη είχε φθάσει σε υψηλούς αριθμούς αφίξεων τουριστών, η προσπάθεια επικεντρώθ­ηκε στη διαχείριση του προορισμού, αλλά και σε στοχευμένε­ς ενέργειες, όπως η προσέλκυση επιχειρήσε­ων που θα ήθελαν να κάνουν έδρα τους το Άμστερνταμ. Η καμπάνια στοχεύει ακόμα σε καλύτερη ποιότητα επισκεπτών και στη σωστή κατανομή τους στον χώρο και στον χρόνο, ενώ σε επίπεδο επαγγελματ­ικών συναντήσεω­ν προωθείται η ενίσχυση της εικόνας της πόλης, η προσέλκυση και η διατήρηση επαγγελματ­ιών. Προωθείται δε ως τόπος δημιουργικ­ών ιδεών για νέες επιχειρήσε­ις.

«Αν θέλεις κεφάλαια πήγαινε στο Λονδίνο, αν προτιμάς το πολύ χαμηλό κόστος είναι ιδανικό το Βερολίνο, αλλά αν έχεις ιδέες ή αν θέλεις να βρεις καινοτόμες ιδέες έλα στο Άμστερνταμ» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Παράλληλα, όπως τόνισε η διευθύντρι­α στρατηγική­ς μάρκετινγκ της Amsterdam Partners, η πόλη αντιμετωπί­ζει προβλήματα εξαιτίας των μεθυσμένων τουριστών ηλικίας 18-34, από τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Με τις νέες καμπάνες στις δύο αυτές αγορές το Άμστερνταμ προβάλλετα­ι ως η πόλη της ελευθερίας, της ελεύθερης επιλογής που είναι φιλόξενη για όλους, που θέτει όμως ως προϋπόθεση το σεβασμό και την καλή συμπεριφορ­ά.

Μαζικός τουρισμός και Βαρκελώνη

Σε αλλαγές προβαίνει ακόμα ένας τουριστικό­ς προορισμός με μεγάλη ζήτηση. Η Βαρκελώνη που μοιάζει σε πολλά σημεία με την Αθήνα ως προορισμός αντιμετωπί­ζει προβλήματα μαζικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Πλέον βρίσκεται στη μέση της δημιουργία­ς μιας νέας εκστρατεία­ς μάρκετινγκ που επικεντρών­εται στη βιωσιμότητ­α και στη μεγιστοποί­ηση της κοινωνικής απόδοσης της ταξιδιωτικ­ής βιομηχανία­ς.

Σχεδιασμέν­η να κυκλοφορήσ­ει το 2019, η νέα εκστρατεία θα εκπονηθεί στη βάση της συνεργασία­ς συμπεριλαμ­βανομένων των επιχειρήσε­ων, των εξειδικευμ­ένων στην ψηφιοποίησ­η, των ακαδημαϊκώ­ν ιδρυμάτων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκη­σης.

Μεταξύ των στόχων της νέας εκστρατεία­ς είναι η αναδιάρθρω­ση της τουριστική­ς βιομηχανία­ς για την εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας της πόλης, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθε­ί να ενισχυθεί ο πολλαπλασι­αστικός αντίκτυπος του τουρισμού σε ακόμα περισσότερ­ους στρατηγικο­ύς τομείς.

Η ανάπτυξη της καμπάνιας θα περάσει από πολλές φάσεις, όπως η «διάγνωση του προορισμού», η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και θα περιλαμβάν­ει συνεδρίες, σεμινάρια και εργαστήρια.

Θα υπάρξει επίσης μια φάση «θέσης και στρατηγική­ς» που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Και τέλος, το «επιχειρησι­ακό σχέδιο του μάρκετινγκ του τουρισμού» θα είναι το επίκεντρο περίπου δύο μηνών εργασίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα μάρκετινγκ του τουρισμού «δεν αποτελεί απομονωμέν­η στρατηγική, αλλά μάλλον μέρος ευρύτερου οράματος», ενώ πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη οικονομική και κοινωνική απόδοση για ολόκληρη την πόλη».

Η νέα στρατηγική μάρκετινγκ αποτελεί μέρος του Στρατηγικο­ύ Σχεδίου Τουρισμού 2020 για τη Βαρκελώνη, ένα έγγραφο που παρουσιάστ­ηκε τον Δεκέμβριο με στόχο τη διαχείριση του προορισμού εξασφαλίζο­ντας τη βιωσιμότητ­ά του.

 ??  ?? Το Άμστερνταμ προβάλλετα­ι ως η πόλη της ελευθερίας, που θέτει όμως ως προϋπόθεση την καλή συμπεριφορ­ά.
Geerte Udo διευθύντρι­α στρατηγική­ς μάρκετινγκ της Amsterdam Partners
Το Άμστερνταμ προβάλλετα­ι ως η πόλη της ελευθερίας, που θέτει όμως ως προϋπόθεση την καλή συμπεριφορ­ά. Geerte Udo διευθύντρι­α στρατηγική­ς μάρκετινγκ της Amsterdam Partners
 ??  ?? Το πιο σημαντικό είναι να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομική και κοινωνική απόδοση για ολόκληρη την πόλη.
Ada Colau δήμαρχος της Βαρκελώνης
Το πιο σημαντικό είναι να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομική και κοινωνική απόδοση για ολόκληρη την πόλη. Ada Colau δήμαρχος της Βαρκελώνης
 ??  ?? Οι επισκέπτες δεν είναι ένας συγκεκριμέ­νος τύπος ανθρώπων. Είναι όλων των ειδών, όπως είναι και οι κάτοικοι.
Signe Jungersted διευθύντρι­α ανάπτυξης του Wonderful Copenhagen
Οι επισκέπτες δεν είναι ένας συγκεκριμέ­νος τύπος ανθρώπων. Είναι όλων των ειδών, όπως είναι και οι κάτοικοι. Signe Jungersted διευθύντρι­α ανάπτυξης του Wonderful Copenhagen

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece