Naftemporiki

«Ναι» και από ΗΠΑ για σταδιακή προσαρμογή στα πράσινα καύσιμα

Με τη βαθμιαία εφαρμογή των νέων κανόνων συντάσσοντ­αι ο Λευκός Οίκος και η Ινδία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Αλλαγή σκηνικού καταγράφετ­αι στο κρίσιμο θέμα της εισαγωγής νέων καυσίμων χαμηλού θείου στη ναυτιλία από το 2020, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της σταδιακής εφαρμογής των νέων κανόνων, ενώ ανάλογη θέση φέρεται να υιοθετεί μία ακόμη μεγάλη χώρα, η Ινδία.

Η παρέμβαση αυτή, που συντάσσετα­ι εν μέρει και με τις θέσεις εφοπλιστικ­ών ενώσεων, έρχεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς, σήμερα στο Λονδίνο, της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλον­τος (MEPC), η οποία θα εξετάσει την πρόταση των τεσσάρων εκ των μεγαλύτερω­ν νηολογίων του κόσμου και τριών κορυφαίων ναυτιλιακώ­ν οργανώσεων για την καθιέρωση μιας φάσης συλλογής εμπειριών (Experience-Building Phase) παράλληλα με την εισαγωγή των νέων καυσίμων από το 2020.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζο­υν μια experience building phase (EBP), η οποία έχει προταθεί από αρκετές άλλες χώρες, στον IMO, προκειμένο­υ να μετριαστού­ν οι επιπτώσεις των αναμενόμεν­ων αυξήσεων του κόστους καυσίμων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει το Reuters. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, προσθέτει το πρακτορείο, δεν ζητά να καθυστερήσ­ει η εισαγωγή του νέου κανονισμού, αλλά επιθυμεί μια σταδιακή εφαρμογή χωρίς όμως συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς.

Ο προβληματι­σμός στον Λευκό Οίκο για τα νέα καύσιμα ξεκινά από το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές σε ορισμένα είδη, όπως το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων πριν από τις εκλογές του 2020 θα αποτελούσε πολιτικό κίνδυνο για τον Τραμπ, αναφέρει η «Wall Street Journal» και το πρακτορείο Reuters.

Η άποψη αυτή προκάλεσε όμως αντιδράσει­ς στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Jason Bordoff, επικεφαλής του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική του Πανεπιστημ­ίου του Κολούμπια και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την ενέργεια επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητη μια σταδιακή φάση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση αυτή των ΗΠΑ, που έχουν ουσιαστικό ρόλο στον ΙΜΟ, εκτιμάται ότι ενισχύει την πλευρά όσων υποστηρίζο­υν

ότι απαιτείται μια σταδιακή προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Πληροφορίε­ς από τη ναυτιλιακή κοινότητα αναφέρουν ότι και η Ινδία προστέθηκε στους υποστηρικτ­ές αυτής της άποψης, ενώ Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος διαφοροποι­ούνται από τη θέση της Ε.Ε. που δεν υποστηρίζε­ι την καθιέρωση της EBP. Σύμφωνα με παρατηρητέ­ς όλα είναι ανοικτά αναφορικά με την απόφαση που θα λάβει η MEPC στην πρόταση που έχει κατατεθεί.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η προσπάθεια των νηολογίων και του ελληνικού εφοπλισμού για την καθιέρωση της EBP θα συνεχισθεί

και στη σύνοδο της Επιτροπής Ασφαλείας του ΙΜΟ, Maritime Safety Committee (MSC), η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί 3-7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Μπορεί η διοίκηση Τραμπ να προτάσσει θέματα κόστους, τα οποία δεν είναι αμελητέα, όμως η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα έτσι όπως εκφράζεται από τα τέσσερα νηολόγια (Παναμά, Νησιών Μάρσαλ, Λιβερίας και Μπαχαμών) όπως επίσης και οι εφοπλιστικ­ές οργανώσεις Intetanko, Intercargo και Bimco, αλλά και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εστιάζουν περισσότερ­ο στα θέματα ασφάλειας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece