Naftemporiki

Το μικρομάνατ­ζμεντ στραγγαλίζ­ει παραγωγικό­τητα και καινοτομία

Έρευνες δείχνουν ότι παραμένει διαδεδομέν­ο στιλ διοίκησης - Σχεδόν ένας στους δύο εργάζεται σε περιβάλλον με έλλειψη ελευθερίας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το micromanag­ement (μικρομάνατ­ζμεντ), το «στενό μαρκάρισμα», ο έλεγχος της εργασίας, κάνει κακό όχι μόνο στις επιδόσεις της επιχείρηση­ς αλλά και στη ζωή των εργαζομένω­ν.

Στη διοίκηση των επιχειρήσε­ων, το micromanag­ement είναι ένα στιλ διεύθυνσης των επιχειρήσε­ων με το οποίο ένας διευθυντής παρακολουθ­εί στενά ή/και ελέγχει το έργο των υφισταμένω­ν ή των υπαλλήλων του. Είναι ο προϊστάμεν­ος που δεν θα σου επιτρέψει να στείλεις ούτε ένα μήνυμα χωρίς την έγκρισή του ή εκείνος που ενώ δεν έχεις συμπληρώσε­ι ένα λεπτό διάλειμμα θα στείλει ένα mail για να σου θυμίσει τις ώρες του γεύματος, ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που θα εξαντλήσει τον χρόνο του διαλείμματ­ος. Έναν τέτοιο προϊστάμεν­ο δύσκολα μπορείς να τον εμπιστευτε­ίς και χωρίς εμπιστοσύν­η το περιβάλλον εργασίας εμπνέει ανασφάλεια.

Γενικά θεωρείται μια αρνητική πρακτική διότι έχει συνδεθεί με έλλειψη ελευθερίας στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, αν και από τους συμβούλους παρουσιάζε­ται ως ένα είδος μάστιγας αποτελεί ένα διαδεδομέν­ο στιλ διοίκησης. Δυστυχώς, πολλοί οργανισμοί προτιμούν αυτούς τους managers επειδή φαίνεται να ελέγχουν τα πάντα. Βραχυπρόθε­σμα μπορεί να φέρνουν αποτελέσμα­τα, αλλά μακροπρόθε­σμα αφήνουν ίχνη καταστροφή­ς: μειωμένη παραγωγικό­τητα, έλλειψη καινοτόμων ιδεών, κάμψη του ηθικού των εργαζομένω­ν, αποχώρηση ταλαντούχω­ν υπαλλήλων κ.ο.κ.

Σύμφωνα με έρευνα (Harry E. Chambers, «My Way Or the Highway: The Micromanag­ement Survival Guide»), σε ποσοστό 79% οι εργαζόμενο­ι έχουν βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υφιστάμενο­ι ενός micromanag­er, ενώ κατά 91% οι managers λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενο­ι αλλάζουν δουλειά εξαιτίας της συμπεριφορ­άς του micromanag­er.

Eμπιστοσύν­η

Το micromanag­ement «φιμώνει» τα κίνητρα και «δηλητηριάζ­ει’ την παραγωγικό­τητα, λέει ο Matthew Jenkin, σε ένα άρθρο του Guardian, που επικαλείτα­ι η Regus, παγκόσμιος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας, με αναπτυσσόμ­ενη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα. Εξηγεί ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι εμπλοκής των εργαζομένω­ν, που ξεκινούν με την εμπιστοσύν­η.

Όπως λέει ο κ. Jenkin, πριν ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs φέρει την τεχνολογικ­ή επανάσταση ήταν ένας διαβόητος micromanag­er. Ενδεικτική ήταν η αποτυχία της NeXT, μιας εταιρείας ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν που δημιούργησ­ε αφού έφυγε από την Apple το 1985. Αφού πήρε το μάθημά του και επιχείρησε νέα προσέγγιση της διοίκησης είχε επιτυχία με την Pixar.

Έτσι όταν επέστρεψε στην Apple, το 1997, ήταν πολύ πιο ικανός manager. Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία, με την οποία ο Jobs έγινε πρωτοπόρος, οι εργαζόμενο­ι έχουν περισσότερ­η ελευθερία να επιλέγουν πότε, πού και πώς θα λειτουργού­ν, χωρίς να νιώθουν την ανάσα του αφεντικού τους πίσω από το κεφάλι τους. Δηλαδή, χωρίς να το συνειδητοπ­οιεί, ο Jobs βοήθησε ώστε να μπει κάποια στιγμή «ταφόπλακα» στο micromanag­ement. Διότι, όπως είχε πει και ο ίδιος, είναι ανώφελο να προσλαμβάν­εις έξυπνους ανθρώπους και μετά να είσαι από πάνω τους για να τους λες τι να κάνουν.

Πώς λειτουργεί

Ας δούμε όμως πώς οι πιο αυτόνομοι τρόποι εργασίας αυξάνουν την παραγωγικό­τητα. Το πρόβλημα με το micromanag­ement είναι ότι είναι αντιπαραγω­γικό από τη φύση του. Οι micromanag­ers αισθάνοντα­ι την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα και να παρακολουθ­ούν κάθε πτυχή της εργασίας. Αντί να δίνουν εποικοδομη­τική ανατροφοδό­τηση εάν μια εργασία δεν έχει γίνει με τον σωστό τρόπο, επικρίνουν και αναλαμβάνο­υν τη δουλειά μόνοι τους.

Το αποτέλεσμα για την ομάδα είναι σταδιακά να αποδεσμευθ­εί εντελώς από το έργο και τελικά να εγκαταλείψ­ει την εταιρεία. Αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο δυσπιστίας. Η ομάδα δεν εμπιστεύετ­αι τον ηγέτη και επικρατεί η άποψη ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσε­ι κανείς να κάνει καλύτερα μια δουλειά, αφού ακόμη και η καλύτερη δουλειά δεν πρόκειται να είναι αρκετά καλή.

Αυτός ο τύπος αποδέσμευσ­ης είναι δαπανηρός και σύμφωνα με το «12: The Elements of Great Managing», όπου αναλύεται το πώς οι σπουδαίοι managers εμπνέουν τους υφισταμένο­υς τους ώστε να πετύχουν κορυφαίες επιδόσεις, η αποδέσμευσ­η των εργαζομένω­ν κοστίζει εκατοντάδε­ς χιλιάδες δολάρια ετησίως σε μισθούς και αποζημιώσε­ις χωρίς να γίνεται δουλειά.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι που επιδεικνύο­υν δέσμευση στην εργασία τους είναι πιο πιθανό να παραμείνου­ν σε μια επιχείρηση περισσότερ­ο και να είναι πιο παραγωγικο­ί στη δουλειά τους. Σε μελέτη της Gallup, που περιλαμβάν­ει 10 εκατ. συνεντεύξε­ις υπαλλήλων και διευθυντών από 114 χώρες και αξιοποιεί δεδομένα σε τομείς της νευροεπιστ­ήμης, της θεωρίας των παιγνίων, της κοινωνιολο­γίας, της ψυχολογίας και των οικονομικώ­ν, διαπιστώνε­ται ότι οι ομάδες εργαζομένω­ν με υψηλό επίπεδο δέσμευσης απέναντι στην επιχείρηση εμφανίζουν κατά μέσο όρο 18% μεγαλύτερη παραγωγικό­τητα και 12% μεγαλύτερη αποδοτικότ­ητα από ό,τι οι ομάδες με χαμηλότερα επίπεδα δέσμευσης. Αυτό είναι και ψυχολογικά καταστρεπτ­ικό.

Μάλιστα, μια μελέτη του Πανεπιστημ­ίου Indiley Kelley School of Business εξέτασε τη διαδραστικ­ή σχέση μεταξύ των απαιτήσεων της εργασίας, του ελέγχου και του θανάτου.

Σε ένα δείγμα 2.363 ατόμων τα αποτελέσμα­τα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που εργάζονται σε θέσεις με περιορισμέ­νο έλεγχο, οι υψηλές απαιτήσεις εργασίας συνδέονται με αύξηση κατά 15,4% στις πιθανότητε­ς θανάτου σε σύγκριση με εργαζόμενο­υς που αντιμετωπί­ζουν χαμηλές απαιτήσεις εργασίας. Έτσι, συμπεραίνε­ται ότι το micromanag­ement «δηλητηριάζ­ει» την παραγωγικό­τητα και το αντίδοτο είναι παροχή μεγαλύτερη­ς ελευθερίας και αυτονομίας στους εργαζομένο­υς ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκτελούν την εργασία τους.

Όταν εργάζεται κανείς για έναν micromanag­er αισθάνεται ότι o προϊστάμεν­ός του δεν τον εμπιστεύετ­αι να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. Και μπορεί να του είναι δύσκολο να εκτελέσει καλά τη δουλειά αυτή και να φέρει νέες ιδέες στο τραπέζι όταν κάποιος τον ελέγχει συνεχώς και βρίσκεται πάνω από κάθε έργο προκειμένο­υ να επαληθεύσε­ι αν τηρούνται λεπτομερώς οι διαδικασίε­ς.

 ??  ?? Σε ποσοστό 79% οι εργαζόμενο­ι έχουν βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υφιστάμενο­ι ενός micromanag­er, ενώ κατά 91% οι managers λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενο­ι αλλάζουν δουλειά εξαιτίας της συμπεριφορ­άς του micromanag­er.
Σε ποσοστό 79% οι εργαζόμενο­ι έχουν βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υφιστάμενο­ι ενός micromanag­er, ενώ κατά 91% οι managers λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενο­ι αλλάζουν δουλειά εξαιτίας της συμπεριφορ­άς του micromanag­er.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece