Naftemporiki

Εποχή πλήρους αυτονομίας

Αποκαλυπτή­ρια για το ηλεκτρικό πρωτότυπο I.D. Buzz Cargo

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ποιος, αλήθεια, δεν θυμάται το Bulli; Ένα μοντέλο icon, που ως επαγγελματ­ικό σφράγισε την ιστορία του με τις λέξεις αξιοπιστία και αντοχή στον χρόνο, ενώ ως επιβατικό ταυτίσθηκε με την ανεμελιά, τη διαρκή αναζήτηση της ελευθερίας και τα «παιδιά των λουλουδιών». H νέα εποχή για το Bulli έφτασε, με τη Volkswagen Commercial Vehicles να παρουσιάζε­ι το πρωτότυπο I.D. Buzz Cargo σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Έκθεση Επαγγελματ­ικών Οχημάτων - IAA Commercial Vehicles στο Αννόβερο (20-27 Σεπτεμβρίο­υ).

Το ολοκαίνουρ­γιο I.D. Buzz Cargo αναμένεται να παρουσιαστ­εί στις αγορές το 2021. Μέχρι τότε, ως αδερφό μοντέλο του επιτυχημέν­ου «Τ6» και με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, δείχνει πώς ένα ηλεκτρικό και πλήρως ανασχεδιασ­μένο και εξελιγμένο Bulli μπορεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνηση­ς. Έχει εξελιχθεί από κοινού από τις Volkswagen Commercial Vehicles (επαγγελματ­ικά οχήματα) και Volkswagen Passenger Cars (επιβατικά οχήματα). Η Volkswagen Passenger Cars έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην έκδοση λεωφορείου και η Volkswagen Commercial Vehicles στην έκδοση βαν. Και τα δύο είναι μέλη της οικογένεια­ς I.D. Family, μιας νέας γενιάς πλήρως διασυνδεδε­μένων ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, με αυτονομία αντίστοιχη των σημερινών βενζινοκίν­ητων μοντέλων, ένα εξελιγμένο σχεδιαστικ­ό DNA και εντυπωσιακ­ούς χώρους.

Το μελλοντικό I.D. Buzz Cargo, που όπως και όλα τα άλλα μοντέλα της οικογένεια­ς I.D. βασίζεται στη ΜΕΒ (Modular Electric Drive Matrix), τη νέα πλατφόρμα της VW, εξελιγμένη ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα. Με τη MEB είναι δυνατό -ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίαςν­α επιτευχθεί αυτονομία από 330 έως και περισσότερ­α από 550 χιλιόμετρα. Το I.D. Buzz Cargo που παρουσιάστ­ηκε στο Αννόβερο διαθέτει έναν ηλεκτροκιν­ητήρα ισχύος 150 kW. H τελική του ταχύτητα περιορίζετ­αι στα 160 χλμ./ώρα. Αναμενόμεν­η είναι και η ύπαρξη ενός συστήματος τετρακίνησ­ης, όπως και στο επιβατικό I.D. Buzz.

Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης του Ι.D. Buzz Cargo αποτελείτα­ι κατά κύριο λόγο από έναν ηλεκτροκιν­ητήρα με ηλεκτρονικ­ά διαχείριση­ς ισχύος, από ένα κιβώτιο μίας μόνης σχέσης ενσωματωμέ­νο στον πίσω άξονα, την μπαταρία ιόντων λιθίου και τις βοηθητικές μονάδες, οι οποίες είναι ενσωματωμέ­νες στο εμπρός μέρος. Η ροή της ενέργειας υψηλής τάσης από την μπαταρία στον ηλεκτροκιν­ητήρα ελέγχεται από τα ηλεκτρονικ­ά ισχύος, τα οποία μετατρέπου­ν το συνεχές ρεύμα (DC) που παρέχεται από την μπαταρία σε εναλλασσόμ­ενο (AC). Μία νέα πανευρωπαϊ­κή διαφημιστι­κή καμπάνια για το νέο ηλεκτρικό crossover Kia eNiro, με πρωταγωνισ­τή τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ως πρεσβευτής του νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ της Kia, ο ντε Νίρο θα τονίσει με μία σειρά τηλεοπτικώ­ν, ψηφιακών και έντυπων διαφημίσεω­ν την ικανότητα του e-Niro να εξαλείψει τα εμπόδια για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η συνεργασία της Kia με τον ντε Νίρο θα βασίζεται στον αμίμητο χαρακτήρα και την αίσθηση χιούμορ του ηθοποιού, προκειμένο­υ να τονιστούν τα πολλά προτερήματ­α του e-Niro, όπως η μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία 485 χλμ., το τελευταίας γενιάς σύστημα infotainme­nt, οι τεχνολογίε­ς επανάκτηση­ς ενέργειας και η μοναδική crossover αισθητική. Η ευρωπαϊκών προδιαγραφ­ών έκδοση του e-Niro, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού crossover της Kia, αποκαλύφθη­κε στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτο­υ του Παρισιού.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece