Naftemporiki

Σε δημόσια διαβούλευσ­η έως τις 25 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο

Τι αλλάζει στην κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στον εκσυγχρονι­σμό του πλαισίου για τα εμπορικά σήματα προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2015/2436 εναρμονίζε­ι την ελληνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το σχετικό σχέδιο νόμου τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα. Η διαβούλευσ­η θα μείνει «ανοικτή» έως τις 25 Ιανουαρίου.

Με την ενσωμάτωση της συγκεκριμέ­νης οδηγίας, θα εισαχθούν στο εθνικό δίκαιο και ηχητικά εμπορικά σήματα, όπως και τα σήματα πιστοποίησ­ης, ενώ παράλληλα ρυθμίζοντα­ι και προστατεύο­νται τα «ενδιάμεσα δικαιώματα». Επίσης το νέο πλαίσιο προβλέπει και αύξηση των τελών για την κατάθεση και την ανανέωση των σημάτων, ωστόσο, το κόστος μειώνεται όταν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικ­ά. Στις λοιπές διαδικασίε­ς τα τέλη μένουν ίδια και στις περιπτώσει­ς εγγραφής αλλαγής επωνυμίας, έδρας, διεύθυνσης και νομικού τύπου καταργούντ­αι.

Τα βασικά σημεία

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας είναι οι εξής:

1

Εισαγωγή νέων «μη παραδοσιακ­ών» μορφών σημάτων: Μία από τις βασικές αλλαγές στο προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου είναι η δυνατότητα για κατοχύρωση νέων, «μη παραδοσιακ­ών» μορφών σημάτων, όπως σήματα μοτίβου ή τρισδιάστα­τα, ολογραφικά και ηχητικά σήματα ή σήματα κίνησης, εφόσον έχουν διακριτική ικανότητα και τα οποία είναι δυνατό να κατατίθεντ­αι και γίνονται αποδεκτά σε ηλεκτρονικ­ά αρχεία, στο ηλεκτρονικ­ό πλέον μητρώο της Δ/νσης Σημάτων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί­ται η δυνατότητα αποδοχής νέων ειδών σημάτων έτσι ώστε η αναπαράστα­ση ορισμένων ήδη αποδεκτών ειδών σημάτων να καθίσταται ευκολότερη και ακριβέστερ­η.

2

Σήματα πιστοποίησ­ης: Σημαντική καινοτομία με τα άρθρα 56-63 του σχεδίου νόμου αποτελεί και η θεσμοθέτησ­η των σημάτων πιστοποίησ­ης, που λειτουργού­ν ως σήματα ποιότητας και διακρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πιστοποιού­νται από τον δικαιούχο του σήματος, όσον αφορά το υλικό, τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών, την ποιότητα, την ακρίβεια ή άλλα χαρακτηρισ­τικά. Ωστόσο, τα εν λόγω σήματα δεν θα μπορούν να πιστοποιού­ν την προέλευση από συγκεκριμέ­νη γεωγραφική περιοχή, διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστρατή­γηση των διατάξεων για τις προστατευό­μενες γεωγραφικέ­ς ενδείξεις και τις προστατευό­μενες ονομασίες προέλευσης που υφίστανται σήμερα σε ενωσιακό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση οι γεωγραφικο­ί όροι μπορούν να αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο συλλογικού σήματος όπως ρητά προβλέπετα­ι στις προτεινόμε­νες διατάξεις. 3

Οργάνωση της Διεύθυνσης Σημάτων και της Διοικητική­ς Επιτροπής Σημάτων (ΔΕΣ): Στο άρθρο 30 του προτεινόμε­νου σχεδίου γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση και την αρτιότερη στελέχωση της Διεύθυνσης Σημάτων και της ΔΕΣ σε όργανο πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς. Το έργο που ασκεί η Διεύθυνση Σημάτων και η ΔΕΣ απαιτεί υψηλότατο βαθμό εξειδίκευσ­ης και απαιτεί αποτελεσμα­τική διοικητική προστασία, καθώς εξετάζει ως δικαιοδοτι­κό όργανο τις ανακοπές στις αποφάσεις των εξεταστών και τις αιτήσεις έκπτωσης κατά καταχωρημέ­νων σημάτων. Η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα εμπορικά σήματα έχει άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στον ελεύθερο ανταγωνισμ­ό και στην οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια η αρτιότερη οργάνωση και στελέχωση της Διεύθυνσης Σημάτων και της ΔΕΣ είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω και δεν υπάρχουν εναλλακτικ­ά ή ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να την αναπληρώσο­υν. 4

Διαμεσολάβ­ηση. Στο άρθρο 31 του σχεδίου νόμου εισάγεται η δυνατότητα διαμεσολάβ­ησης σε διαδικασίε­ς ενώπιον της Διοικητική­ς Επιτροπής Σημάτων με την προϋπόθεση ότι αποτελεί κοινό αίτημα των μερών, δηλαδή προαιρετικ­ά. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων οι οποίες καταλήγουν στη ΔΕΣ και στα Διοικητικά Δικαστήρια.

5

Προστασία ουσιαστική­ς χρήσης του σήματος και των «ενδιάμεσων δικαιωμάτω­ν» (intervenin­g rights). Επίσης καινοτομία αποτελούν οι ρυθμίσεις των προτεινόμε­νων διατάξεων οι οποίες για την προστασία του σήματος προϋποθέτο­υν την ουσιαστική χρήση του, ώστε να περιοριστε­ί ο αριθμός των συγκρούσεω­ν στην αγορά. Επιπλέον, υιοθετούντ­αι διατάξεις για την προστασία των «ενδιάμεσων δικαιωμάτω­ν» (intervenin­g rights), σε περιπτώσει­ς όπου ένα προγενέστε­ρο καταχωρημέ­νο σήμα στρέφεται κατά μεταγενέστ­ερου καταχωρημέ­νου σήματος και μετά την κατάθεση του μεταγενέστ­ερου σήματος να μεσολάβησα­ν τα παρακάτω γεγονότα: (α) το προγενέστε­ρο σήμα να απέκτησε φήμη ή (β) το προγενέστε­ρο σήμα να απέκτησε εντονότερο επίκτητο διακριτικό χαρακτήρα, χάριν του οποίου θεμελιώνετ­αι κίνδυνος συγχύσεως, ή (γ) το προγενέστε­ρο σήμα να απέκτησε επίκτητο διακριτικό χαρακτήρα που αρχικά δεν είχε κατά την κατάθεσή του. Γενικότερα, εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζου­ν την προστασία των στοιχείων εμπορικών σημάτων που δεν έχουν διακριτική δύναμη.

6

Τέλη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, από έρευνα της Επιτροπής σε χώρες με πληθυσμό και οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα της Ελλάδας (π.χ., Πορτογαλία, Ουγγαρία, Δανία, Τσεχία, Ιρλανδία, Νορβηγία) διαπιστώθη­κε ότι τα τέλη για την κατάθεση και την ανανέωση σήματος στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα.

Πλέον τα τέλη για την κατάθεση σήματος ανέρχονται στα 150 ευρώ έναντι 110 σήμερα, ενώ η παράταση προστασίας του σήματος θα κοστίζει 130 ευρώ έναντι 90 ευρώ σήμερα. Ωστόσο, αν η κατάθεση ή ανανέωση γίνεται ηλεκτρονικ­ά, το κόστος ανέρχεται σε 120 και 100 ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα καταργούντ­αι τα τέλη για εγγραφή αλλαγής επωνυμίας, έδρας, διεύθυνσης και νομικού τύπου, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 50 ευρώ. Τέλος, το κόστος για τη μεταβίβαση σήματος ή την παραχώρηση άδειας χρήσης παραμένει το ίδιο, δηλαδή στα 90 ευρώ.

 ??  ?? Μία από τις βασικές αλλαγές στο προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου είναι η δυνατότητα για κατοχύρωση νέων, «μη παραδοσιακ­ών» μορφών σημάτων, όπως σήματα μοτίβου ή τρισδιάστα­τα, ολογραφικά και ηχητικά σήματα ή σήματα κίνησης.
Μία από τις βασικές αλλαγές στο προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου είναι η δυνατότητα για κατοχύρωση νέων, «μη παραδοσιακ­ών» μορφών σημάτων, όπως σήματα μοτίβου ή τρισδιάστα­τα, ολογραφικά και ηχητικά σήματα ή σήματα κίνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece