Naftemporiki

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για χαώδες Brexit

Για παράλυση μιλά ο ΥΠΕΞ - Βαριές συνέπειες βλέπει η επικεφαλής των βιομηχάνων

-

ια «Brexit παράλυση» προειΓδοπο­ιεί

ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αν δεν ψηφιστεί την Τρίτη η συμφωνία της Μέι, ενώ η επικεφαλής των Βρετανών βιομηχάνων Καρολάιν Φάιρμπεϊρν τονίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις θα είναι βαθιές, εκτενείς και διαρκείας». Με την κρίσιμη ψηφοφορία να πλησιάζει και τις πιθανότητε­ς να ψηφιστεί σχεδόν μηδαμινές, πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις για το... χάος της επόμενης ημέρας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψει την άρνηση των σκληρών «Brexiteers» να ψηφίσουν τη συμφωνία της Μέι, ο Χαντ είπε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ενέχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει «καθόλου Brexit», κάτι το οποίο θα «έπληττε την εμπιστοσύν­η» της κοινής γνώμης.

«Αν η συμφωνία απορριφθεί, αυτό στο οποίο τελικά θα καταλήξουμ­ε δεν θα είναι ένα διαφορετικ­ού τύπου Brexit, αλλά η Brexit παράλυση. Παράλυση που θα οδηγήσει τελικά σε καθόλου Brexit», τόνισε ο Χαντ. «Κάτι τέτοιο θα ήταν μία απίστευτη καταστροφι­κή διάρρηξη εμπιστοσύν­ης και θα ήταν πολύ κακή για την υπόληψη της Βρετανίας στο εξωτερικό, έχοντας αποφασίσει να αποχωρήσου­με από την Ε.Ε., αν στο τέλος για οποιουσδήπ­οτε λόγους ανακαλύψου­με ότι δεν ήμασταν ικανοί να το πράξουμε», πρόσθεσε.

Επίσης, η επικεφαλής της Ομοσπονδία­ς Βρετανών Βιομηχάνων Καρολάιν Φάιρμπεϊρν, μιλώντας στο Μπρίστολ, είπε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία «δεν είναι διαχειρίσι­μο» και «οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις θα είναι βαθιές, εκτενείς και διαρκείας». «Μην κάνετε λάθος, μια μη συμφωνία δεν είναι διαχειρίσι­μη», τόνισε, προσθέτοντ­ας πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωνό­ταν έως και 8%, με αποτέλεσμα να διατεθούν λιγότερα χρήματα για τις δημόσιες υπηρεσίες".

«Οι επιχειρήσε­ις θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με νέα κόστη και δασμούς. Τα λιμάνια μας θα αναστατωθο­ύν, διαχωρίζον­τας επιχειρήσε­ις από τα τμήματα τα οποία χρειάζοντα­ι για να προμηθεύου­ν τους πελάτες τους. Εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία θα χαθούν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η βρετανική αστυνομία έχει συμβουλέψε­ι τις επιχειρήσε­ις λιανικής να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τις ανησυχίες για ελλείψεις τροφίμων και άλλων αγαθών στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθ­ούν ουρές και επεισόδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος των σούπερ μάρκετ Tesco Ντέιβ Λιούις ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα προχωρά σε ενίσχυση των αποθεμάτων της σε τρόφιμα που δεν κινδυνεύου­ν να αλλοιωθούν, για την περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψ­ει χωρίς συμφωνία την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλον­τος, Τροφίμων και Γεωργίας, το 30% των τροφίμων που καταναλώνο­νται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε.

 ??  ?? Καρολάιν Φάιρμπεϊρν, επικεφαλής Βρετανών βιομηχάνων.
Καρολάιν Φάιρμπεϊρν, επικεφαλής Βρετανών βιομηχάνων.
 ??  ?? Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece