Μεταμνημονιακή αξιολόγηση εν μέσω αβεβαιότητας

Naftemporiki - - Θεμα - Του Γιώργου Κούρου

«Μαύρα» σύννεφα αρχίζουν και πάλι να μαζεύονται πάνω από την οικονομία την ώρα που οδεύει προς τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους εταίρους μας. Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα και κάθε άλλο παρά θετικές προμηνύονται για την ομαλή πορεία της οικονομίας, που έχει ακόμη πολλά ανοιχτά «μέτωπα» να κλείσει για οριστική έξοδο από την κρίση που τη μαστίζει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, σχηματίζοντας μια νέα πλειοψηφία, είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς αναταράξεις στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων και τομών που απαιτούνται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το όποιο νέο κυβερνητικό σχήμα προκύψει θα ανοίξει τον δρόμο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Πόσω δε μάλλον εάν δεν προκύψει η πολυπόθητη για την κυβέρνηση πλειοψηφία, οπότε και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές. Η οικονομία για να ορθοποδήσει χρειάζεται αναμφισβήτητα σταθερό, υγιές και «καθαρό» πολιτικό σκηνικό, ενώ ο χρόνος που χάνεται μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει σε κρίσιμους τομείς και δείκτες, στέλνοντας αρνητικά σήματα σε επενδυτές και αγορές.

Ουδείς πρέπει να ξεχνά άλλωστε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και πρέπει να υλοποιηθούν δεν είναι λίγες, με δεδομένο ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζουν τις βαλίτσες για νέα επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ από την επόμενη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος έλευσης και των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν ήδη εντοπίσει καθυστερήσεις σε τέσσερα μέτωπα, τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης αξιολόγησης. «Μέτωπα» τα οποία αφορούν:

Το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με βάση το οποίο το Δημόσιο επιδοτεί, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέρος της δόσης του στεγαστικού δανείου που δεν μπορούν να καλύψουν οι δανειολήπτες. Η προσαρμογή όμως του μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα είχε αρκετές δυσκολίες.

Τα «κόκκινα» δάνεια και τη μείωσή τους μέσω τιτλοποιήσεων. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα ιταλικά πρότυπα.

Τις ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτο στη λίστα το Ελληνικό. Επισημαίνεται ότι για φέτος προβλέπονται έσοδα 1,532 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης και πάλι καθώς οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις τοποθετούνται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και οι διαγωνισμοί σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ξεκινήσει.

Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, στα 2,581 δισ. από τα 2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Ανεξάρτητα πάντως από το ανωτέρω «πακέτο», όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλά και πολύ περισσότερα των φορολογουμένων με την καθημερινότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από περίπου 4,5 εκατ. πολίτες χρωστούν στην εφορία και υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι.

Επομένως, οι όποιες πολιτικές διεργασίες ξεκινούν από σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

[SID:12361191]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.