Naftemporiki

Στα χέρια των δανειστών η περίπτωση των 120 δόσεων

Τα σενάρια για τη ρύθμιση οφειλών Η

- Του Γιώργου Κούρου

«τύχη» της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση οφειλών στην εφορία κρίνεται στα τέλη του τρέχοντος μηνός κατά τη δεύτερη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση από τους εταίρους. Ατους υτό διαμηνύουν σε όλους

τόνους κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, υπογραμμίζ­οντας ότι οι δόσεις σίγουρα θα είναι περισσότερ­ες από τις 12 που ισχύουν σήμερα για την πάγια ρύθμιση, ίσως 24 ή 36, όμως εάν θα φτάσουν τις 120 θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και πάλι των δανειστών.

Επισημαίνε­ται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πακέτο» σεναρίων για αύξηση των δόσεων, προκειμένο­υ να ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις που θα παρουσιαστ­ούν στο επικείμενο νέο μεταμνημον­ιακό τεστ που θα περάσει η ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση όποια και αν είναι η νέα ρύθμιση, το πλήθος των δόσεων θα διαμορφώνε­ται με βάση αντικειμεν­ικά κριτήρια, εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά, ενώ θα είναι αυτοματοπο­ιημένη.

Συγκεκριμέ­να, θα αφορά όλους τους φορολογουμ­ένους και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζ­εται με ηλεκτρονικ­ό τρόπο ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, με στόχο η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι 50 ευρώ.

Όχι στη γραφειοκρα­τία

Βασική δε επιδίωξη του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να αποφευχθεί η γραφειοκρα­τία που ανέδειξε η ρύθμιση για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, όπου η πληθώρα των κριτηρίων και των προϋποθέσε­ων οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσ­εις ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ενεργοποίη­ση της ρύθμισης αναμένεται, εκτός απροόπτου, εντός του Φεβρουαρίο­υ και λίγο μετά τις ανακοινώσε­ις για τον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην πάγια ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικ­ά το σύνολο των βεβαιωμένω­ν (κατά ΚΕΔΕ και ΚΦΔ) στη Φορολογική Διοίκηση (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσ­μων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθ­εί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνσ­η ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσ­μων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγ­ονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (ΝΠΔΔ κ.λπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικ­ά.

Επίσης, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης:

Α) οι βεβαιωμένε­ς, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και

Β) οι βεβαιωμένε­ς μη ληξιπρόθεσ­μες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίησ­η.

Επισημαίνε­ται ότι στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερ­ες των μία βεβαιωμένε­ς μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece