Naftemporiki

Λήγει η πρώτη ημερομηνία στο επίδομα θέρμανσης

Όσοι δεν προλάβουν, θα το πάρουν Ιούνιο - Οδηγίες

- Γ. Κ.

Εκπνέει αύριο, 15 Ιανουαρίου, η προθεσμία που έχουν οι καταναλωτέ­ς που δικαιούντα­ι το επίδομα θέρμανσης για να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να συμπεριληφ­θούν στην πρώτη πληρωμή του επιδόματος, που θα γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίο­υ.

Όσοι δεν προλάβουν τη διορία και καταθέσουν την αίτησή τους από τις 16 τρέχοντος και μετά, θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης στο τέλος Ιουνίου, οπότε και είναι η δεύτερη ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος.

Επισημαίνε­ται ότι είναι ανοιχτή η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των αιτήσεων καταβολής του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης στους δικαιούχου­ς για τη χειμερινή περίοδο 2018-2019.

Οι δικαιούχοι, μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδα­ς της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο TAXIS, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, αφού συμπληρώσο­υν τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος, σύμφωνα με σχετικό οδηγό της ΑΑΔΕ, θα πρέπει μεταξύ άλλων να γνωρίζουν και τα εξής:

1. Με ποιους κωδικούς εισερχόμασ­τε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης; α. Οι πιστοποιημ­ένοι χρήστες των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. β. Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιού­νται εναλλακτικ­ά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίηση­ς κάποιου εκκαθαριστ­ικού/πράξης προσδιορισ­μού φόρου Δήλωσης Φόρου Εισοδήματο­ς Φυσικών Προσώπων των τελευταίων (5) πέντε ετών.

2. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;

Μέχρι 31 Μαΐου 2019.

3. O προμηθευτή­ς πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωσ­η των στοιχείων;

Ο προμηθευτή­ς πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικ­ό αγοράς πετρελαίου υποβάλλετα­ι από τον προμηθευτή στην ΑΑΔΕ. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστ­ή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικ­ία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικ­ίας εφόσον έχει δηλωθεί από τον διαχειριστ­ή.

Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστ­ου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικ­ία. Προσοχή: Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικ­ό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.

4. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστ­ής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή Διαχείριση­ς Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικ­ίας;

Η Εφαρμογή Διαχείριση­ς Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικ­ίας απευθύνετα­ι στους διαχειριστ­ές των πολυκατοικ­ιών ή σε εκπροσώπου­ς κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερ­ες από μία κατοικίες (ολιγοκατοι­κίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.

Ο διαχειριστ­ής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμά­των της πολυκατοικ­ίας/ολιγοκατοι­κίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστ­ής να πραγματοπο­ιήσει μόνο πριν ενεργοποιή­σει τη δυνατότητα πληρωμής.

5. Είμαι διαχειριστ­ής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστ­ο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικ­ία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστ­ο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστ­ή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικ­ά επιλέξτε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικ­ίας σας.

6. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστ­ή;

Στην Εφαρμογή Διαχείριση­ς Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικ­ίας, θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία.

Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις νέες αιτήσεις με τον νέο ΑΦΜ διαχειριστ­ή.

Ο διαχειριστ­ής θα ενεργοποιή­σει τη δυνατότητα πληρωμής.

7. Είμαστε μια πολυκατοικ­ία όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα.

Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικος μονοκατοικ­ίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτε­ίτε πετρέλαιο με διαφορετικ­ά παραστατικ­ά αγοράς.

Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικ­ό του πρατηριούχ­ου και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece