Επαγγελματικός λογαριασμός: Εκπνέει η προθεσμία

Τα πρόστιμα για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες

Naftemporiki - - Οικονομια - Γ. Κ.

ντιμέτωποι με αυστηρά πρόΑστιμα

θα βρεθούν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές και συναλλαγές με μετρητά, εφόσον μέχρι και αύριο 15 Ιανουαρίου δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, αύριο εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα (POS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκπνοή της νέας προθεσμίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει διασταυρώσεις και θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για όσους δεν έχουν εγκαταστήσει POS αν και είναι υποχρεωμένοι.

Ταυτόχρονα όλο και μεγαλώνει η λίστα με τα επαγγέλματα που θα πρέπει να τοποθετήσουν υποχρεωτικά συσκευές POS προκειμένου να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί και το οποίο έχει ως στόχο να εμφανίζονται περισσότερα εισοδήματα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά παράλληλα και να παταχθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Στη νέα λίστα που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, στα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS περιλαμβάνονται οι κλάδοι:

προσχολικής εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί),

επισκευής και συντήρησης σκαφών,

ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται όπως η απόφαση δώσει τετράμηνη προθεσμία σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα POS.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός υποχρέωσης εγκατάστασης POS παραμένουν τα ταξί και τα περίπτερα.

Ήδη πάνω από 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν συνολικά 143 διαφορετικές δραστηριότητες, καλούνται από αύριο να τηρούν στις τράπεζες «επαγγελματικούς λογαριασμούς» και να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα TAXISnet.

Αποκλειστικά σε αυτούς θα πρέπει να διοχετεύουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από λιανικές συναλλαγές εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, είτε με μετρητά είτε μέσω POS, ηλεκτρονικής τραπεζικής ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι «επαγγελματικοί λογαριασμοί» πρέπει να δηλώνονται σε μορφή IBAN και να επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης λογαριασμού, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίησή του, ενώ δήλωση ίδιου «επαγγελματικού λογαριασμού» από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται.

Εξονυχιστικές διασταυρώσεις

Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να αξιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τους «επαγγελματικούς λογαριασμούς» για την εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, των 8.636-9.545 ευρώ από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, μόνο εφόσον πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών αξίας από 10% έως και 18,75% των συνολικών ετήσιων εισοδημάτων τους.

Επιπλέον, η Αρχή θα μπορεί να διασταυρώνει ευκολότερα τα δεδομένα για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και να προσδιορίζει με αντικειμενικό τρόπο τις υποχρεώσεις τους στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ, αλλά και να εντοπίσει ευκολότερα τους παραβάτες στους οποίους θα επιβάλλει άμεσα όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.