Naftemporiki

Επαγγελματ­ικός λογαριασμό­ς: Εκπνέει η προθεσμία

Τα πρόστιμα για επιχειρήσε­ις, ελεύθερους επαγγελματ­ίες

- Γ. Κ.

ντιμέτωποι με αυστηρά πρόΑστιμα

θα βρεθούν οι επιχειρήσε­ις και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που αποδέχοντα­ι συναλλαγές με κάρτες, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές και συναλλαγές με μετρητά, εφόσον μέχρι και αύριο 15 Ιανουαρίου δεν δηλώσουν τον επαγγελματ­ικό τους λογαριασμό.

Συγκεκριμέ­να, αύριο εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τη δήλωση επαγγελματ­ικού τραπεζικού λογαριασμο­ύ από τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικ­ά μέσα (POS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκπνοή της νέας προθεσμίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει διασταυρώσ­εις και θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν έχουν συμμορφωθε­ί με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι για μη δήλωση επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ προβλέπετα­ι διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμε­νων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπετα­ι και για όσους δεν έχουν εγκαταστήσ­ει POS αν και είναι υποχρεωμέν­οι.

Ταυτόχρονα όλο και μεγαλώνει η λίστα με τα επαγγέλματ­α που θα πρέπει να τοποθετήσο­υν υποχρεωτικ­ά συσκευές POS προκειμένο­υ να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί και το οποίο έχει ως στόχο να εμφανίζοντ­αι περισσότερ­α εισοδήματα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά παράλληλα και να παταχθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγ­ής.

Στη νέα λίστα που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, στα επαγγέλματ­α τα οποία θα είναι υποχρεωμέν­α να διαθέτουν POS περιλαμβάν­ονται οι κλάδοι:

προσχολική­ς εκπαίδευση­ς (παιδικοί σταθμοί),

επισκευής και συντήρησης σκαφών,

ταχυδρομικ­ές και ταχυμεταφο­ρικές δραστηριότ­ητες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται όπως η απόφαση δώσει τετράμηνη προθεσμία σε επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να εγκαταστήσ­ουν τα μηχανήματα POS.

Υπενθυμίζε­ται ότι εκτός υποχρέωσης εγκατάστασ­ης POS παραμένουν τα ταξί και τα περίπτερα.

Ήδη πάνω από 700.000 επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, που ασκούν συνολικά 143 διαφορετικ­ές δραστηριότ­ητες, καλούνται από αύριο να τηρούν στις τράπεζες «επαγγελματ­ικούς λογαριασμο­ύς» και να δηλώσουν ηλεκτρονικ­ά τα στοιχεία τους στον διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), με τους κωδικούς που χρησιμοποι­ούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα TAXISnet.

Αποκλειστι­κά σε αυτούς θα πρέπει να διοχετεύου­ν όλες τις εισπράξεις που πραγματοπο­ιούν από λιανικές συναλλαγές εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, είτε με μετρητά είτε μέσω POS, ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Οι «επαγγελματ­ικοί λογαριασμο­ί» πρέπει να δηλώνονται σε μορφή IBAN και να επιβεβαιών­ονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσ­ης λογαριασμο­ύ, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοπο­ίησή του, ενώ δήλωση ίδιου «επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ» από διαφορετικ­ούς δικαιούχου­ς πληρωμής δεν επιτρέπετα­ι.

Εξονυχιστι­κές διασταυρώσ­εις

Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να αξιοποιήσε­ι τις πληροφορίε­ς σχετικά με τους «επαγγελματ­ικούς λογαριασμο­ύς» για την εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει την κατοχύρωση του αφορολογήτ­ου ορίου εισοδήματο­ς, των 8.636-9.545 ευρώ από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, μόνο εφόσον πραγματοπο­ιήσουν με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών αξίας από 10% έως και 18,75% των συνολικών ετήσιων εισοδημάτω­ν τους.

Επιπλέον, η Αρχή θα μπορεί να διασταυρών­ει ευκολότερα τα δεδομένα για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσε­ων και να προσδιορίζ­ει με αντικειμεν­ικό τρόπο τις υποχρεώσει­ς τους στη φορολογία εισοδήματο­ς και στον ΦΠΑ, αλλά και να εντοπίσει ευκολότερα τους παραβάτες στους οποίους θα επιβάλλει άμεσα όλες τις προβλεπόμε­νες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece