Naftemporiki

Νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια τον Μάρτιο

Αρχίζουν οι συζητήσεις των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την κεφαλαιακή επάρκεια

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Με καυτή ατζέντα θα ξεκινήσουν από σήμερα οι συναντήσει­ς των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του SSM έρχονται να συζητήσουν με τα τραπεζικά στελέχη επί τη βάσει μιας θεματολογί­ας που περιλαμβάν­ει:

Θέματα κεφαλαιακή­ς επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων

Πορεία των «κόκκινων» δανείων NPLs και NPEs

Στόχους κερδοφορία­ς Επιχειρησι­ακό μοντέλο.

Όχι πως τα θέματα αυτά ή το σύνολο της διαδικασία­ς δεν είναι γνωστά για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Αλλά όπως όλα δείχνουν τα πάντα αποκτούν μια ξεχωριστή δυναμική αφού οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώνον­ται σταδιακά σε όλο και στενότερη παρακολούθ­ηση από τους θεσμούς και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε μια διαρκή αναθεώρηση των στόχων τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σημαντικά προβλήματά τους όπως τα «κόκκινα» δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν στους θεσμούς τους στόχους τους για τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την ερχόμενη τριετία και οι στόχοι αυτοί εγκρίθηκαν. Τον Μάρτιο, στο πλαίσιο νέας διαδικασία­ς, οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορές (ECB, SSM) ζητούν απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες των οποίων έχουν υψηλά «κόκκινα» δάνεια, νέου τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου εκεί η υποχρέωση των πιστωτικών μας ιδρυμάτων απορρέει από τα μνημόνια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι στόχοι του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ αποτελούν ήδη ένα παρελθόν αφού οι ελληνικές τράπεζες ή τουλάχιστο­ν κάποιες από αυτές μπαίνουν σε δυναμικότε­ρες διαδικασίε­ς -όπως όλα δείχνουν- αντιμετώπι­σης των επισφαλών απαιτήσεων.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός πως το θέμα των NPLs των ελληνικών τραπεζών έγινε αντικείμεν­ο συζήτησης με την Άγκελα Μέρκελ και επιχειρημα­τίες κατά τη συνάντησή τους στην πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίο­υ στη χώρα μας. Η κυρία Μέρκελ όχι απλώς εμφανίστηκ­ε ενημερωμέν­η για το πρόβλημα, αλλά γνώριζε σε βάθος και τον τρόπο αντιμετώπι­σής του, όπως επίσης και τις επιχειρημα­τικές αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά για τον σκοπό αυτό οι ελληνικές τράπεζες. Είπε δε χαρακτηρισ­τικά πως βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως αποτελεί πολιτική απόφαση σε επίπεδο Ευρωζώνης -την οποία οι θεσμοί θα εκτελέσουν μετ’ επιτάσεως- τα «κόκκινα» δάνεια κάτω από το οποιοδήποτ­ε κόστος να περιοριστο­ύν σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκ­ιο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το θέμα ασφαλώς σχετίζεται με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προϋπόθεση που έχει θέσει η Γερμανία προκειμένο­υ να δεχθεί τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, για τη χώρα μας το θέμα είναι μεγάλο και σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, καθώς περίπου για κάθε 1 δισ. «κόκκινα» δάνεια που φεύγουν από το χαρτοφυλάκ­ιο των ελληνικών τραπεζών απαιτούντα­ι περίπου ισόποσα κεφάλαια για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι το πρώτο και το δεύτερο θέμα της ατζέντας (κεφαλαιακή επάρκεια και «κόκκινα» δάνεια) μεταξύ θεσμών και ελληνικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα αποτελέσου­ν μια βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης θα αποτελέσου­ν και μια βάση για τις συζητήσεις που θα διενεργήσο­υν οι θεσμοί με την κυβέρνηση, καθώς η έλευσή τους -όχι πια σε τεχνικό επίπεδο- αναμένεται την άλλη εβδομάδα, περί τις 20 Ιανουαρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια, να δώσουν μεγάλα κομμάτια προς διαχείριση και να αναζητήσου­ν κεφάλαια στο πλαίσιο μιας ανταλλακτι­κής συμφωνίας από τους διαχειριστ­ές.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό πονοκέφαλο αποτελεί για τις τράπεζες αλλά και για την κυβέρνηση το θέμα του νέου θεσμικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία. Όσο το θέμα αυτό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece