Αποτελεί πολιτική απόφαση σε επίπεδο Ευρωζώνης -την οποία οι θεσμοί θα εκτελέσουν μετ’ επιτάσεως- τα «κόκκινα» δάνεια με κάθε κόστος να περιοριστούν σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Naftemporiki - - Οικονομια -

Iδεν κλείνει, οι τράπεζες δεν μπορούν να αγγίξουν κατ’ ουσία το ζήτημα των στεγαστικών δανείων. Το ζήτημα αυτό σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται πως θα έχει διευθετηθεί στο χρονικό ορίζοντα των δύο μηνών που ακολουθούν, αφού τόση είναι η παράταση που δόθηκε σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη.

Η έξοδος στις αγορές των ελληνικών τραπεζών κατά τον οποιοδήποτε τρόπο αποτελεί σημαντικό μέλημα για κάποιες από αυτές. Μολονότι οι τράπεζες έχουν λάβει για τον σκοπό αυτόν ένα «τράτο» χρόνου από τους θεσμούς, εντούτοις αναζητούν λύσεις οι οποίες θα είναι ευκολότερες στον βαθμό που το Ελληνικό Δημόσιο θα καταφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα άμεσα. Οι τράπεζες τότε αναμένεται να προχωρήσουν ως παρακολούθημα του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους κερδοφορίας και το επιχειρησιακό μοντέλο, τα πράγματα για τις ελληνικές τράπεζες φαντάζουν πιο δεδομένα και πάντως πιο δουλεμένα αφού κατ’ επανάληψη οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει τους στόχους αυτούς. Η ρευστότητα παραμένει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς όπως λένε τα πιστωτικά ιδρύματα περί το τέλος του έτους η κυβέρνηση «φούλαρε» τις μηχανές των τραπεζών με καταθέσεις, ενώ η κερδοφορία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι τράπεζες θα καταφέρουν να επαναχρηματοδοτήσουν την κανονική οικονομία.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στις 27 Ιανουαρίου στη Φραγκφούρτη προκειμένου να συναντήσουν τον νέο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.