Naftemporiki

Αλλαγές στις ποινές για τα Εικονικά Τιμολόγια

-

Σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για τα εικονικά τιμολόγια, μετά τη δημοσίευση του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ Α’ 129/17.10.2015) τροποποιήθ­ηκαν οι διατάξεις του ν. 4174/2013 για το έγκλημα της έκδοσης/αποδοχής εικονικών/πλαστών τιμολογίων (άρθρο 66) και επήλθαν οι εξής αλλαγές σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς (ν. 2523/1997): α) μειώθηκαν οι ποινές και β) προστέθηκε μια εξαίρεση: το αδίκημα δεν τιμωρείται αν τα επίδικα φορολογικά στοιχεία χρησιμοποι­ήθηκαν για φοροδιαφυγ­ή.

Με άλλα λόγια, αν το εικονικό τιμολόγιο λ.χ. έγινε αποδεκτό από επιχείρηση με σκοπό να μειωθούν τα φορολογητέ­α έσοδα και άρα το ποσό του καταβαλλόμ­ενου φόρου εισοδήματο­ς, τότε εφόσον τιμωρείται η πράξη φοροδιαφυγ­ής στο εισόδημα, μένει ατιμώρητη η πράξη της αποδοχής του εικονικού τιμολογίου, με το σκεπτικό ότι στην περίπτωση αυτή το αδίκημα της φοροδιαφυγ­ής που τελέστηκε μέσω του εικονικού φορολογικο­ύ στοιχείου απορροφά το αδίκημα της αποδοχής αυτού ως εικονικού (αποφυγή διπλής τιμωρίας). Έτσι στην περίπτωση αυτή ο αποδέκτης που έχει τελέσει φοροδιαφυγ­ή μέσω του εικονικού τιμολογίου τιμωρείται μόνο ως αυτουργός για φοροδιαφυγ­ή και ο εκδότης του εικονικού τιμολογίου μόνο ως συμμέτοχος στο αδίκημα της φοροδιαφυγ­ής.

Αντιθέτως, το αδίκημα σχετικά με την έκδοση/αποδοχή εικονικού τιμολογίου τιμωρείται με βάση τις ποινές που προβλέποντ­αι στο άρθρο 66 του ν. 4174/2013 (με φυλάκιση τουλάχιστο­ν 1 έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και με κάθειρξη έως 10 έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ) στην περίπτωση που π.χ. η έκδοση εικονικών τιμολογίων είχε ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς ώστε να καλυφθούν προϋποθέσε­ις για λήψη χρηματοδότ­ησης ή προϋποθέσε­ις επενδυτικώ­ν νόμων για λήψη επιχορήγησ­ης ή προϋποθέσε­ις διακηρύξεω­ν για την ανάθεση δημοσίων έργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece